Expo 'A history of life'

Rob Buelens exposeert in de expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid zijn detaillistische miniatuurmaquettes. Maar in de bib kan je tijdens de zomer meer werk van hem ontdekken. Met ‘A history of life’ brengt de talentvolle kunstenaar Rob Buelens het boek terug naar zijn oervorm!

‘A history of life’ is een verzameling van in hout gesneden boeken. Het is een poging om tijd te verzamelen en kristalliseren op een heel ongebruikelijke, niet lineaire maar precieze manier. In tegenstelling  tot een geschiedenisboek, dat altijd subjectief is en alleen ‘over’ geschiedenis gaat, zijn deze werken niet enkel een naslagwerk maar tevens een participant uit het verleden.

De groeiringen in het hout getuigen van deze geleefde geschiedenis. Een getraind oog kan uit deze ringen veel leren over klimatologische omstandigheden en vervuiling uit de tijd dat de boom groeide. Het is niet echt precies of uitgebreid, maar alles dat we eruit kunnen puren is wel volledig waar. De boom heeft nooit actief keuzes gemaakt om attest te leveren over de tijd op de plaats waar ze groeide, en zal wel de beste getuige zijn om deze geringe informatie over te brengen.
Omdat het zo gericht is, kan het niet dienen om een interpretatie over het verleden te verkondigen. Een boom geeft niet om hoe het door anderen wordt ervaren, het probeert alleen maar te zijn.

Praktisch:

Bibliotheek Koksijde, Casinoplein 10
Gratis
058 53 29 53 – bibliotheek@koksijde.be
Tijdens de openingsuren

Wanneer:
za 29 juni 2019 tot za 31 augustus 2019

Ook interessant

Detail sacramentstoren van de 'oude kerk' (c) Grootseminarie Brugge
Museumverhalen

Primeurs bevat onze expositie ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ zeker. Heel wat opgegraven stukken uit het depot werden nooit eerder aan het publiek getoond. Maar ook uit het Duinenarchief komt een stuk dat beslist een primeur is: een afbeelding van een belangrijk stuk uit de abdijkerk in Koksijde, meteen de allereerste eigentijdse tekening van het kerkinterieur.

Detail affiche 'Bouwen voor de eeuwigheid'
Museumverhalen Collectie

Dirk Vanclooster is directeur van het Abdijmuseum Ten Duinen en klapt uit de biecht over de nieuwe expo 'Bouwen voor de eeuwigheid'. "Tot in de zestiende eeuw hebben de Duinheren gebouwen opgetrokken en verbouwd in functie van hun noden. Bij de vele bouwcampagnes hebben de ambachtslieden die er werkten, ongelofelijk veel sporen nagelaten. Het zijn aanwijzingen die je niet altijd onmiddellijk opmerkt of waar je niet bij stil staat. In deze tentoonstelling hebben we ze samengebracht en geconfronteerd met eigentijdse maquettekunst."

De ruïnes van Vitskøl in Denemarken (www.kulturarv.dk)
museumbibliotheek

De cisterciënzerorde en het cisterciënzernetwerk: in overzichtswerken krijg je soms de indruk dat alle abdijen van de orde onder één noemer vallen. Daardoor vind je in zoveel geïllustreerde standaardwerken foto’s van de Duinenabdij volgens Pourbus of van de grote Vlaamse abdijschuren. Maar toch was er beslist ook regionale verscheidenheid. Dat is een van de onderzoekspistes van Éric Delaissé in zijn pas verschenen doctoraat over de Deense kloosters.