Archeologiedagen: Van depot tot expo!

Naar aanleiding van de Archeologiedagen, nodigt het Abdijmuseum je uit om een exclusieve kijk achter de schermen mee te maken bij de opbouw van de tentoonstelling 'Bouwen voor de eeuwigheid'! We gaan zowel in het ondergrondse depot van het museum een kijkje nemen, als in de tentoonstellingsruimte in volle opbouw.

In die laatste ruimte gaan we dieper in op de collectiestukken die geselecteerd zijn. Welke stukken steen van de abdij werden er nog behandeld voor deze expo? Op welke manier? Met welke klimatologische omstandigheden moet het museum rekening houden? Hoe krijg je als museum toegang tot bruikleenstukken van andere museale instellingen?

Kortom: je krijgt te horen waar het museum allemaal rekening mee moeten houden om een tentoonstelling op te bouwen. Deze ‘sneak preview’ wil je niet missen, nog voor de opening van de expo!

Praktisch: een ticket kost 7 euro, te betalen de dag zelf aan de kassa. Schrijf je op voorhand in via abdijmuseum@koksijde.be of 058 53 39 50 met vermelding van je mailadres, telefoonnummer en het aantal personen. Max. 30 personen. De rondleiding start stipt om 19.30 uur aan de onthaalvilla tegenover de molen. De deuren van het onthaal gaan reeds open om 19 uur. Opgelet, deze speciale activiteit is enkel gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Na je bezoek krijg je een abdijbiertje aangeboden en heb je nog de mogelijkheid om vrijblijvend de Virtual Reality beleving 'Ten Duinen 1490' te bekijken.

Prijs: 
Basistarief: 7,00 €
Leeftijd: 
14
Telefoon: 
058 53 39 50
Wanneer:
vr 14 juni 2019 19:30
Lambert J. Derenette

Ook interessant

Albertus Miraeus is in de 17de-eeuwse geschiedschrijving een naam als een klok. Hij publiceerde o.m. een hele reeks oorkonden uit allerlei overheids- en abdijarchieven: indrukwekkende boeken die nog altijd gebruikt worden. Minder bekend is dat deze kanunnik, humanist en filoloog (1573-1640) ook een kroniek schreef over het ontstaan en de groei van de cisterciënzerorde. En daarin komt uiteraard ook de Duinenabdij aan bod.

Jozef Janssens is een zeer gewaardeerd specialist in de middeleeuwse letterkunde. Met een terugblik op zijn rijk gevulde carrière vat de hoogleraar-emeritus de ontwikkeling van de Middelnederlandse letterkundestudie samen in een vlot leesbare stijl. Het boek is ook rijkelijk geïllustreerd.

Opgraven is een kunst. Een archeoloog tekent hier de sporen in. Elk archeologisch spoor dient netjes ingemeten en ingetekend te worden op plan. (Foto Monument Vandekerckhove nv)

Op de terreinen van Koksijde Golf ter Hille werden tussen 2008 en 2012 grootschalige opgravingen verricht. Dit gebeurde in fases. De uitvoering van het onderzoek en het schrijven van het archeologisch rapport is ondertussen afgerond. De resultaten zijn bijzonder verrassend!