PROGRAMMA #FEESTINDEABDIJ19

Demonstratie Schapen Drijven

 • Om 14.00 uur, 15.30 uur, 16.10 uur & 18.40 uur (Duur = 20 min.)
 • Locatie: Grasplein achter onthaalvilla

Filip Vandamme en zijn trouwe hond demonstreren hoe je een kudde schapen drijft. Wondermooi om te zien hoe mens en dier samenwerken.

Valkerij Ardanwen

Roofvogeldemonstratie

 • Om 14.30 uur & 16.40 uur (duur: 40 min.)
 • Locatie: Abdijsite (pandtuin)

Verschillende roofvogels tonen hun jachtinstinct. Deze trouwe dieren werden eeuwen geleden al ingezet bij de jacht. Spektakel gegarandeerd!

Het Gruuthuse Huishouden

Reënactment

 • Doorlopend
 • Locatie: Grasplein achter museumgebouw

De bourgondiërs van het Gruuthuse Huishouden evoceren het dagelijkse leven uit de 15de eeuw. Je kan hen vinden in en rond hun tentenkamp dat speciaal voor het ‘Feest in de Abdij’ op de abdijsite wordt opgetrokken. Ze tonen verschillende middeleeuwse ambachten. Voor de stoere kinderen is er een initiatie boogschieten want er moet op jacht gegaan worden om allerlei lekkers in de kookpot te krijgen!

Jannes de Goochelaar

Een rasechte wonderdoener uit de 14de eeuw!

 • Doorlopend
 • Wandelende act

Alchemie? Hekserij? Maak je maar geen zorgen, deze sympathieke goochelaar schudt ware wondertjes uit zijn mouw. Hij trekt rond op de abdijsite. Zoek hem snel op, voor hij zijn verdwijningstruc bovenhaalt!

Paardenmolen Lancelot

Pluchen paarden zijn zo de max.

 • Doorlopend
 • Locatie: Abdijsite (kinderdorpje)

Waar zitten de stoerste ridders en prinsessen? De paardenmolen van Guapa wacht jullie op! Het paard blaast, de mist trekt op, de muziek begint te spelen… en we zijn vertrokken! In volle galop. Hangen in de stijgbeugels, geconcentreerde turende gezichten, richten en… raak! Voor kinderen van 2 tot ongeveer 8 jaar.

Grime door Sandbox & Frapi

Wie of wat wil jij zijn?

 • Doorlopend
 • Locatie: Abdijsite (kinderdorpje)

Eerste hulp nodig om je snoet een serieuze upgrade te geven tot prinses of koene ridder? Of toch liever tot woeste draak of nar? Sandrina en Piet toveren de gezichten van de bezoekers met veel liefde voor hun vak om tot echte middeleeuwse kunstwerkjes. Je wilt je ’s avonds niet meer wassen! Zoals in de middeleeuwen eigenlijk, toch?

Jonkvrouw Margaretha

 • Verhalen om 14, 15, 16, 17 uur. (25 min.)
 • Modeshow met jou in de hoofdrol om 18.30 uur (repetitie om 18 uur!)
 • Locatie: Abdijsite (kinderdorpje)

Margaretha kan twee dingen écht goed. Eentje ervan is de mooiste verhalen vertellen. Het andere is middeleeuws stijladvies geven! Mocht instagram bestaan in de middeleeuwen, was ze gegarandeerd fashion influencer! Tussen haar vaste verhaalmomenten door, overtuigt ze jou in een handomdraai om te schitteren op haar middeleeuwse catwalk om 18.30 uur. Mama’s en papa’s, oma’s en opa’s, jullie mogen ook onder lichte dwang meedoen! Verhalen & spel door Sabine Forrier.

Het Narrenschip

Verhalen uit de abdij

 • Doorlopend
 • Wandelende act

De niet-zo-wereldvreemde Broeder Hubert en zijn zwijgzame vriend-muzikant Cypriaan leiden je met hele en halve waarheden door de geschiedenis van het leven in de abdij. In gezondheid en ziekte, in liefde en verdriet. Alles wat je ooit wou weten over het kloosterleven, maar nooit durfde te vragen. De guitarrone of de dromerige klanken van de luit zijn immer present!

JEUK met ‘Rock ’n roll in koningsland’

Meespeeltheater (3+)

 • Om 15.30 uur (70 min.)
 • Locatie: Abdijsite

Koning Prikkeldraad uit Triepegem wil een groot feest organiseren voor alle kinderen uit het dorp. Cis De Nar heeft een mooi openingslied geschreven en de koning wil het brengen voor alle kinderen van het dorp. Maar help...! Wat gebeurt er? Wanneer de koning wil beginnen zingen... blijft het stil. De koning is zijn stem kwijt. Prikkeldraad is erg geprikkeld... En het feest dreigt niet door te gaan... Een ontroerend stuk gespeeld door drie acteurs in een middeleeuws kader.

De Riddershow met ‘Pas Geridderd!’

Ridder Jan en ridder Marc zijn terug!! (4+)

 • Om 17.30 uur (60 min.)
 • Locatie: Abdijsite (kerk)

Ridder Jan en Ridder Marc zijn net tot ridder geslagen. Hun kasteel vol gangen en diepe ruimtes lijkt
wel een doolhof, en op zoek naar elkaar, tuimelen ze van de ene vreemde situatie in de andere. Ridder Jan droomt reeds van draken verslaan en Ridder Marc van Fifi en jonkvrouwen. Ze popelen vooral om als ridders te strijden en voor ze het weten staan ze oog in oog met geslepen zwaard!

De abdij in LEGO® blokjes door Amazings

 • Doorlopend
 • Locatie: Museumgebouw

Ontdek de expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ in het museum, met als hoogtepunt… Maquettekunst! Aanschouw de abdij in LEGO® blokjes, gemaakt door Amazings en verschillende miniatuurmaquettes door kunstenaar Rob Buelens.

Ook interessant

De Zuid-Abdijmolen en molenaar Patrick Geryl

Veel Koksijdenaars haalden op dinsdagmorgen 15 oktober opgelucht adem als ze hoorden of zagen dat hun molen bespaard bleef van stormschade. Het kon erger afgelopen zijn. In de nacht van maandag op dinsdag werd Koksijde geteisterd door een korte maar hevige storm. Heel wat bomen in de directe omgeving van de Zuid-Abdijmolen sneuvelden. Door de molenwieken net op tijd vast te zetten, voorkwam molenaar Patrick Geryl zware schade.

(c) Rob Buelens

Ook benieuwd of onze jeugd al een baksteen in de maag heeft? Het Abdijmuseum Ten Duinen daagt met de scholenwedstrijd ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ klassen uit hun ideale woon- en leefwijze voor te stellen aan de hand van een twee minuten durend filmpje. Deadline voor de scholen ligt op 15 november 2019. Deelnemende klassen winnen naast eeuwige roem toffe prijzen!

Architecture as Profession. The Origins of Architectural Practice in the Low Countries in the Fifteenth Century, Brepols, 2018.

Ben je geboeid door de bouwproductie uit de late Middeleeuwen? Dan is dit boek van Merlijn Hurx iets voor jou. Het is een indrukwekkend referentiewerk geworden, een must-have voor architecten en bouwhistorici. Bovendien komt de auteur zelf in oktober naar Koksijde voor een lezingenreeks die we organiseren in samenwerking met Davidsfonds!