Colloquia

Het Abdijmuseum organiseert om de twee jaar thematische colloquia rond een deel van de museale collectie. De akten van het colloquium worden telkens gepubliceerd in het Jaarboek van het Abdijmuseum, Novi Monasterii.

Contact: directeur Dirk Vanclooster - T 058 53 39 50

Voorbije colloquia

  • 'Doden Spreken', over de menselijke skeletten die tijdens de archeologische opgravingen op de abdijsite Ten Duinen werden gevonden. (2015)
  • 'Verloren glans', over de ruime en merkwaardige vlakgklascollectie van de Duinenabdij (2013)
  • Tot stand komen van monastieke landschappen? Domeinbeheer door religieuze instellingen in Noordwest-Europa tussen de 12de en de 18de eeuw (2011)
  • Architecturale natuursteenfragmenten. De bouwhistorische problematiek rond afbraak, opgraving, consolidering en presentatie in lapidaria. (2009)
  • Middeleeuwse baksteenarchitectuur. (2007)
  • Nieuwe inzichten over middeleeuwse tegels in cisterciënzerabdijen. De tegelcollectie van Ten Duinen in een internationale context. (2005)
  • De cultuurhistorische input van cisterciënzersites in West-Europa. (2000)

Ook interessant

Op mmmonk.be kan je terecht om door diverse manuscripten te bladeren!

Ongeveer 760 manuscripten uit vier oude kloosterbibliotheken, waaronder die van de Duinenabdij! Op mmmonk.be kan je binnenkort terecht om digitaal door parels van middeleeuwse handschriften te bladeren. Een website die in volle ontwikkeling is, dankzij de samenwerking tussen Openbare bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent, waar al die manuscripten goed bewaard worden. Ook het Abdijmuseum stapt mee in dit avontuur als partner. 

Deze grenspaal tussen Frankrijk en België werd een paar meter opgeschoven (c) Facebook David Lavaux.jpg

Opschudding in Bousignies-sur-Roc, net over de Franse grens. Daar merkten ze op dat een grenspaal een paar meter verplaatst werd. Wellicht door een Belgische landbouwer uit het Henegouwse grensdorp Erquelinnes. Gevolg: België werd als het ware even groter! Frankrijk dan weer wat kleiner. Ondertussen smult de internationale pers van dit bizarre verhaal. Met het museumteam vroegen we ons af: hoe zat dat met de grenzen van de Duinenabdij en haar gebieden? Hoe bakenden zij hun grenzen af? En ontstonden daar nu en dan eens conflicten over?

Cover van het boek 'Mediterranean Maiolica' door Robbert Attard & Romina Azzopardi
museumbibliotheek

In de collectie van de Duinenabdij hebben we tot nu meer dan 40 fragmenten van Spaanse ‘Azulejos’ (siertegels) aangetroffen. Deze modieuze en dure tegels in blauwe en witte tinten uit de streek van Valencia dateren uit de 15de eeuw. De Duinheren waren pioniers in Vlaanderen om deze exotische tegels aan te wenden in de Duinenabdij. We zijn dan ook blij met deze aanvulling in onze museumbibliotheek die naadloos aansluit bij onze collectie: het boek 'Mediterranean Maiolica' van auteurs Robbert Attard en Romina Azzopardi.