Programma 'Toen de dieren nog spraken'

Het Abdijmuseum nodigt vertellers uit alle windstreken van ons land uit voor de vertelwandeling in Ten Duinen. Laat de vriezeman maar in onze neus bijten, wij verwarmen ons aan vervlogen verhalen over licht en hoop in donkere winterse tijden! Verhalen die begeesteren en ontroeren en de wereld om ons heen doen sprankelen. Net als achteraf de gezellige live muziek van de Silkene Pajamas in het Museumcafé. Voor jong (5+) en oud! Zowel in het Nederlands als in het Frans.

Veerle Ernalsteen (vertelt in de Nederlandstalige wandeling)

Fris, eigenzinnig en met humor! Zo kan je Veerle Ernalsteen samenvatten. Tijdens deze vertelwandeling grabbelt ze in haar repertoire naar oude verhalen uit de tijd toen de dieren nog spraken. Met veel plezier en deugnieterij neemt ze je mee op sleeptouw, met levendige vertellingen uit verschillende windstreken. Is het verhaal te vlug gedaan? Dan vraag je er gewoon nog ééntje!

Véronique de Miomandre (vertelt in de Franstalige wandeling)

Elle chevauche volontiers les licornes … Le conte qui la transporte est souvent merveilleux, parfois
absurde et réaliste, avec une bonne dose d’humour. On dit d’elle : “Ne l’écoutez pas, elle raconte des histoires ! “ mais aussi “ Quand elle ouvre la bouche, y a tout plein d’images qui passent doucement devant vos yeux. “

Tom Van Mieghem (vertelt in de Nederlandstalige wandeling)

Tom begon lang geleden als poppenspeler. De zoektocht naar echtheid en eenvoud bracht hem onvermijdelijk naar het woordenloos poppenspel. Gebeten door de kracht van die eenvoud, maakte hij de overstap naar het vertellen. Vandaag trekt Tom rond, elke dag, met zijn verhalen, soms alleen, soms samen met muzikanten, anderstalige collegavertellers of ... samen met zijn poppen.

Fred Versonnen (vertelt in de Nederlandstalige wandeling)

Aan de keukentafel bij de grootouders of op een familiefeest wanneer de stoelen bij elkaar werden geschoven. Daar leerde Fred te luisteren naar de familieverhalen, grappen en volksvertellingen. En later was er de slaapkamer die hij deelde met zijn drie broers. Of op de fiets, langs de kant van de straat met de vrienden. Daar leerde hij vertellen…en dat doet hij nog altijd. Overal in Vlaanderen en ver daarbuiten: het vertellen brengt hem overal! “In het begin was er niets. Toen kwam het woord. En de eerste zin: Er was eens…”

Sarah Bourgeois (vertelt in de Nederlandstalige én Franstalige wandeling)

Al op jonge leeftijd schreef Sarah in elk Vriendenboekje dat ze verhalen wilde vertellen. Die droom is uitgekomen: ze studeerde voor theatermaakster, schrijft aan een boek, geeft theaterlessen voor kinderen en is een
kleurrijke vertelfee. Dat laatste doet ze als echte Brusselse het liefst in het Nederlands … et en français!

Aujourd’hui, le commentaire de ses amis est que ses histoires sont pleines d’energie, et qu’elle est gaie et un peu bruyante. Venez écouter ses histoires vivantes, fantastiques et imaginatives.

Silkene Pajamas (muziekgroep, speelt na elke vertelwandeling in het Museumcafé)

Silkene Pajamas is het nieuwe klezmerduo van Pieter Dezutter en Jonas De Rave. Beiden zijn al jaren
stevig besmet met het klezmervirus en willen hun liefde voor deze prachtige muziek met jullie delen. Joodse bruiloftmuziek dus, met balkan, oriëntaalse en zigeunerinvloeden. Op accordeon, cymbalon en klarinet! Bij gelegenheid krijgen Pieter en Jonas versterking van Stefaan Smagghe op viool en wordt het helemaal gezellig!

Klik door naar de praktische info

Ook interessant

Archaeological footwear boek
Nieuws

Op de site van Ten Duinen werd - naast o.m. natuursteen, baksteen en ander keramisch materiaal (zoals vloertegels of kannen en kruiken), glas en metaal - ook veel leder opgegraven. Collega collectiebeheerder-registrator Gianna Hubert werkt momenteel met haar vrijwilligersteam aan de registratie van de ledercollectie van het Abdijmuseum. De museumbibliotheek werd in verband met die schoenen recent aangevuld met het boek ‘Archaeological Footwear’, Marquita Volken.

Nieuwe etiketten voor het St.-Idesbaldbier
Nieuws

Het St.-Idesbaldbier heeft een nieuw etiket. Aan het recept van de vier soorten bier wordt niet geraakt. De link bij het officiële Belgische abdijbier naar de Duinenabdij wordt versterkt, want naast de verwijzing naar de vroegere abt Idesbald (†1167), draagt het abdijbier nu ook het logo van het Koksijdse Abdijmuseum. Het is een voorbode voor een andere mooie samenwerking: brouwerij Huyghe tekent ook voor de uitbating van de craft brouwerij op de vroegere abdij-uithof Ten Bogaerde.

grisaille van Hulst (C) Grootseminarie Brugge
Museumverhalen

Verkiezingen: ze beheersen constant het nieuws. Kort geleden op gemeentelijk en provinciaal vlak en straks federaal en Vlaams voor ons, net nog in Brazilië en de Verenigde Staten… Met kiessystemen die allemaal “democratisch” zijn, maar toch behoorlijk van elkaar afwijken. Hoe deed men dat in de middeleeuwse Duinenabdij? Over de abtsverkiezing in 1305 licht een bijzonder merkwaardig Duinenhandschrift ons in: de Codex Dunensis.