Schoolrondleiding 'Bouwen voor de eeuwigheid' (september-december 2019)

Gelieve de werf te betreden! Ja je leest het goed, kom kijken hoe een middeleeuwse bouwbedrijf werkte en sta versteld hoe dicht deze aanleunt bij het hedendaagse!

De tijdelijke tentoonstelling in Abdijmuseum Ten Duinen geeft jong en oud op een leerrijke én plezante manier inzicht op de bouw van de gigantische middeleeuwse abdij die ooit in Koksijde pronkte. Ontdek vanaf 22 juni 2019 t.e.m. 5 januari 2020 de sporen van de bouwabten en de vele ambachtslui en laat je verrassen door hun bouwtechnieken en materialen.

Hét hoogtepunt in deze expo? Een maquette van 3 meter op 3 in LEGO®blokjes, gemaakt door Amazings. Ook kunst staat op het programma. De miniatuurmaquettes van aanstormend talent Rob Buelens tonen hoe vele mensen samen hun dromen waarmaken.

Kom deze zomervakantie al een kijkje nemen!

 • Toon je lerarenkaart en geniet gratis toegang tot het museum en de ruïnes. Tijdens de maanden juli en augustus krijg je bovendien een welkomstgeschenkje.
 • Vanaf €3 p.p. (vanaf 10 jaar) ervaar je met de virtual realitybril  zelf de monumentaliteit van de invloedrijke abdij!
 • Zin in een rondleiding? Tijdens de zomervakantie volg je op woensdagen rondleidingen en workshops.
 • Bouwmeester Lambrecht, de hoofdfiguur van het gezinsboekje, gidst de jongsten van je gezelschap doorheen de tentoonstelling! En, … schattenzoekers verlekkeren zich beslist op het extra speurwerk met Schatten van Vlieg!
 • Laat je voor de verdere invulling van je daguitstap inspireren op www.visitkoksijde.be   

Reserveer via onze webshop vandaag al je memorabele klasuitstap naar de expo.

Wist je dat …

… je de abdij virtueel vanuit je klas kan bezoeken op www.tenduinen.be/vr/ ?

… een lessenpakket voor de 1ste, 2de en 3de lager onderwijs vanaf september te downloaden is?

  

Voel je die baksteen in je maag al kriebelen? Check dan zeker onze SCHOLENWEDSTRIJD en maak naast eeuwige roem kans op een prachtige klasprijs! 

Tot binnenkort in Abdijmuseum Ten Duinen!

Praktisch over de rondleiding:

 • Duur: 60 à 90 min.
 • Plaats: Abdijmuseum Ten Duinen
 • Duur: Max. 25 lln. per gids
 • Gratis voor scholen uit Koksijde.
 • € 5 per lln. voor scholen buiten Koksijde.
 • Boek vanaf 16 augustus op deze website of stuur nu al een mailtje naar abdijmuseum@koksijde.be
 • Lessenpakket voor lagere school i.s.m. WAK is beschikbaar vanaf september.

Ook interessant

Detail sacramentstoren van de 'oude kerk' (c) Grootseminarie Brugge
Museumverhalen

Primeurs bevat onze expositie ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ zeker. Heel wat opgegraven stukken uit het depot werden nooit eerder aan het publiek getoond. Maar ook uit het Duinenarchief komt een stuk dat beslist een primeur is: een afbeelding van een belangrijk stuk uit de abdijkerk in Koksijde, meteen de allereerste eigentijdse tekening van het kerkinterieur.

Detail affiche 'Bouwen voor de eeuwigheid'
Museumverhalen Collectie

Dirk Vanclooster is directeur van het Abdijmuseum Ten Duinen en klapt uit de biecht over de nieuwe expo 'Bouwen voor de eeuwigheid'. "Tot in de zestiende eeuw hebben de Duinheren gebouwen opgetrokken en verbouwd in functie van hun noden. Bij de vele bouwcampagnes hebben de ambachtslieden die er werkten, ongelofelijk veel sporen nagelaten. Het zijn aanwijzingen die je niet altijd onmiddellijk opmerkt of waar je niet bij stil staat. In deze tentoonstelling hebben we ze samengebracht en geconfronteerd met eigentijdse maquettekunst."

De ruïnes van Vitskøl in Denemarken (www.kulturarv.dk)
museumbibliotheek

De cisterciënzerorde en het cisterciënzernetwerk: in overzichtswerken krijg je soms de indruk dat alle abdijen van de orde onder één noemer vallen. Daardoor vind je in zoveel geïllustreerde standaardwerken foto’s van de Duinenabdij volgens Pourbus of van de grote Vlaamse abdijschuren. Maar toch was er beslist ook regionale verscheidenheid. Dat is een van de onderzoekspistes van Éric Delaissé in zijn pas verschenen doctoraat over de Deense kloosters.