Expo 'A history of life'

Rob Buelens exposeert in de expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid zijn detaillistische miniatuurmaquettes. Maar in de bib kan je tijdens de zomer meer werk van hem ontdekken. Met ‘A history of life’ brengt de talentvolle kunstenaar Rob Buelens het boek terug naar zijn oervorm!

‘A history of life’ is een verzameling van in hout gesneden boeken. Het is een poging om tijd te verzamelen en kristalliseren op een heel ongebruikelijke, niet lineaire maar precieze manier. In tegenstelling  tot een geschiedenisboek, dat altijd subjectief is en alleen ‘over’ geschiedenis gaat, zijn deze werken niet enkel een naslagwerk maar tevens een participant uit het verleden.

De groeiringen in het hout getuigen van deze geleefde geschiedenis. Een getraind oog kan uit deze ringen veel leren over klimatologische omstandigheden en vervuiling uit de tijd dat de boom groeide. Het is niet echt precies of uitgebreid, maar alles dat we eruit kunnen puren is wel volledig waar. De boom heeft nooit actief keuzes gemaakt om attest te leveren over de tijd op de plaats waar ze groeide, en zal wel de beste getuige zijn om deze geringe informatie over te brengen.
Omdat het zo gericht is, kan het niet dienen om een interpretatie over het verleden te verkondigen. Een boom geeft niet om hoe het door anderen wordt ervaren, het probeert alleen maar te zijn.

Praktisch:

Bibliotheek Koksijde, Casinoplein 10
Gratis
058 53 29 53 – bibliotheek@koksijde.be
Tijdens de openingsuren

Wanneer:
za 29 juni 2019 tot za 31 augustus 2019

Ook interessant

De Zuid-Abdijmolen en molenaar Patrick Geryl

Veel Koksijdenaars haalden op dinsdagmorgen 15 oktober opgelucht adem als ze hoorden of zagen dat hun molen bespaard bleef van stormschade. Het kon erger afgelopen zijn. In de nacht van maandag op dinsdag werd Koksijde geteisterd door een korte maar hevige storm. Heel wat bomen in de directe omgeving van de Zuid-Abdijmolen sneuvelden. Door de molenwieken net op tijd vast te zetten, voorkwam molenaar Patrick Geryl zware schade.

(c) Rob Buelens

Ook benieuwd of onze jeugd al een baksteen in de maag heeft? Het Abdijmuseum Ten Duinen daagt met de scholenwedstrijd ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ klassen uit hun ideale woon- en leefwijze voor te stellen aan de hand van een twee minuten durend filmpje. Deadline voor de scholen ligt op 15 november 2019. Deelnemende klassen winnen naast eeuwige roem toffe prijzen!

Architecture as Profession. The Origins of Architectural Practice in the Low Countries in the Fifteenth Century, Brepols, 2018.

Ben je geboeid door de bouwproductie uit de late Middeleeuwen? Dan is dit boek van Merlijn Hurx iets voor jou. Het is een indrukwekkend referentiewerk geworden, een must-have voor architecten en bouwhistorici. Bovendien komt de auteur zelf in oktober naar Koksijde voor een lezingenreeks die we organiseren in samenwerking met Davidsfonds!