PROGRAMMA #FEESTINDEABDIJ19

Demonstratie Schapen Drijven

 • Om 14.00 uur, 15.30 uur, 16.10 uur & 18.40 uur (Duur = 20 min.)
 • Locatie: Grasplein achter onthaalvilla

Filip Vandamme en zijn trouwe hond demonstreren hoe je een kudde schapen drijft. Wondermooi om te zien hoe mens en dier samenwerken.

Valkerij Ardanwen

Roofvogeldemonstratie

 • Om 14.30 uur & 16.40 uur (duur: 40 min.)
 • Locatie: Abdijsite (pandtuin)

Verschillende roofvogels tonen hun jachtinstinct. Deze trouwe dieren werden eeuwen geleden al ingezet bij de jacht. Spektakel gegarandeerd!

Het Gruuthuse Huishouden

Reënactment

 • Doorlopend
 • Locatie: Grasplein achter museumgebouw

De bourgondiërs van het Gruuthuse Huishouden evoceren het dagelijkse leven uit de 15de eeuw. Je kan hen vinden in en rond hun tentenkamp dat speciaal voor het ‘Feest in de Abdij’ op de abdijsite wordt opgetrokken. Ze tonen verschillende middeleeuwse ambachten. Voor de stoere kinderen is er een initiatie boogschieten want er moet op jacht gegaan worden om allerlei lekkers in de kookpot te krijgen!

Jannes de Goochelaar

Een rasechte wonderdoener uit de 14de eeuw!

 • Doorlopend
 • Wandelende act

Alchemie? Hekserij? Maak je maar geen zorgen, deze sympathieke goochelaar schudt ware wondertjes uit zijn mouw. Hij trekt rond op de abdijsite. Zoek hem snel op, voor hij zijn verdwijningstruc bovenhaalt!

Paardenmolen Lancelot

Pluchen paarden zijn zo de max.

 • Doorlopend
 • Locatie: Abdijsite (kinderdorpje)

Waar zitten de stoerste ridders en prinsessen? De paardenmolen van Guapa wacht jullie op! Het paard blaast, de mist trekt op, de muziek begint te spelen… en we zijn vertrokken! In volle galop. Hangen in de stijgbeugels, geconcentreerde turende gezichten, richten en… raak! Voor kinderen van 2 tot ongeveer 8 jaar.

Grime door Sandbox & Frapi

Wie of wat wil jij zijn?

 • Doorlopend
 • Locatie: Abdijsite (kinderdorpje)

Eerste hulp nodig om je snoet een serieuze upgrade te geven tot prinses of koene ridder? Of toch liever tot woeste draak of nar? Sandrina en Piet toveren de gezichten van de bezoekers met veel liefde voor hun vak om tot echte middeleeuwse kunstwerkjes. Je wilt je ’s avonds niet meer wassen! Zoals in de middeleeuwen eigenlijk, toch?

Jonkvrouw Margaretha

 • Verhalen om 14, 15, 16, 17 uur. (25 min.)
 • Modeshow met jou in de hoofdrol om 18.30 uur (repetitie om 18 uur!)
 • Locatie: Abdijsite (kinderdorpje)

Margaretha kan twee dingen écht goed. Eentje ervan is de mooiste verhalen vertellen. Het andere is middeleeuws stijladvies geven! Mocht instagram bestaan in de middeleeuwen, was ze gegarandeerd fashion influencer! Tussen haar vaste verhaalmomenten door, overtuigt ze jou in een handomdraai om te schitteren op haar middeleeuwse catwalk om 18.30 uur. Mama’s en papa’s, oma’s en opa’s, jullie mogen ook onder lichte dwang meedoen! Verhalen & spel door Sabine Forrier.

