PRAKTISCHE INFO

Prijzen:
- Dagticket (15.00 – 23.00 uur): Volwassene (18+): 15 euro. 6-18 j.: 10 euro. 
- Avondticket (19.00 – 23.00 uur): Volwassene (18+): 7 euro. 6-18 j.: 5 euro. 
Voor heel de dag geldt: t.e.m. 5 jaar of verkleed in middeleeuws thema: gratis. 

Ticketverkoop: 
Enkel ticketverkoop de dag zelf, aan de deur. Tussen 13.00 en 21.00 uur in de witte onthaalvilla van het museum – Koninklijke Prinslaan 2.  Alle toeschouwers passeren eerst langs de kassa, ook wie gratis binnen mag.

Deuren open:
Vanaf 14.00 uur voor mensen die een dagticket kochten. Start programma om 15.00 uur. 
Vanaf 18.30 uur voor mensen die een avondticket kochten. Start avondprogramma om 19.00 uur

Museumgebouw en Virtual Reality ook toegankelijk van 14.00 tot 18.00 uur:
Met je festivalticket heb je ook toegang tot het museumgebouw met haar vaste museumopstelling. Een ticket om enkel het museum en de site te bezoeken, kan je op deze uitzonderlijke dag niet kopen. Wens je de Virtual Reality ‘Ten Duinen 1490’ te beleven, dan dien je een VR-ticket extra aan te kopen.

Eten en drinken:

De vriendenkring van het museum houdt het museumcafé gedurende het festival open en sluit af om 23 uur. Er is ook een kraam met barbecue (barbecueworst of groentenburger in broodje met saus naar keuze)!

Ook interessant

Gerestaureerd schilderij monnik Niklaas De Roover © Art Salvage
Collectie

Niklaas De Roover (1750-1833). Dat is de man die afgebeeld staat op dit schilderij. Hij was de laatste monnik van de abdij Ten Duinen die al sinds de 17de eeuw verhuisd was naar Brugge. Dit schilderij werd overgekocht door het Koksijdse gemeentebestuur van de Karmelietessen in Brugge. De gemeenschap zusters wordt er immers opgegeven en de zusters zullen in andere kloosters intrekken. Ook voor het schilderij zochten ze dus een nieuwe thuis. Nu verrijkt het dus de collectie van het Abdijmuseum Ten Duinen.

Het wapen van Martinus Collé, geschilderd in het behandelde drukwerk  (Grootseminarie Brugge - foto door Abdijmuseum Ten Duinen)
Museumverhalen

Het Duinenarchief in het Grootseminarie blijft verbazen. Naast de grote reeksen, die min of meer beschreven zijn, diept de archivaris soms nog wat stukken boven waar ze nog niet aan toe raakte en waarvan enigszins onduidelijk is wat ze juist zijn. En dat levert soms mooie gelegenheidsvondsten op. Zoals een drukwerkje, schitterend verlucht met paginagrote afbeeldingen rond de overwinning van Duinenabt Martinus Collé op zijn tegenabt, Arnold Terrasse.

Baksteen met molenspel  © Abdijmuseum Ten Duinen, inv.nr. 033880
Collectie

In Vlaanderen werden vanaf de 13de eeuw bakstenen geproduceerd. Dit materiaal was al enkele decennia bekend in Noordwest Europa en won steeds meer aan belang. Ook de Duinenabdij was grotendeels gebouwd in baksteen. De collectie van het Abdijmuseum herbergt meer dan 600 verschillende types: goed voor meer dan 1200 digitaal geregistreerde bakstenen. Niet enkel de grote hoeveelheid bakstenen en vormvariëteiten zijn indrukwekkend. Sommige bouwkeramiek valt op door ingekraste of geschilderde motieven, inscripties, voet- en pootafdrukken.