Tijd om onze monumenten te laten blinken in de spotlichten! 

Op zondag 11 september kan je de Zuid-Abdijmolen en het museum gratis bezoeken naar aanleiding van Open Monumentendag. Ook op verschillende andere plekken in Koksijde zijn er monumenten opengesteld! 

Duik mee in de geschiedenis van Koksijde, toen de middeleeuwse Duinenabdij één van de ‘big five’ was in graafschap Vlaanderen. Wandel in alle rust tussen de eeuwenoude muuropstanden die stille getuigen zijn van de tijd. Ga op ontdekking in het museum en voel de geschiedenis, tussen heel wat unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden.

Bezoek het Abdijmuseum

In de kijker: themaopstelling ‘Merovingen in Koksijde’

In deze tijdelijke themaopstelling ontdek je wie de ‘Merovingen’ waren die gevonden zijn bij het politiekantoor van Koksijde begin 2017, vlakbij de abdijsite. Deze vroege kustbewoners leefden hier zo’n 1300 jaar geleden. Een archeologische vondst die ook heel wat ander wetenschappelijk onderzoek in beweging bracht. In de opstelling zijn ook prachtige LEGO®-maquettes door David Vanhee of Little Brickroom te zien die alles heel levendig maken voor jong en oud!

Schrijf je in voor de duurzame rondleiding ‘De Duinenabdij, een hele onderneming’   

Dit jaar is het thema van Open Monumentendag ‘duurzaamheid’, en laat dat net een begrip zijn dat helemaal rijmt met de Duinenabdij. Gedurende zeven eeuwen hield de abdijgemeenschap stand dankzij een doordachte economische visie en sterke leiders. Wat als we nu eens de abten van de Duinenabdij zouden vergelijken de top-CEO’s van moderne bedrijven? Je zal versteld staan van de gelijkenissen! De gidsen van het Abdijmuseum nemen je mee op een ontdekkingstocht doorheen het museum en de abdijsite om 10.15 uur en 14.30 uur. Reserveer hiervoor wel je gratis plaatsje via de website.

Praktisch:

Doorlopend gratis open tussen 10 en 18 uur zonder reservatie. Voor de rondleiding ‘De Duinenabdij, een hele onderneming’ reserveer je wel een plaatsje

 

Bezoek de Zuid-Abdijmolen

Wist je dat de Zuid-Abdijmolen in Koksijde één van de laatste acht van zijn soort is ter wereld? Molenaar Patrick Geryl is bovendien de enige fulltime molenaar in België. Hij ademt de ambacht! Eens je de trap van de molen aangedurfd hebt, heb je geen spijt dat je boven staat. Geniet van het uitzicht! Voel hoe de molen beweegt, ruik de geschiedenis. Er zijn wel 1001 verhalen over de molen te vertellen. De molenaar pikt er de meest fascinerende uit voor jou.

Sinds 1773 één van de mooiste in België. Da’s pas duurzaam!

Het thema van Open Monumentendag 2022 ‘duurzaamheid’ houdt ook de molenaar bezig. Dit 18de eeuwse monument bleef net zo lang bestaan door gepaste zorg en onderhoud van hem en zijn voorgangers. Dat zorgt ervoor dat de molen er tot op vandaag piekfijn uitziet en één van dé bezienswaardigheden van Koksijde is!

Feest!

Open monumentendag is traditioneel voor de molenaar een feestdag! Je kan er die dag ook iets drinken en tussen 14 uur tot 18 uur brengt de groep ‘Meneer J. en Meester D.’ sfeervolle muziek.

Praktisch:

Doorlopend gratis open tussen 10 en 18 uur zonder reservatie.