4 april /// Behoud, beheer en ontsluiting /// Abdijmuseum Ten Duinen, Koksijde

De ruïnes van de Duinenabdij zijn slechts een schim van de grandeur die ze ooit is geweest. Het beheer en de ontsluiting van de archeologische site vergt tot op vandaag grote inspanningen. We blikken terug op ingrepen uit het verleden en kijken ook al even in onze glazen bol, want wat brengt de toekomst voor deze ruïnes?

PROGRAMMA:

19.00 UUR
Verwelkoming | inleiding
door Monumentenwacht & Abdijmuseum Ten Duinen

19.30 UUR
Bezoek aan de ruïnes van de abdijsite Ten Duinen met aandacht voor behoudstechnieken, beheer en ontsluiting
door Alexander Lehouck (archeoloog Abdijmuseum Ten Duinen) & Monumentenwacht

20.30 UUR
‘Behoud, beheer en ontsluiting van de abdijsite Ten Duinen’
Sprekers: Nele Goeminne (Monumentenwacht Archeologie), Alexander Lehouck en Dirk Vanclooster (directeur Abdijmuseum Ten Duinen)

21.30 UUR
Napraten met een drankje & hapje

22.00 UUR
Einde

PRAKTISCH:

Locatie = Abdijmuseum Ten Duinen
Koninklijke Prinslaan 2, 8670 Koksijde

Inschrijven
Deze activiteit is gratis toegankelijk. Om praktische redenen is inschrijven wel verplicht. Wees er snel bij! Stuur ten laatste drie dagen vóór elke activiteit een mail naar abdijmuseum@koksijde.be. Vermeld daarbij je naam, telefoonnummer en met hoeveel personen je zal aanwezig zijn. Pas na het ontvangen van een positieve bevestigingsmail ben je zeker van je deelname.

Ruïnes Ten Duinen in Koksijde
Ruïnes Ten Duinen in Koksijde
Partners 'Ruïnes, bouwstenen van de tijd'
Partners 'Ruïnes, bouwstenen van de tijd'

Ook interessant

Toen de dieren nog spraken in 2017, met vertellers Tom Van Outryve & Catherine Pierlot
Museumverhalen Nieuws

Op 28 december 2019 organiseert het Abdijmuseum voor de vierde keer haar vertelwandeling ‘Toen de dieren nog spraken’. Verwacht geen theater en zeker geen voorleesuurtje. Wel ervaren vertellers die in interactie gaan met hun publiek. In deze blog staan we even stil bij het waarom van ‘Toen de dieren nog spraken’, samen met de twee curatoren van het festival Veerle Ernalsteen en Fred Versonnen.

Sisyphus Sugar 9 - door Rob Buelens (c) Lambert Derenette
Expo

Tot het einde van de kerstvakantie kan je in de tentoonstelling ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ de miniwerelden van Rob Buelens bewonderen. Het zijn schaalmodellen, gemaakt uit hout, ijzerdraad, garen en eigentijdse objecten. Boeiend in het kader van de tentoonstelling is dat ze ook takels en hijskranen met tredmolens, geïnspireerd op historische afbeeldingen, laten zien. Hedendaagse kunst als opstap naar het middeleeuws bouwbedrijf, in ons geval de bouw van de Duinenabdij.

Kunstenaar Rob Buelens naast zijn creatie 'Beset by stone'
Nieuws Collectie Expo

De vriendenkring van het Abdijmuseum Ten Duinen liet een kunstwerk maken door Rob Buelens en schonk het resultaat ‘Beset by stone’ op 10 december officieel aan het museum. De indrukwekkende maquette is momenteel te zien in de tentoonstelling ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ samen met andere werken van de jonge Belgische kunstenaar.