U bent hier

'Bredene Koksijde Classic' op 22.03 & 'Driedaagse Brugge-De Panne' op 27 & 28.03

Bredene Koksijde Classic - vrijdag 22.03

Op vrijdag 22 maart is er de wielerwedstrijd Bredene Koksijde Classic tussen 14 uur en 17.30 uur. Het parcours van de wedstrijd loopt langs het rondpunt waar het museum en de molen zich bevinden. Er geldt geen parkeerverbod net voor het museum, maar wel in een gedeelte van de Koninklijke Prinslaan. De Politie Westkust raadt aan om tijdens de wedstrijd zo weinig mogelijk met de wagen in de buurt van het parcours te komen en - voor wie kan - de fiets te gebruiken. Meer info over het parcours vind je op de website van Politie Westkust en de officiële wedstrijdwebsite

Driedaagse Brugge-De Panne - woensdag 27 & donderdag 28.03

Op woensdag 27 & donderdag 28 maart loopt het parcours van de Driedaagse Brugge-De Panne ook langs het museum en de molen. Het museum is moeilijker toegankelijk op die dagen tussen 14 en 17 uur. De wielrenners passeren in de Koninklijke Baan – Koninklijke Prinslaan – Ter Duinenlaan – Jaak Van Buggenhoutlaan & Leopold III laan. Meer info over het parcours vind je op de website van de Driedaagse

  • Dit brengt een parkeerverbod in de straat met zich mee op deze wegen. Parkeer je best gratis op de parking bij CinemaKoksijde (Ter Duinenlaan 51) of op de parking van de Ter Duinenkerk (Kerkplein).
  • Er zal moeilijk doorstromend verkeer zijn tussen 14 en 17 uur (!)  Dit voor beide dagen. 
Driedaagse Bredene-Koksijde Classic
Driedaagse Bredene-Koksijde Classic

Ook interessant

De ruïnes van Vitskøl in Denemarken (www.kulturarv.dk)
museumbibliotheek

De cisterciënzerorde en het cisterciënzernetwerk: in overzichtswerken krijg je soms de indruk dat alle abdijen van de orde onder één noemer vallen. Daardoor vind je in zoveel geïllustreerde standaardwerken foto’s van de Duinenabdij volgens Pourbus of van de grote Vlaamse abdijschuren. Maar toch was er beslist ook regionale verscheidenheid. Dat is een van de onderzoekspistes van Éric Delaissé in zijn pas verschenen doctoraat over de Deense kloosters.

(c) Kris Vandevorst

Op 22 december 2016, tijdens de graafwerken op de werf van het nieuwe politiekantoor in de Ter Duinenlaan te Koksijde, vond een arbeider fragmenten van een menselijk skelet. Enige tijd later werd een vroegmiddeleeuwse begraafplaats met een vijftigtal graven blootgelegd, én de resten van een nederzetting met restanten van gebouwen van meer dan 13 eeuwen oud. Het agentschap Onroerend Erfgoed stond in voor de archeologische opgravingen en heeft nu het onderzoeksrapport volledig klaar.

Albertus Miraeus is in de 17de-eeuwse geschiedschrijving een naam als een klok. Hij publiceerde o.m. een hele reeks oorkonden uit allerlei overheids- en abdijarchieven: indrukwekkende boeken die nog altijd gebruikt worden. Minder bekend is dat deze kanunnik, humanist en filoloog (1573-1640) ook een kroniek schreef over het ontstaan en de groei van de cisterciënzerorde. En daarin komt uiteraard ook de Duinenabdij aan bod.