Abdijavond: Helder

Helder komt op 21 juli naar Koksijde! Hij is multi-instrumentalist maar bovenal een begenadigd singer-songwriter. Al bijna twee decennia staat hij op het podium. Hij brengt het beste uit zijn verschenen albums en zijn laatste EP ‘Travelling man’.

Gentenaar Helder Deploige heeft zich als muzikant en/of producer in het verleden reeds laten gelden bij onder meer Sukilove, The Rhythm Junks, Flip Kowlier, Kommil Foo, Madensuyu, Het Zesde Metaal, Berlaen...

Na 2 decennia en 3 albums als “one man band”, omringde duizendpoot Deploige zich met contrabassist Lara Rosseel en violinist Arne Leurentop en resideerde op uitnodiging van Raf Walschaerts een week in diens tuinhuis in het landelijke Sleidinge. Onder toezicht van producer Jan Chantrain (Douglas Firs, Ertebrekers) resulteerde dit in een inspirerende live sessie waarvan 6 tracks op een gelimiteerde EP "Traveling man" (Jarko 2019) werden uitgebracht. 

Helder is een akoestisch orkest waarbij je krijgt wat je ziet. Voor het optreden in Koksijde speelt hij solo, als one man band! 

Ook interessant

Raadselsteen, opgegraven in 1954 in een puinlaag van de abtswoning en sindsdien voer voor diverse theorieën
Collectie Nieuws

Het Abdijmuseum Ten Duinen biedt vanaf 26 juni een verrassende themaopstelling aan: ‘Tekens & Symbolen’. En dat is dankzij het publiek zelf, dat dit thema koos begin 2020. In de aangepaste opstelling gaat de aandacht naar tekens en symbolen binnen de eigen collectie. Meerdere stukken worden voor het eerst tentoongesteld én er is ook een schattenzoektocht voor gezinnen die geen schrik hebben van draken.

Deze oorkonde uit 1228 werd aangekocht om de Abdijmuseumcollectie te verrijken.
Collectie Nieuws

Lokaal Bestuur Koksijde is er in geslaagd om tijdens een veiling in Brussel voor het Abdijmuseum Ten Duinen een unieke oorkonde aan te kopen. De originele oorkonde, nog voorzien van vier van de vijf zegels, dateert van Palmzondag 1228. Die ouderdom en de goed bewaarde zegels maken dat het stuk erg gegeerd bleek. De aankoopprijs bedroeg in totaal 15.625 euro inclusief kosten. Vanaf zaterdag 26 juni kan je de oorkonde bewonderen in het Abdijmuseum naar aanleiding van de thema-opstelling ‘Symbolen en tekens’.

Op mmmonk.be kan je terecht om door diverse manuscripten te bladeren!
Nieuws

Ongeveer 760 manuscripten uit vier oude kloosterbibliotheken, waaronder die van de Duinenabdij! Op mmmonk.be kan je binnenkort terecht om digitaal door parels van middeleeuwse handschriften te bladeren. Een website die in volle ontwikkeling is, dankzij de samenwerking tussen Openbare bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent, waar al die manuscripten goed bewaard worden. Ook het Abdijmuseum stapt mee in dit avontuur als partner.