Expo 'In de steigers'

‘In de steigers’ - letterlijk ‘in steigers’ en figuurlijk ‘in aanbouw’ - probeert een eigentijds perspectief te bieden aan de rijke en complexe geschiedenis van de site Ten Bogaerde. Je ontdekt deze tentoonstelling tussen 26 oktober en 5 januari in Kunstencentrum Ten Bogaerde! Via een reeks hedendaagse werken die resoneren met de architectuur van de schuur, biedt ‘In de steigers’ een speelse en reflexieve ervaring van hoe een constructie op onze tijdlijn werd gegraveerd. Ontworpen als tegenhanger van de erfgoedtentoonstelling ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ die tegelijkertijd in het Abdijmuseum Ten Duinen plaatsvindt, heropent Welchrome de historische verbanden tussen de twee sites en confronteert het heden met het verleden.

Met werk van:
Michaël Borremans, Claude Cattelain, Sarah Feuillas, Marie Hendriks en Adrien Tirtiaux.

Praktisch:
Kunstencentrum Ten Bogaerde, Ten Bogaerdelaan 10, Koksijde
www.koksijde.be/kunstencentrumtenbogaerde
www.facebook.com/tenbogaerde

Art talk @ Ten Bogaerde:

15.12.2019 om 11.00 uur - DEBAT

Met prof. dr. Thomas Block (UGent).
Een gemodereerd debat met kunstenaars over duurzaamheid.

Wanneer:
za 26 oktober 2019 tot zo 5 januari 2020

Ook interessant

Detail sacramentstoren van de 'oude kerk' (c) Grootseminarie Brugge
Museumverhalen

Primeurs bevat onze expositie ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ zeker. Heel wat opgegraven stukken uit het depot werden nooit eerder aan het publiek getoond. Maar ook uit het Duinenarchief komt een stuk dat beslist een primeur is: een afbeelding van een belangrijk stuk uit de abdijkerk in Koksijde, meteen de allereerste eigentijdse tekening van het kerkinterieur.

Detail affiche 'Bouwen voor de eeuwigheid'
Museumverhalen Collectie

Dirk Vanclooster is directeur van het Abdijmuseum Ten Duinen en klapt uit de biecht over de nieuwe expo 'Bouwen voor de eeuwigheid'. "Tot in de zestiende eeuw hebben de Duinheren gebouwen opgetrokken en verbouwd in functie van hun noden. Bij de vele bouwcampagnes hebben de ambachtslieden die er werkten, ongelofelijk veel sporen nagelaten. Het zijn aanwijzingen die je niet altijd onmiddellijk opmerkt of waar je niet bij stil staat. In deze tentoonstelling hebben we ze samengebracht en geconfronteerd met eigentijdse maquettekunst."

De ruïnes van Vitskøl in Denemarken (www.kulturarv.dk)
museumbibliotheek

De cisterciënzerorde en het cisterciënzernetwerk: in overzichtswerken krijg je soms de indruk dat alle abdijen van de orde onder één noemer vallen. Daardoor vind je in zoveel geïllustreerde standaardwerken foto’s van de Duinenabdij volgens Pourbus of van de grote Vlaamse abdijschuren. Maar toch was er beslist ook regionale verscheidenheid. Dat is een van de onderzoekspistes van Éric Delaissé in zijn pas verschenen doctoraat over de Deense kloosters.