AVONDPROGRAMMA 19u-23u

Gwendolyn Snowdon 19.00 - 20.00 uur

Samen met haar band neemt deze nachtegaal met Engelse, Ierse en Nederlandse roots je mee op een muzikale reis door West-Europa met ballades en instrumenten uit vervlogen tijden.

Sunfire 20.45 -22.00 uur

Folk meets ‘the Old West’. Rauwe vocals, gitaren, viool, banjo, energieke ritmes en melodieën geïnspireerd door good ol’ American Folk, Country en Blues. Dit is precies wat je kunt verwachten van Sunfire. Dit muzikale gezelschap uit de lage Landen heeft een ijzersterke reputatie, en heeft al op vele bekende Folk festivals gespeeld. Sunfire reist voor het eerst af naar België voor een optreden, en Feest in de Abdij heeft de primeur. 

Vuurshow 'De Schoverik' door Circus Paljasso 22.00 - 22.30 uur

Met vuuract ‘De Schoverik’ zorgt een kompaan van Circus Paljasso voor warme en spectaculaire afsluiter in middeleeuwse stijl.

Sunfire - Jordan (Official Video)

Gwendolyn Snowdon @ Midwinter fair 2016

Ook interessant

Gerestaureerd schilderij monnik Niklaas De Roover © Art Salvage
Collectie

Niklaas De Roover (1750-1833). Dat is de man die afgebeeld staat op dit schilderij. Hij was de laatste monnik van de abdij Ten Duinen die al sinds de 17de eeuw verhuisd was naar Brugge. Dit schilderij werd overgekocht door het Koksijdse gemeentebestuur van de Karmelietessen in Brugge. De gemeenschap zusters wordt er immers opgegeven en de zusters zullen in andere kloosters intrekken. Ook voor het schilderij zochten ze dus een nieuwe thuis. Nu verrijkt het dus de collectie van het Abdijmuseum Ten Duinen.

Het wapen van Martinus Collé, geschilderd in het behandelde drukwerk  (Grootseminarie Brugge - foto door Abdijmuseum Ten Duinen)
Museumverhalen

Het Duinenarchief in het Grootseminarie blijft verbazen. Naast de grote reeksen, die min of meer beschreven zijn, diept de archivaris soms nog wat stukken boven waar ze nog niet aan toe raakte en waarvan enigszins onduidelijk is wat ze juist zijn. En dat levert soms mooie gelegenheidsvondsten op. Zoals een drukwerkje, schitterend verlucht met paginagrote afbeeldingen rond de overwinning van Duinenabt Martinus Collé op zijn tegenabt, Arnold Terrasse.

Baksteen met molenspel  © Abdijmuseum Ten Duinen, inv.nr. 033880
Collectie

In Vlaanderen werden vanaf de 13de eeuw bakstenen geproduceerd. Dit materiaal was al enkele decennia bekend in Noordwest Europa en won steeds meer aan belang. Ook de Duinenabdij was grotendeels gebouwd in baksteen. De collectie van het Abdijmuseum herbergt meer dan 600 verschillende types: goed voor meer dan 1200 digitaal geregistreerde bakstenen. Niet enkel de grote hoeveelheid bakstenen en vormvariëteiten zijn indrukwekkend. Sommige bouwkeramiek valt op door ingekraste of geschilderde motieven, inscripties, voet- en pootafdrukken.