Schoolrondleiding 'Bouwen voor de eeuwigheid'

Gelieve de werf te betreden! Ja je leest het goed, kom kijken hoe een middeleeuwse bouwbedrijf werkte en sta versteld hoe dicht deze aanleunt bij het hedendaagse!

Deze opstelling in Abdijmuseum Ten Duinen geeft jong en oud op een leerrijke én plezante manier inzicht op de bouw van de gigantische middeleeuwse abdij die ooit in Koksijde pronkte. Ontdek de sporen van de bouwabten en de vele ambachtslui en laat je verrassen door hun bouwtechnieken en materialen.

Hét hoogtepunt in deze beleving? Een maquette van 3 meter op 3 in LEGO®blokjes, gemaakt door Amazings. Ook kunst staat op het programma. De miniatuurmaquette van aanstormend talent Rob Buelens toont hoe vele mensen samen hun dromen waarmaken.

Reserveer via onze webshop je memorabele klasuitstap naar de expo.

Wist je dat …

… je de abdij virtueel vanuit je klas kan bezoeken op www.tenduinen.be/vr/ ?

… een lessenpakket voor de 1ste, 2de en 3de graad lager onderwijs hieronder te downloaden is? Dit werkte de Westhoek Academie uit in samenwerking met het museum!

Logo Westhoek Academie Koksijde
wak

  

Tot binnenkort in Abdijmuseum Ten Duinen!

Praktisch over de rondleiding:

  • Duur: 60 à 90 min.
  • Plaats: Abdijmuseum Ten Duinen
  • Duur: Max. 25 lln. per gids
  • Gratis voor scholen uit Koksijde.
  • € 5 per lln. voor scholen buiten Koksijde.
  • Boek je rondleiding in onze online webshop.
  • Lessenpakket voor lagere school i.s.m. WAK is beschikbaar en kan je hieronder downloaden (pdf)

Ook interessant

Deze oorkonde uit 1228 werd aangekocht om de Abdijmuseumcollectie te verrijken.
Collectie Nieuws

Lokaal Bestuur Koksijde is er in geslaagd om tijdens een veiling in Brussel voor het Abdijmuseum Ten Duinen een unieke oorkonde aan te kopen. De originele oorkonde, nog voorzien van vier van de vijf zegels, dateert van Palmzondag 1228. Die ouderdom en de goed bewaarde zegels maken dat het stuk erg gegeerd bleek. De aankoopprijs bedroeg in totaal 15.625 euro inclusief kosten. Vanaf zaterdag 26 juni kan je de oorkonde bewonderen in het Abdijmuseum naar aanleiding van de thema-opstelling ‘Symbolen en tekens’.

Op mmmonk.be kan je terecht om door diverse manuscripten te bladeren!
Nieuws

Ongeveer 760 manuscripten uit vier oude kloosterbibliotheken, waaronder die van de Duinenabdij! Op mmmonk.be kan je binnenkort terecht om digitaal door parels van middeleeuwse handschriften te bladeren. Een website die in volle ontwikkeling is, dankzij de samenwerking tussen Openbare bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent, waar al die manuscripten goed bewaard worden. Ook het Abdijmuseum stapt mee in dit avontuur als partner. 

Deze grenspaal tussen Frankrijk en België werd een paar meter opgeschoven (c) Facebook David Lavaux.jpg
Nieuws

Opschudding in Bousignies-sur-Roc, net over de Franse grens. Daar merkten ze op dat een grenspaal een paar meter verplaatst werd. Wellicht door een Belgische landbouwer uit het Henegouwse grensdorp Erquelinnes. Gevolg: België werd als het ware even groter! Frankrijk dan weer wat kleiner. Ondertussen smult de internationale pers van dit bizarre verhaal. Met het museumteam vroegen we ons af: hoe zat dat met de grenzen van de Duinenabdij en haar gebieden? Hoe bakenden zij hun grenzen af? En ontstonden daar nu en dan eens conflicten over?