Bezoeker van de maand maart: Kwinten

Bezoeker van de maand maart: Kwinten

Bezoeker van de maand

Via onze nieuwe rubriek ‘bezoeker van de maand’ gaan we op zoek naar het verhaal achter onze bezoekers. Wie zijn ze? Vanwaar komen ze? Wat trok hen naar het Abdijmuseum? Deze maand hadden we wel een erg speciale bezoeker. We verwelkomden namelijk voor een drietal weken stagiair Kwinten, masterstudent archeologie aan de KU Leuven.

“Voor mijn thesis bestudeer ik keramiek uit de Dominicaanse Republiek en vanuit die interesse kwam ik bij het Abdijmuseum als stageplek terecht. Tijdens mijn stage onderzoek ik de tegelcollectie van het lavatorium; dit is de wasplaats waar de monniken hun handen wasten voor ze aan tafel gingen. Ik focus me vooral op de afbeeldingen die terugkomen in deze tegels: welke betekenis hadden ze in de Middeleeuwen? Ik schreef hierover enkele artikels. Je kan er eentje op de gloednieuwe blog van het Abdijmuseum lezen! Hiernaast heb ik samen met de collectieregistrator en enkele vrijwilligers geholpen met het registreren van de objecten. Dit vond ik eigenlijk wel het leukste om te doen, wat een toffe sfeer! Ik heb veel bijgeleerd over de werking van een museum. Ik wist helemaal niet dat er hier zoveel mensen werken, met elk hun eigen takenpakket. Ik blik met een positief gevoel terug op deze stage!”

Geplaatst door Fien Boeve

Stafmedewerker musea Koksijde

Ook interessant

De Zuid-Abdijmolen en molenaar Patrick Geryl

Veel Koksijdenaars haalden op dinsdagmorgen 15 oktober opgelucht adem als ze hoorden of zagen dat hun molen bespaard bleef van stormschade. Het kon erger afgelopen zijn. In de nacht van maandag op dinsdag werd Koksijde geteisterd door een korte maar hevige storm. Heel wat bomen in de directe omgeving van de Zuid-Abdijmolen sneuvelden. Door de molenwieken net op tijd vast te zetten, voorkwam molenaar Patrick Geryl zware schade.

(c) Rob Buelens

Ook benieuwd of onze jeugd al een baksteen in de maag heeft? Het Abdijmuseum Ten Duinen daagt met de scholenwedstrijd ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ klassen uit hun ideale woon- en leefwijze voor te stellen aan de hand van een twee minuten durend filmpje. Deadline voor de scholen ligt op 15 november 2019. Deelnemende klassen winnen naast eeuwige roem toffe prijzen!

Architecture as Profession. The Origins of Architectural Practice in the Low Countries in the Fifteenth Century, Brepols, 2018.

Ben je geboeid door de bouwproductie uit de late Middeleeuwen? Dan is dit boek van Merlijn Hurx iets voor jou. Het is een indrukwekkend referentiewerk geworden, een must-have voor architecten en bouwhistorici. Bovendien komt de auteur zelf in oktober naar Koksijde voor een lezingenreeks die we organiseren in samenwerking met Davidsfonds!