Het Narrenschip

Verhalen uit de abdij

 • Doorlopend
 • Wandelende act

De niet-zo-wereldvreemde Broeder Hubert en zijn zwijgzame vriend-muzikant Cypriaan leiden je met hele en halve waarheden door de geschiedenis van het leven in de abdij. In gezondheid en ziekte, in liefde en verdriet. Alles wat je ooit wou weten over het kloosterleven, maar nooit durfde te vragen. De guitarrone of de dromerige klanken van de luit zijn immer present!

JEUK met ‘Rock ’n roll in koningsland’

Meespeeltheater (3+)

 • Om 15.30 uur (70 min.)
 • Locatie: Abdijsite

Koning Prikkeldraad uit Triepegem wil een groot feest organiseren voor alle kinderen uit het dorp. Cis De Nar heeft een mooi openingslied geschreven en de koning wil het brengen voor alle kinderen van het dorp. Maar help...! Wat gebeurt er? Wanneer de koning wil beginnen zingen... blijft het stil. De koning is zijn stem kwijt. Prikkeldraad is erg geprikkeld... En het feest dreigt niet door te gaan... Een ontroerend stuk gespeeld door drie acteurs in een middeleeuws kader.

De Riddershow met ‘Pas Geridderd!’

Ridder Jan en ridder Marc zijn terug!! (4+)

 • Om 17.30 uur (60 min.)
 • Locatie: Abdijsite (kerk)

Ridder Jan en Ridder Marc zijn net tot ridder geslagen. Hun kasteel vol gangen en diepe ruimtes lijkt
wel een doolhof, en op zoek naar elkaar, tuimelen ze van de ene vreemde situatie in de andere. Ridder Jan droomt reeds van draken verslaan en Ridder Marc van Fifi en jonkvrouwen. Ze popelen vooral om als ridders te strijden en voor ze het weten staan ze oog in oog met geslepen zwaard!

De abdij in LEGO® blokjes door Amazings

 • Doorlopend
 • Locatie: Museumgebouw

Ontdek de expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ in het museum, met als hoogtepunt… Maquettekunst! Aanschouw de abdij in LEGO® blokjes, gemaakt door Amazings en verschillende miniatuurmaquettes door kunstenaar Rob Buelens.

Ook interessant

Detail sacramentstoren van de 'oude kerk' (c) Grootseminarie Brugge
Museumverhalen

Primeurs bevat onze expositie ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ zeker. Heel wat opgegraven stukken uit het depot werden nooit eerder aan het publiek getoond. Maar ook uit het Duinenarchief komt een stuk dat beslist een primeur is: een afbeelding van een belangrijk stuk uit de abdijkerk in Koksijde, meteen de allereerste eigentijdse tekening van het kerkinterieur.

Detail affiche 'Bouwen voor de eeuwigheid'
Museumverhalen Collectie

Dirk Vanclooster is directeur van het Abdijmuseum Ten Duinen en klapt uit de biecht over de nieuwe expo 'Bouwen voor de eeuwigheid'. "Tot in de zestiende eeuw hebben de Duinheren gebouwen opgetrokken en verbouwd in functie van hun noden. Bij de vele bouwcampagnes hebben de ambachtslieden die er werkten, ongelofelijk veel sporen nagelaten. Het zijn aanwijzingen die je niet altijd onmiddellijk opmerkt of waar je niet bij stil staat. In deze tentoonstelling hebben we ze samengebracht en geconfronteerd met eigentijdse maquettekunst."

De ruïnes van Vitskøl in Denemarken (www.kulturarv.dk)
museumbibliotheek

De cisterciënzerorde en het cisterciënzernetwerk: in overzichtswerken krijg je soms de indruk dat alle abdijen van de orde onder één noemer vallen. Daardoor vind je in zoveel geïllustreerde standaardwerken foto’s van de Duinenabdij volgens Pourbus of van de grote Vlaamse abdijschuren. Maar toch was er beslist ook regionale verscheidenheid. Dat is een van de onderzoekspistes van Éric Delaissé in zijn pas verschenen doctoraat over de Deense kloosters.