NIEUW: boek 'Idesbald. Gedenken en begraven in de Duinenabdij'

Boek 'Idesbald - begraven en gedenken in de Duinenabdij'
Op de site van de Duinenabdij te Koksijde zijn meer dan 1000 stoffelijke resten opgegraven: abten, monniken en lekenbroeders, mannen, vrouwen en kinderen. Het onderzoek op de grafcontexten leert ons het grote belang dat onze voorouders hechtten aan de dodenverzorging. Hoe zij met het oog op het hemelse voortbestaan bij leven hun dood organiseerden en de doden gedenken. De dood heeft mensen steeds gefascineerd. Is bij het overlijden alles voorgoed voorbij? Of is er een leven over de dood heen? Religies plaatsen het leven in perspectief. Ook het christelijk geloof biedt een uitweg. In de middeleeuwen was de mens ervan overtuigd dat de heilzame kracht van relieken of de eeuwige gebeden van de monniken het hemelse leven binnen handbereik brachten. 

 

Idesbald, de derde abt van Ten Duinen (1155-1167), was hierin zowel een buitenbeentje als een lichtend voorbeeld. Na de ontdekking van zijn ongeschonden lichaam in volle contrareformatietijd (1623) ontstond een volksdevotie. Die werd in 1894 bekroond met een officiële zaligverklaring. Maar kunnen de eeuwenoude overlevering en zijn vermeende stoffelijke resten uitgebreid wetenschappelijk onderzoek doorstaan?

 

Deze uitgave werd gerealiseerd danzij de steun van Familiares de Dunis (vriendenkring Abdijmuseum) en is onder andere te koop in de museumshop van het Abdijmuseum.
€ 19,95 /// rijkelijk geïllustreerd /// 96 blz. /// garengenaaid /// formaat 210 x 270 mm /// Uitgeverij: Van de Wiele, Brugge