Praktische info 'Toen de dieren nog spraken'

Praktische info

Datum: donderdag 27 december 2018

Speeltijden/Présentations: 14:30 & 16:30
Duur: +- 2 h.
De wandelingen starten stipt.

Tickets
Volwassenen: € 7
6-18 j. : € 5
<6 j. of verkleed in middeleeuws thema: Gratis
Het vertelfestival is geschikt voorjong (5+) en minder jong. 

Enkel kaarten verkrijgbaar aan de deur opde dag van het evenement vanaf 13 uur, geen voorverkoop. Bezoek je graag onze vertrouwde museumopstelling en site? Dat kan deze dag enkel van 10 tot 13 uur. Vanaf 13 uur ontpoppen het museum en de site zich tot sfeervol decor voor de wintervertellingen.

De Virtual Reality beleving van het museum is op deze dag open, tussen 10 en 16 uur, maar is niet inbegrepen in de prijs van een vertelwandeling-ticket.

Tip: Warm je op in ons museumcafé na je vertelwandeling met de muziek van de Silkene Pajamas!

Klik door naar het programma

Foto: (c) Lambert J. Derenette

Toen de dieren nog spraken - sfeerbeeld (c) Lambert J. Derenette
Toen de dieren nog spraken - sfeerbeeld (c) Lambert J. Derenette

Ook interessant

Gerestaureerd schilderij monnik Niklaas De Roover © Art Salvage
Collectie

Niklaas De Roover (1750-1833). Dat is de man die afgebeeld staat op dit schilderij. Hij was de laatste monnik van de abdij Ten Duinen die al sinds de 17de eeuw verhuisd was naar Brugge. Dit schilderij werd overgekocht door het Koksijdse gemeentebestuur van de Karmelietessen in Brugge. De gemeenschap zusters wordt er immers opgegeven en de zusters zullen in andere kloosters intrekken. Ook voor het schilderij zochten ze dus een nieuwe thuis. Nu verrijkt het dus de collectie van het Abdijmuseum Ten Duinen.

Het wapen van Martinus Collé, geschilderd in het behandelde drukwerk  (Grootseminarie Brugge - foto door Abdijmuseum Ten Duinen)
Museumverhalen

Het Duinenarchief in het Grootseminarie blijft verbazen. Naast de grote reeksen, die min of meer beschreven zijn, diept de archivaris soms nog wat stukken boven waar ze nog niet aan toe raakte en waarvan enigszins onduidelijk is wat ze juist zijn. En dat levert soms mooie gelegenheidsvondsten op. Zoals een drukwerkje, schitterend verlucht met paginagrote afbeeldingen rond de overwinning van Duinenabt Martinus Collé op zijn tegenabt, Arnold Terrasse.

Baksteen met molenspel  © Abdijmuseum Ten Duinen, inv.nr. 033880
Collectie

In Vlaanderen werden vanaf de 13de eeuw bakstenen geproduceerd. Dit materiaal was al enkele decennia bekend in Noordwest Europa en won steeds meer aan belang. Ook de Duinenabdij was grotendeels gebouwd in baksteen. De collectie van het Abdijmuseum herbergt meer dan 600 verschillende types: goed voor meer dan 1200 digitaal geregistreerde bakstenen. Niet enkel de grote hoeveelheid bakstenen en vormvariëteiten zijn indrukwekkend. Sommige bouwkeramiek valt op door ingekraste of geschilderde motieven, inscripties, voet- en pootafdrukken.