Dag van de Wetenschap: Historisch glas, vertel ons uit welke periode je was!

Dag van de wetenschap in Abdijmuseum Ten Duinen: ontdek hoe lichttechnologie kan bijdragen tot het dateren van antieke glaspanelen!

De collectie vlakglas van het Abdijmuseum is een van de omvangrijkste historische collecties uit de ons omringende landen. Om de ouderdom ervan te bepalen, doet het museum een beroep op wetenschappelijk onderzoek. Oude, geschiedkundige materialen zijn vaak fragiel, poreus en waardevol. Om ze goed te behouden en te beheren, is bij het onderzoek dan ook een voorzichtige en veilige behandeling vereist.

Op Dag van de Wetenschap - zondag 25 november – brengt prof. Wendy Meulebroeck van de Vrije Universiteit Brussel een lezing over haar onderzoek op een deel van die collectie. Als onderzoeker bij het Brussels Photonics Team (B-PHOT), vertelt ze ons hoe lichtdeeltjes of fotonen de hoofdrol kunnen spelen bij het bepalen van de herkomst en de authenticiteit van historisch vlakglas. De beproefde techniek ‘absorptie spectroscopie’ schijnt een licht op de leeftijd van materialen, zonder deze te beschadigen.

Tip: heb je zelf ook een stukje antiek glas liggen, en je bent benieuwd naar de periode waaruit het dateert? Neem dit dan mee naar de lezing en professor Meulebroeck neemt het onder de loep met speciale apparatuur! Opgelet, enkel kleine oppervlaktes vlakglas komen in aanmerking, zoals kleine glasramen of roundels. Geen holglas.

Praktisch: zondag 25 november, 10.30 uur, Abdijmuseum Ten Duinen. Ingang uitzonderlijk via het bezoekerscentrum (het ronde glazen gebouw). Duur: 1 uur. Deze lezing is gratis. Schrijf je wel in vooraf via abdijmuseum@koksijde.be of 058 53 39 50. Bezoek op deze Dag van de Wetenschap ook het museum gratis vanaf 14 uur.
Prijs: 
Basistarief: 0,00 €
Telefoon: 
058 53 39 50
Wanneer:
zo 25 november 2018 10:30
Abdijmuseum Ten Duinen

Ook interessant

Cabin Art (c) Lambert J. Derenette

Op het strand van Sint-Idesbald loopt tot en met 9 september weer de kleurrijke openluchttentoonstelling Cabin Art. Met dit jaar als inspiratiethema 'De Abdij en de Zee'! Een dertigtal authentieke strandcabines werden door verschillende kunstenaars onder handen genomen. In drie blogposts plaatsen we deze kunstwerken in de kijker! Cabin Art is een initiatief van de dienst Cultuur & Erfgoed  i.s.m. Rodeo en Baldus Beach. Onderstaande foto's zijn gemaakt door Linda Renette en Lambert J. Derenette!

Cabin Art (c) Lambert J. Derenette
Nieuws

Op het strand van Sint-Idesbald loopt nog tot en met 9 september weer de kleurrijke openluchttentoonstelling Cabin Art. Met dit jaar als inspiratiethema 'De Abdij en de Zee'! Een dertigtal authentieke strandcabines werden door verschillende kunstenaars onder handen genomen. In drie blogposts plaatsen we deze kunstwerken in de kijker! Cabin Art is een initiatief van de dienst Cultuur & Erfgoed  i.s.m. Rodeo en Baldus Beach. Onderstaande foto's zijn gemaakt door Linda Renette en Lambert J. Derenette!

VR in ten duinen
Museumverhalen

Vijf maanden na de officiële voorstelling van ‘Ten Duinen@1490’ stelden we op 14 mei de VR-ervaring voor op de Museums And Internet (MAI)-Tagung in het Duitse Potsdam. Ook daar werd ons project positief onthaald. De ervaring sluit aan bij de opgetogen feedback van de voorbije maanden in het gastenboek en op de whiteboards van het Abdijmuseum. Hebben we een manier gevonden  om het complexe en veelzijdige onderzoek op onze collectie te ontsluiten voor een breed publiek? Wat zijn de hoekstenen van onze benadering?