16 mei /// Natuur & Erfgoed /// Ruïnes Sint-Baafsabdij, Gent

Nog steeds vrezen heel wat monumentenzorgers dat muurplanten een bedreiging vormen voor het bouwkundig erfgoed. Sommige planten kunnen schade berokkenen aan dergelijk erfgoed, maar lang niet allemaal. Muurplanten kunnen zelf ook een culturele erfgoedwaarde bezitten en zo die van het bouwkundige erfgoed versterken. De ruïnes van de middeleeuwse Sint-Baafsabdij vormen daarvan een prachtig voorbeeld. We duiken ook even in de leefwereld van de middeleeuwse monniken. Hoe gingen zij met planten om?

PROGRAMMA:

19.00 UUR
Verwelkoming | inleiding
door Historische Huizen Gent, Monumentenwacht & Abdijmuseum Ten Duinen

19.15 UUR
‘Ruïnes en muurplanten op de Sint-Baafssite: onverdeeld erfgoed?’
Spreker: Paul Van den Bremt (historisch ecoloog, kenner Sint-Baafssite)

20.00 UUR
Bezoek aan de ruïnes van de Sint-Baafsabdij met aandacht voor muurplanten
door Paul Van den Bremt & Geert Heyneman (stadsecoloog Gent & culinaire duizendpoot eetbare planten en onkruiden).

21.30 UUR
Napraten met een drankje & hapje

22.00 UUR
Einde

PRAKTISCH:

Locatie = Ruïnes Sint-Baafsabdij, Voorhoutkaai (ingang Coyendanspark), 9000 Gent

Inschrijven
Deze activiteit is gratis toegankelijk. Om praktische redenen is inschrijven wel verplicht. Wees er snel bij! Stuur ten laatste drie dagen vóór elke activiteit een mail naar abdijmuseum@koksijde.be. Vermeld daarbij je naam, telefoonnummer en met hoeveel personen je zal aanwezig zijn. Pas na het ontvangen van een positieve bevestigingsmail ben je zeker van je deelname.

Update: deze activiteit is reeds volzet. Je kan wel nog je inschrijven om op de wachtlijst te staan. In geval er dan iemand annuleert, heb je toch nog kans om erbij te zijn.

Sint-Baafsabdij Gent
Sint-Baafsabdij Gent
Partners 'Ruïnes, bouwstenen van de tijd'
Partners 'Ruïnes, bouwstenen van de tijd'

Ook interessant

waterspuwertje
Collectie

Het museum is nog steeds gesloten, maar we brengen onze collectie digitaal tot in jouw kot! Ontdek een van de leukste stukjes uit onze collectie in dit filmpje!

Michelangelo. Het banket der verdoemden van auteur Didier Convard, scenarist Eric Adam en tekenaar Thibaud de Rochebrune.
museumbibliotheek

Op zoek naar iets anders dan de zoveelste serie op tv of de blockbuster die keer op keer opnieuw wordt uitgezonden? Waarom niet eens een beeldverhaal proberen? Het aanbod is groot en divers, zeker van historisch geïnspireerde verhalen.

Collectie

Het museum is nog steeds gesloten, maar we brengen onze collectie digitaal tot in jouw kot! Ontdek onze mysterieuze 'Greenman' in dit filmpje!