Museum is al in volle expo-voorbereiding

Wegens de voorbereidingen van een nieuwe expo die start in juni 2019, is er wat veranderd in onze museumopstelling. Zo is er geen toegang tot de tweede verdieping waar de zilvercollectie zich bevond. Ook in de eerste zaal over de middeleeuwen zijn een aantal collectiestukken terug weggehaald. In afwachting van de expo en bij wijze van aankondiging, wordt daar een opstelling met drie architecturale stukken in natuursteen geplaatst. Alle andere zalen blijven ongewijzigd.

Ontdek hier ons museumverhaal aan de hand van tien objecten. Uiteraard staat ook de abdijsite op jou te wachten. Ontdek ook de kortfilm 'Ten Duinen' van Stijn Coninx, de virtual reality beleving en veel meer! 

Expo 2019 voorbereidingen
Expo 2019 voorbereidingen

Ook interessant

De ruïnes van Vitskøl in Denemarken (www.kulturarv.dk)
museumbibliotheek

De cisterciënzerorde en het cisterciënzernetwerk: in overzichtswerken krijg je soms de indruk dat alle abdijen van de orde onder één noemer vallen. Daardoor vind je in zoveel geïllustreerde standaardwerken foto’s van de Duinenabdij volgens Pourbus of van de grote Vlaamse abdijschuren. Maar toch was er beslist ook regionale verscheidenheid. Dat is een van de onderzoekspistes van Éric Delaissé in zijn pas verschenen doctoraat over de Deense kloosters.

(c) Kris Vandevorst

Op 22 december 2016, tijdens de graafwerken op de werf van het nieuwe politiekantoor in de Ter Duinenlaan te Koksijde, vond een arbeider fragmenten van een menselijk skelet. Enige tijd later werd een vroegmiddeleeuwse begraafplaats met een vijftigtal graven blootgelegd, én de resten van een nederzetting met restanten van gebouwen van meer dan 13 eeuwen oud. Het agentschap Onroerend Erfgoed stond in voor de archeologische opgravingen en heeft nu het onderzoeksrapport volledig klaar.

Albertus Miraeus is in de 17de-eeuwse geschiedschrijving een naam als een klok. Hij publiceerde o.m. een hele reeks oorkonden uit allerlei overheids- en abdijarchieven: indrukwekkende boeken die nog altijd gebruikt worden. Minder bekend is dat deze kanunnik, humanist en filoloog (1573-1640) ook een kroniek schreef over het ontstaan en de groei van de cisterciënzerorde. En daarin komt uiteraard ook de Duinenabdij aan bod.