Scholenwedstrijd 'Bouwen voor de eeuwigheid'

Overdonderd van al het getoonde teamwork en in de ban van bouwen? Neem vanaf 15 september 2019 deel aan de SCHOLENWEDSTRIJD en maak naast eeuwige roem kans op een prachtige klasprijs! 

Stel dat je klasgroep de schoolomgeving mag herinrichten? Hoe zou je dorp of stad er dan uitzien? Ga samen met je groep de uitdaging aan en creëer jullie ideale gemeenschap! Dé uitgelezen teambuildingsactiviteit bij de start van het nieuwe schooljaar!

Toon met een filmpje van maximum 2 minuten de opbouw en je uiteindelijke resultaat: een maquette van jullie bouwproject.

Denk goed na over de grootte, de functie en de materialen waaruit de gebouwen best zouden bestaan. Toon hoe jullie gemeenschap oog heeft voor de natuur en de omliggende omgeving en breng de klassamenwerking bij de opbouw, maar ook de noodzakelijke samenwerking binnen je gemeenschap in beeld. Gebruik je duurzaam en ecologisch materiaal, dan heb je zeker een streepje voor bij de jury!                                                                                                                                          

Tip: Laat je inspireren door de maquettes van kunstenaar Rob Buelens!

Hoe neem je deel?

Stuur je klasfilmpje vanaf 15 september 2019 t.e.m. 15 november 2019 via WeTransfer naar abdijmuseum@koksijde.be. Na een bevestiging ben je zeker van je deelname.

Vanaf 22 november 2019 t.e.m. 22 december 2019 plaatsen we alle geldige inzendingen op de facebookpagina van Abdijmuseum Ten Duinen. Jouw bouwproject plaatsen we dus mooi in de kijker! Maak alvast je fanclubs warm, want per graad  gaan de 3 meest gelikete filmpjes op de pagina van het Abdijmuseum door naar de laatste beslissende jury! De directeur van het museum, Dirk Vanclooster en kunstenaar Rob Buelens oordelen welke 5 klassen het meest originele uit de hoek kwamen. 

De 5 winnende klasnamen worden op 3 januari 2020 bekend gemaakt.

Wie kan deelnemen?

Deelname aan de wedstrijd is gratis en beperkt tot 2de graad lager onderwijs, 3de graad lagere onderwijs, 1ste graad secundair onderwijs, 2de graad secundair onderwijs en 3de graad secundair onderwijs van erkende Belgische scholen. Eén deelname per klas is toegestaan.

Onze prijzenkast?  

Naast eeuwige roem, maak je kans op mooie klasprijzen

De klas met de meeste originele inzending in de 2de graad en in de 3de graad van de lagere school wint elk een KAPLA® bouwdoos van wel 1000 plankjes. Goed om het hele jaar door vindingrijke constructies te bouwen!

Uit alle inzendingen van de secundaire scholen is er over de graden heen één hoofdprijs: een workshop ambachtelijk bouwen! Een steenkapper komt speciaal naar je school en geeft een workshop ambachtelijk steenkappen.

Als 2de en 3de prijs ontvang je als klas een gratis Virtual Realitybezoek en een rondleiding met gids in het museum. Daarbovenop ontvangt elke bouwer van deze 2 winnende klassen een familieticket voor een bezoek aan het museum!

Als kers op de taart krijgen alle winnaars de unieke kans om tijdens de krokusvakantie van schooljaar 2019-2020 hun maquette tentoon te stellen in Abdijmuseum Ten Duinen.

Heb je een vraag betreffende de wedstrijd? Mail of ben ons gerust!

Contactpersoon: bianca.krinstinsky@koksijde.be  of 058 53 39 50

Ook interessant

Detail sacramentstoren van de 'oude kerk' (c) Grootseminarie Brugge
Museumverhalen

Primeurs bevat onze expositie ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ zeker. Heel wat opgegraven stukken uit het depot werden nooit eerder aan het publiek getoond. Maar ook uit het Duinenarchief komt een stuk dat beslist een primeur is: een afbeelding van een belangrijk stuk uit de abdijkerk in Koksijde, meteen de allereerste eigentijdse tekening van het kerkinterieur.

Detail affiche 'Bouwen voor de eeuwigheid'
Museumverhalen Collectie

Dirk Vanclooster is directeur van het Abdijmuseum Ten Duinen en klapt uit de biecht over de nieuwe expo 'Bouwen voor de eeuwigheid'. "Tot in de zestiende eeuw hebben de Duinheren gebouwen opgetrokken en verbouwd in functie van hun noden. Bij de vele bouwcampagnes hebben de ambachtslieden die er werkten, ongelofelijk veel sporen nagelaten. Het zijn aanwijzingen die je niet altijd onmiddellijk opmerkt of waar je niet bij stil staat. In deze tentoonstelling hebben we ze samengebracht en geconfronteerd met eigentijdse maquettekunst."

De ruïnes van Vitskøl in Denemarken (www.kulturarv.dk)
museumbibliotheek

De cisterciënzerorde en het cisterciënzernetwerk: in overzichtswerken krijg je soms de indruk dat alle abdijen van de orde onder één noemer vallen. Daardoor vind je in zoveel geïllustreerde standaardwerken foto’s van de Duinenabdij volgens Pourbus of van de grote Vlaamse abdijschuren. Maar toch was er beslist ook regionale verscheidenheid. Dat is een van de onderzoekspistes van Éric Delaissé in zijn pas verschenen doctoraat over de Deense kloosters.