Krokuskriebels in het Abdijmuseum!

Met het hele gezin erop uittijdens de krokusvakantie? Voor de 9de editie van Krokuskriebels, een initiatief van de Gezinsbond, rollen 101 musea de rode loper uit voor jouw gezin! Ook het Abdijmuseum heeft een mooi programma. Ontdek het hieronder. Meer info over Krokuskriebels vind je op hun website.

Rondleiding 'Zandlopers' - Leeftijd: 6 tot 12 jaar

 • Dinsdag 13 februari (10:30 tot 12:30)
 • Woensdag 14 februari (14:30 tot 16:30)
 • Zaterdag 17 februari (14:30 tot 16:30)

Leeftijd: 6 tot 12 jaar
Je trekt samen met een gids naar de plaats waar ooit de grote Duinenabdij pronkte! Door er zelf voorwerpen op te graven, leer je wat archeologie is en leer je hoe de abdij er in de middeleeuwen uitzag. Daarna ga je naar het museum. Verkleed als monnik volg je het leven van een monnik uit de middeleeuwse abdij. Via allerlei opdrachtjes kom je te weten hoe de monniken elke dag doorbrachten!

Reservatie verplicht

Prijs:

 • Kinderen van 6 tot 12 jaar: €2
 • Volwassenen: €7
 • Gezinsbondleden kinderen tot 12 jaar: gratis
 • Gezinsbondleden volwassenen: €3,5

Gezinskoffers 'Zandlopers' en 'Pluis' - Leeftijd: 3 tot 12 jaar

Heel de Krokusvakantie, doorlopend tijdens de openingsuren van het museum.

Ontdek het leven van de monniken. De gezinskoffers zorgen voor een actief bezoek met net dat tikkeltje extra!

Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar is er de gezinskoffer 'Zandlopers': Waan je voor één dag archeoloog van de Duinenabdij! Graaf zelf voorwerpen op en maak kennis met de belangrijkste ruimten in een abdij.

Kleuters gaan op stap met Pluis de Muis en Pol de Mol. Zij leiden je met de koffer 'Pluis' en creatieve opdrachtjes rond in het Abdijmuseum.

Prijs:

 • Kinderen van 6 tot 12 jaar: €2
 • Volwassenen: €7
 • Gezinsbondleden kinderen tot 12 jaar: gratis
 • Gezinsbondleden volwassenen: €3,5

Ook interessant

Baksteen met molenspel  © Abdijmuseum Ten Duinen, inv.nr. 033880
Collectie

In Vlaanderen werden vanaf de 13de eeuw bakstenen geproduceerd. Dit materiaal was al enkele decennia bekend in Noordwest Europa en won steeds meer aan belang. Ook de Duinenabdij was grotendeels gebouwd in baksteen. De collectie van het Abdijmuseum herbergt meer dan 600 verschillende types: goed voor meer dan 1200 digitaal geregistreerde bakstenen. Niet enkel de grote hoeveelheid bakstenen en vormvariëteiten zijn indrukwekkend. Sommige bouwkeramiek valt op door ingekraste of geschilderde motieven, inscripties, voet- en pootafdrukken.

Archaeological footwear boek
Nieuws

Op de site van Ten Duinen werd - naast o.m. natuursteen, baksteen en ander keramisch materiaal (zoals vloertegels of kannen en kruiken), glas en metaal - ook veel leder opgegraven. Collega collectiebeheerder-registrator Gianna Hubert werkt momenteel met haar vrijwilligersteam aan de registratie van de ledercollectie van het Abdijmuseum. De museumbibliotheek werd in verband met die schoenen recent aangevuld met het boek ‘Archaeological Footwear’, Marquita Volken.

Nieuwe etiketten voor het St.-Idesbaldbier
Nieuws

Het St.-Idesbaldbier heeft een nieuw etiket. Aan het recept van de vier soorten bier wordt niet geraakt. De link bij het officiële Belgische abdijbier naar de Duinenabdij wordt versterkt, want naast de verwijzing naar de vroegere abt Idesbald (†1167), draagt het abdijbier nu ook het logo van het Koksijdse Abdijmuseum. Het is een voorbode voor een andere mooie samenwerking: brouwerij Huyghe tekent ook voor de uitbating van de craft brouwerij op de vroegere abdij-uithof Ten Bogaerde.