Programma 'Toen de dieren nog spraken'

Het Abdijmuseum nodigt vertellers uit alle windstreken van ons land uit voor de vertelwandeling in Ten Duinen. Laat de vriezeman maar in onze neus bijten, wij verwarmen ons aan vervlogen verhalen over licht en hoop in donkere winterse tijden! Verhalen die begeesteren en ontroeren en de wereld om ons heen doen sprankelen. Net als achteraf de gezellige live muziek van de Silkene Pajamas in het Museumcafé. Voor jong (5+) en oud! Zowel in het Nederlands als in het Frans.

Veerle Ernalsteen (vertelt in de Nederlandstalige wandeling)

Fris, eigenzinnig en met humor! Zo kan je Veerle Ernalsteen samenvatten. Tijdens deze vertelwandeling grabbelt ze in haar repertoire naar oude verhalen uit de tijd toen de dieren nog spraken. Met veel plezier en deugnieterij neemt ze je mee op sleeptouw, met levendige vertellingen uit verschillende windstreken. Is het verhaal te vlug gedaan? Dan vraag je er gewoon nog ééntje!

Véronique de Miomandre (vertelt in de Franstalige wandeling)

Elle chevauche volontiers les licornes … Le conte qui la transporte est souvent merveilleux, parfois
absurde et réaliste, avec une bonne dose d’humour. On dit d’elle : “Ne l’écoutez pas, elle raconte des histoires ! “ mais aussi “ Quand elle ouvre la bouche, y a tout plein d’images qui passent doucement devant vos yeux. “

Tom Van Mieghem (vertelt in de Nederlandstalige wandeling)

Tom begon lang geleden als poppenspeler. De zoektocht naar echtheid en eenvoud bracht hem onvermijdelijk naar het woordenloos poppenspel. Gebeten door de kracht van die eenvoud, maakte hij de overstap naar het vertellen. Vandaag trekt Tom rond, elke dag, met zijn verhalen, soms alleen, soms samen met muzikanten, anderstalige collegavertellers of ... samen met zijn poppen.

Fred Versonnen (vertelt in de Nederlandstalige wandeling)

Aan de keukentafel bij de grootouders of op een familiefeest wanneer de stoelen bij elkaar werden geschoven. Daar leerde Fred te luisteren naar de familieverhalen, grappen en volksvertellingen. En later was er de slaapkamer die hij deelde met zijn drie broers. Of op de fiets, langs de kant van de straat met de vrienden. Daar leerde hij vertellen…en dat doet hij nog altijd. Overal in Vlaanderen en ver daarbuiten: het vertellen brengt hem overal! “In het begin was er niets. Toen kwam het woord. En de eerste zin: Er was eens…”

Sarah Bourgeois (vertelt in de Nederlandstalige én Franstalige wandeling)

Al op jonge leeftijd schreef Sarah in elk Vriendenboekje dat ze verhalen wilde vertellen. Die droom is uitgekomen: ze studeerde voor theatermaakster, schrijft aan een boek, geeft theaterlessen voor kinderen en is een
kleurrijke vertelfee. Dat laatste doet ze als echte Brusselse het liefst in het Nederlands … et en français!

Aujourd’hui, le commentaire de ses amis est que ses histoires sont pleines d’energie, et qu’elle est gaie et un peu bruyante. Venez écouter ses histoires vivantes, fantastiques et imaginatives.

Silkene Pajamas (muziekgroep, speelt na elke vertelwandeling in het Museumcafé)

Silkene Pajamas is het nieuwe klezmerduo van Pieter Dezutter en Jonas De Rave. Beiden zijn al jaren
stevig besmet met het klezmervirus en willen hun liefde voor deze prachtige muziek met jullie delen. Joodse bruiloftmuziek dus, met balkan, oriëntaalse en zigeunerinvloeden. Op accordeon, cymbalon en klarinet! Bij gelegenheid krijgen Pieter en Jonas versterking van Stefaan Smagghe op viool en wordt het helemaal gezellig!

Klik door naar de praktische info

Ook interessant

Albertus Miraeus is in de 17de-eeuwse geschiedschrijving een naam als een klok. Hij publiceerde o.m. een hele reeks oorkonden uit allerlei overheids- en abdijarchieven: indrukwekkende boeken die nog altijd gebruikt worden. Minder bekend is dat deze kanunnik, humanist en filoloog (1573-1640) ook een kroniek schreef over het ontstaan en de groei van de cisterciënzerorde. En daarin komt uiteraard ook de Duinenabdij aan bod.

Jozef Janssens is een zeer gewaardeerd specialist in de middeleeuwse letterkunde. Met een terugblik op zijn rijk gevulde carrière vat de hoogleraar-emeritus de ontwikkeling van de Middelnederlandse letterkundestudie samen in een vlot leesbare stijl. Het boek is ook rijkelijk geïllustreerd.

Opgraven is een kunst. Een archeoloog tekent hier de sporen in. Elk archeologisch spoor dient netjes ingemeten en ingetekend te worden op plan. (Foto Monument Vandekerckhove nv)

Op de terreinen van Koksijde Golf ter Hille werden tussen 2008 en 2012 grootschalige opgravingen verricht. Dit gebeurde in fases. De uitvoering van het onderzoek en het schrijven van het archeologisch rapport is ondertussen afgerond. De resultaten zijn bijzonder verrassend!