Museumcafé open in juli & augustus

Zalig! Genieten van een St.-Idesbaldbiertje of een lekkere koffie op het terras van het museumcafé 'De Gasterie', en dat terwijl je het beste zicht hebt op de ruïnes van de vroegere Duinenabdij!  In de zomervakantie is het café elkens open tussen 10.30 en 17.30 uur, behalve op maandag. Op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 14.00 en 17.30 uur. Bekijk onze openingstijden hier. 

Niet enkel onze museumbezoekers kunnen meegenieten, maar iedereen! Want een bezoek aan de abdijsite is gratis tijdens de openingsuren van het museum. Je kan het café/de abdijsite ook betreden via het park. Op zes avonden in juli en augustus is het café ook 's avonds open tijdens de muzikale Abdijavonden. Welkom!

Gasterie terras
Gasterie terras

Ook interessant

Detail sacramentstoren van de 'oude kerk' (c) Grootseminarie Brugge
Museumverhalen

Primeurs bevat onze expositie ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ zeker. Heel wat opgegraven stukken uit het depot werden nooit eerder aan het publiek getoond. Maar ook uit het Duinenarchief komt een stuk dat beslist een primeur is: een afbeelding van een belangrijk stuk uit de abdijkerk in Koksijde, meteen de allereerste eigentijdse tekening van het kerkinterieur.

Detail affiche 'Bouwen voor de eeuwigheid'
Museumverhalen Collectie

Dirk Vanclooster is directeur van het Abdijmuseum Ten Duinen en klapt uit de biecht over de nieuwe expo 'Bouwen voor de eeuwigheid'. "Tot in de zestiende eeuw hebben de Duinheren gebouwen opgetrokken en verbouwd in functie van hun noden. Bij de vele bouwcampagnes hebben de ambachtslieden die er werkten, ongelofelijk veel sporen nagelaten. Het zijn aanwijzingen die je niet altijd onmiddellijk opmerkt of waar je niet bij stil staat. In deze tentoonstelling hebben we ze samengebracht en geconfronteerd met eigentijdse maquettekunst."

De ruïnes van Vitskøl in Denemarken (www.kulturarv.dk)
museumbibliotheek

De cisterciënzerorde en het cisterciënzernetwerk: in overzichtswerken krijg je soms de indruk dat alle abdijen van de orde onder één noemer vallen. Daardoor vind je in zoveel geïllustreerde standaardwerken foto’s van de Duinenabdij volgens Pourbus of van de grote Vlaamse abdijschuren. Maar toch was er beslist ook regionale verscheidenheid. Dat is een van de onderzoekspistes van Éric Delaissé in zijn pas verschenen doctoraat over de Deense kloosters.