Programma 'Toen de dieren nog spraken'

Het Abdijmuseum nodigt vertellers uit alle windstreken van ons land uit voor de vertelwandeling in Ten Duinen. Laat de vriezeman maar in onze neus bijten, wij verwarmen ons aan vervlogen verhalen over licht en hoop in donkere winterse tijden! Verhalen die begeesteren en ontroeren en de wereld om ons heen doen sprankelen. Net als achteraf de gezellige live muziek van de Silkene Pajamas in het Museumcafé. Voor jong (5+) en oud! Zowel in het Nederlands als in het Frans.

Veerle Ernalsteen (vertelt in de Nederlandstalige wandeling)

Fris, eigenzinnig en met humor! Zo kan je Veerle Ernalsteen samenvatten. Tijdens deze vertelwandeling grabbelt ze in haar repertoire naar oude verhalen uit de tijd toen de dieren nog spraken. Met veel plezier en deugnieterij neemt ze je mee op sleeptouw, met levendige vertellingen uit verschillende windstreken. Is het verhaal te vlug gedaan? Dan vraag je er gewoon nog ééntje!

Véronique de Miomandre (vertelt in de Franstalige wandeling)

Elle chevauche volontiers les licornes … Le conte qui la transporte est souvent merveilleux, parfois
absurde et réaliste, avec une bonne dose d’humour. On dit d’elle : “Ne l’écoutez pas, elle raconte des histoires ! “ mais aussi “ Quand elle ouvre la bouche, y a tout plein d’images qui passent doucement devant vos yeux. “

Tom Van Mieghem (vertelt in de Nederlandstalige wandeling)

Tom begon lang geleden als poppenspeler. De zoektocht naar echtheid en eenvoud bracht hem onvermijdelijk naar het woordenloos poppenspel. Gebeten door de kracht van die eenvoud, maakte hij de overstap naar het vertellen. Vandaag trekt Tom rond, elke dag, met zijn verhalen, soms alleen, soms samen met muzikanten, anderstalige collegavertellers of ... samen met zijn poppen.

Fred Versonnen (vertelt in de Nederlandstalige wandeling)

Aan de keukentafel bij de grootouders of op een familiefeest wanneer de stoelen bij elkaar werden geschoven. Daar leerde Fred te luisteren naar de familieverhalen, grappen en volksvertellingen. En later was er de slaapkamer die hij deelde met zijn drie broers. Of op de fiets, langs de kant van de straat met de vrienden. Daar leerde hij vertellen…en dat doet hij nog altijd. Overal in Vlaanderen en ver daarbuiten: het vertellen brengt hem overal! “In het begin was er niets. Toen kwam het woord. En de eerste zin: Er was eens…”

Sarah Bourgeois (vertelt in de Nederlandstalige én Franstalige wandeling)

Al op jonge leeftijd schreef Sarah in elk Vriendenboekje dat ze verhalen wilde vertellen. Die droom is uitgekomen: ze studeerde voor theatermaakster, schrijft aan een boek, geeft theaterlessen voor kinderen en is een
kleurrijke vertelfee. Dat laatste doet ze als echte Brusselse het liefst in het Nederlands … et en français!

Aujourd’hui, le commentaire de ses amis est que ses histoires sont pleines d’energie, et qu’elle est gaie et un peu bruyante. Venez écouter ses histoires vivantes, fantastiques et imaginatives.

Silkene Pajamas (muziekgroep, speelt na elke vertelwandeling in het Museumcafé)

Silkene Pajamas is het nieuwe klezmerduo van Pieter Dezutter en Jonas De Rave. Beiden zijn al jaren
stevig besmet met het klezmervirus en willen hun liefde voor deze prachtige muziek met jullie delen. Joodse bruiloftmuziek dus, met balkan, oriëntaalse en zigeunerinvloeden. Op accordeon, cymbalon en klarinet! Bij gelegenheid krijgen Pieter en Jonas versterking van Stefaan Smagghe op viool en wordt het helemaal gezellig!

Klik door naar de praktische info

Ook interessant

Gerestaureerd schilderij monnik Niklaas De Roover © Art Salvage
Collectie

Niklaas De Roover (1750-1833). Dat is de man die afgebeeld staat op dit schilderij. Hij was de laatste monnik van de abdij Ten Duinen die al sinds de 17de eeuw verhuisd was naar Brugge. Dit schilderij werd overgekocht door het Koksijdse gemeentebestuur van de Karmelietessen in Brugge. De gemeenschap zusters wordt er immers opgegeven en de zusters zullen in andere kloosters intrekken. Ook voor het schilderij zochten ze dus een nieuwe thuis. Nu verrijkt het dus de collectie van het Abdijmuseum Ten Duinen.

Het wapen van Martinus Collé, geschilderd in het behandelde drukwerk  (Grootseminarie Brugge - foto door Abdijmuseum Ten Duinen)
Museumverhalen

Het Duinenarchief in het Grootseminarie blijft verbazen. Naast de grote reeksen, die min of meer beschreven zijn, diept de archivaris soms nog wat stukken boven waar ze nog niet aan toe raakte en waarvan enigszins onduidelijk is wat ze juist zijn. En dat levert soms mooie gelegenheidsvondsten op. Zoals een drukwerkje, schitterend verlucht met paginagrote afbeeldingen rond de overwinning van Duinenabt Martinus Collé op zijn tegenabt, Arnold Terrasse.

Baksteen met molenspel  © Abdijmuseum Ten Duinen, inv.nr. 033880
Collectie

In Vlaanderen werden vanaf de 13de eeuw bakstenen geproduceerd. Dit materiaal was al enkele decennia bekend in Noordwest Europa en won steeds meer aan belang. Ook de Duinenabdij was grotendeels gebouwd in baksteen. De collectie van het Abdijmuseum herbergt meer dan 600 verschillende types: goed voor meer dan 1200 digitaal geregistreerde bakstenen. Niet enkel de grote hoeveelheid bakstenen en vormvariëteiten zijn indrukwekkend. Sommige bouwkeramiek valt op door ingekraste of geschilderde motieven, inscripties, voet- en pootafdrukken.