Museum terug geopend en al in volle expo-voorbereiding

Na onze jaarlijkse sluitingsmaand januari is het museum sinds 1 februari terug open! Er zijn wat verfrissingswerken gebeurd, alles werd extra grondig gekuist, dus het museum blinkt en wacht op jouw bezoek! 

Wegens de voorbereidingen van een nieuwe expo die start in juni 2019, is er wel wat veranderd in onze museumopstelling. Zo is er geen toegang tot de tweede verdieping waar de zilvercollectie zich bevond. Ook in de eerste zaal over de middeleeuwen zijn een aantal collectiestukken terug weggehaald. In afwachting van de expo en bij wijze van aankondiging, wordt daar een opstelling met drie architecturale stukken in natuursteen geplaatst. Alle andere zalen blijven ongewijzigd.

Ontdek hier ons museumverhaal aan de hand van tien objecten. Uiteraard staat ook de abdijsite op jou te wachten. Ontdek ook de kortfilm 'Ten Duinen' van Stijn Coninx, de virtual reality beleving en veel meer! 

Expo 2019 voorbereidingen
Expo 2019 voorbereidingen

Ook interessant

Gerestaureerd schilderij monnik Niklaas De Roover © Art Salvage
Collectie

Niklaas De Roover (1750-1833). Dat is de man die afgebeeld staat op dit schilderij. Hij was de laatste monnik van de abdij Ten Duinen die al sinds de 17de eeuw verhuisd was naar Brugge. Dit schilderij werd overgekocht door het Koksijdse gemeentebestuur van de Karmelietessen in Brugge. De gemeenschap zusters wordt er immers opgegeven en de zusters zullen in andere kloosters intrekken. Ook voor het schilderij zochten ze dus een nieuwe thuis. Nu verrijkt het dus de collectie van het Abdijmuseum Ten Duinen.

Het wapen van Martinus Collé, geschilderd in het behandelde drukwerk  (Grootseminarie Brugge - foto door Abdijmuseum Ten Duinen)
Museumverhalen

Het Duinenarchief in het Grootseminarie blijft verbazen. Naast de grote reeksen, die min of meer beschreven zijn, diept de archivaris soms nog wat stukken boven waar ze nog niet aan toe raakte en waarvan enigszins onduidelijk is wat ze juist zijn. En dat levert soms mooie gelegenheidsvondsten op. Zoals een drukwerkje, schitterend verlucht met paginagrote afbeeldingen rond de overwinning van Duinenabt Martinus Collé op zijn tegenabt, Arnold Terrasse.

Baksteen met molenspel  © Abdijmuseum Ten Duinen, inv.nr. 033880
Collectie

In Vlaanderen werden vanaf de 13de eeuw bakstenen geproduceerd. Dit materiaal was al enkele decennia bekend in Noordwest Europa en won steeds meer aan belang. Ook de Duinenabdij was grotendeels gebouwd in baksteen. De collectie van het Abdijmuseum herbergt meer dan 600 verschillende types: goed voor meer dan 1200 digitaal geregistreerde bakstenen. Niet enkel de grote hoeveelheid bakstenen en vormvariëteiten zijn indrukwekkend. Sommige bouwkeramiek valt op door ingekraste of geschilderde motieven, inscripties, voet- en pootafdrukken.