DAGPROGRAMMA 15u-19u

Doorlopend:


- Boomklimmen: in de middeleeuwen moest je al eens in een boom klimmen! Kinderen kunnen onder begeleiding van professionele boomverzorgers een hoge boom beklimmen. Omdat dit een intensieve sport is, ook voor de begeleiders, wordt tussenin even een pauze genomen door de begeleiders. Bedankt voor jullie begrip! Opgelet: tot ten laatste 18.30 uur kan je aanschuiven voor het boomklimmen.

Locatie: Abdijsite

- Het geheime genootschap presenteert het Page parkoers: in de middeleeuwen kon je niet zomaar ridder worden, je kreeg een opleiding. Aan de hand van leuke doe-opdrachten worden de kinderen échte ridders. Klaar om een prinses te redden?

Locatie: grasplein bij bezoekerscentrum (ronde glazen gebouw)

- Karafan: de mooiste caravan van ons landje? Volledig ingericht in middeleeuwse sferen! Kom het zelf zien! Met animatie van een Koksijdse ridder en zijn jonkvrouw.

Locatie: grasplein bij bezoekerscentrum (ronde glazen gebouw)

- Sandbox & Fra Pie: Sandrina en Piet toveren de kindersnoetjes om in middeleeuwse kunstwerkjes!

Locatie: grasplein bij bezoekerscentrum (ronde glazen gebouw)

 

Met specifieke speeltijden:


- Nomad theater: dit duo brengt het stuk ‘De ridder zonder hart’, een middeleeuws toneelstuk waar ook poppen aan het dansen gaan.

Speeltijden: 15u, 16u & 17u. (duur = +- 25 min.)

Locatie: Abdijsite (kerkruïne)


- De zwaardridders van Sint-Joris: dit middeleeuws collectief brengt drie keer een vijfkamp zwaardvechten in loodzware harnassen. Benieuwd wie gaat lopen met de eer? Ze nemen de geschiedenis van de abdij mee in hun verhaal.

Speeltijden: 15u, 16.30u, 18u. (duur = +-1 uur)

Locatie: Grote grasplein achter de onthaalvilla
 

Ook interessant

Gerestaureerd schilderij monnik Niklaas De Roover © Art Salvage
Collectie

Niklaas De Roover (1750-1833). Dat is de man die afgebeeld staat op dit schilderij. Hij was de laatste monnik van de abdij Ten Duinen die al sinds de 17de eeuw verhuisd was naar Brugge. Dit schilderij werd overgekocht door het Koksijdse gemeentebestuur van de Karmelietessen in Brugge. De gemeenschap zusters wordt er immers opgegeven en de zusters zullen in andere kloosters intrekken. Ook voor het schilderij zochten ze dus een nieuwe thuis. Nu verrijkt het dus de collectie van het Abdijmuseum Ten Duinen.

Het wapen van Martinus Collé, geschilderd in het behandelde drukwerk  (Grootseminarie Brugge - foto door Abdijmuseum Ten Duinen)
Museumverhalen

Het Duinenarchief in het Grootseminarie blijft verbazen. Naast de grote reeksen, die min of meer beschreven zijn, diept de archivaris soms nog wat stukken boven waar ze nog niet aan toe raakte en waarvan enigszins onduidelijk is wat ze juist zijn. En dat levert soms mooie gelegenheidsvondsten op. Zoals een drukwerkje, schitterend verlucht met paginagrote afbeeldingen rond de overwinning van Duinenabt Martinus Collé op zijn tegenabt, Arnold Terrasse.

Baksteen met molenspel  © Abdijmuseum Ten Duinen, inv.nr. 033880
Collectie

In Vlaanderen werden vanaf de 13de eeuw bakstenen geproduceerd. Dit materiaal was al enkele decennia bekend in Noordwest Europa en won steeds meer aan belang. Ook de Duinenabdij was grotendeels gebouwd in baksteen. De collectie van het Abdijmuseum herbergt meer dan 600 verschillende types: goed voor meer dan 1200 digitaal geregistreerde bakstenen. Niet enkel de grote hoeveelheid bakstenen en vormvariëteiten zijn indrukwekkend. Sommige bouwkeramiek valt op door ingekraste of geschilderde motieven, inscripties, voet- en pootafdrukken.