2023 heeft weer heel wat in petto voor onze vriendenkring 'Familiares de Dunis'! Ontdek hier de activiteiten die nu al bekend zijn. Nog geen lid? Hier vind je meer info over hoe je een lidkaart kan bekomen.

 

23 april 2023 – lezing: "Abt Bernard Campmans, gangmaker van de devotie rond Idesbald?”

door Dirk Vanclooster, directeur Abdijmuseum Ten Duinen

In 2021 verwerft het Abdijmuseum een intrigerend werk uit dezelfde private collectie als het doek met de opgraving van de kist van Idesbald in 1623, aangekocht in 2020. De nieuwste aanwinst is door de tijd zwaar beschadigd en is aan restauratie toe. Het is een houten paneel, aan beide kanten beschilderd. De zijde met een biddende abt Bernard Campmans bij een geopende kist is van belang voor het museum. Op de open kist staat de naam van Idesbald. Het werk verwijst duidelijk naar de opgraving van die kist in 1623, zoals het eerder aangekochte doek.

Het beeld op het nauwelijks bekende werk linkt twee spraakmakende abten uit de geschiedenis van de Duinenabdij: Bernard Campmans en de Zalige Idesbald. Die laatste vervulde in de strategie van de eerste een sleutelrol. De sterke band tussen beide historische figuren komt ook naar voor in andere voorbeelden uit de iconografie. Wat betekende Idesbald voor abt Campmans? In welke context is de relatie tussen de twee abten ontstaan? Was abt Bernard Campmans de drijvende kracht achter de devotie rond Idesbald?         

  • Datum: 23/04 om 10.30 uur.
  • Inkom (incl. consumptie): Leden: 2,00 euro/ Niet-leden: 5,00 euro
  • Locatie: Abdijmuseum Ten Duinen (filmzaal) – inkom via bezoekerscentrum A. Verbouwelaan 15

Reserveer hier je ticket(s)

(c) Lambert J. Derenette & Linda Renette
(c) Lambert J. Derenette & Linda Renette

 

Zaterdag 13.05.2023 - daguitstap naar Arras.

Kostprijs voor leden is 73,00 euro pp (incl. bus, geleide bezoeken en lunch).

Inschrijven voor deze daguitstap kan alleen bij onze ondervoorzitter Paul Soete via: paul.soete@telenet.be of 0484 625294.

De inschrijving is pas geldig na ontvangst van € 73,00 op rekening BE02 9730 1998 2640 van de Familiares de Dunis, de vriendenkring van het Abdijmuseum.

Om organisatorische redenen worden de inschrijvingen voor deze daguitstap afgesloten op 18.04.2023.

Download hier het volledige programma van de daguitstap naar Arras

02 augustus – 4 augustus: meerdaagse uitstap Parijs en omgeving in het thema ‘Gotiek en het Christelijk geloof in de middeleeuwen’

02.08.2023: heenreis met bezoek aan Senlis, de oude residentiestad van Karel de Kale (denk aan Judith van Francië die de eerste Vlaamse gravin werd), met geleid bezoek aan de burcht, kathedraal en abdij – vrije lunch – bezoek t van de oude burcht van Lodewijk IX “De Heilige” te Vincennes met zijn imposante Donjon en gotische kapel.

03.08.2023: bezoek aan Parijs met het Collège des Bernardins (universiteit van Parijs en hogschool van de Cisterciënzers), Musée de Cluny – muséee national du Moyen Âge (het museum van de gotische kunst), La Sainte Chapelle (kapel van het paleis van de Franse koningen) – drie locaties die op wandelafstand van elkaar liggen.

04.08.2023: terugreis met bezoek aan de basiliek-kathedraal van Saint Denis (oorsprong van de gotiek en begraafplaats van 40 Franse koningen) en bezoek aan het kasteel van Ecouen (16de eeuw, het nationaal museum van de Renaissance)

Hotel: hotel Mercure Versailles/expo. -  kamer met ontbijt  

9 september 2023 namiddaguitstap naar Oudenburg

15 oktober 2023 - lezing Testerep / Walraversijde – Marnix Pieters (Agentschap Onroerend Erfgoed)

Inkom: Leden 2,00 euro (incl consumptie) - niet-leden 5,00 euro (incl consumptie)

Inschrijven via webshop Abdijmuseum Ten Duinen (binnenkort via deze pagina)