Toen de dieren nog spraken: praktisch Q&A

Wat is het concept van deze smartphonewandeling?

We bieden je acht spannende verhalen aan die gelinkt zijn aan de geschiedenis van de abdij. Aan de hand van een QR-code krijg je een filmpje te zien waarin de verteller een verhaal brengt.

Hoe kan ik reserveren?

De smartphonewandeling is inbegrepen in je museumticket. Zorg dus ervoor dat je je tijdslot reserveert via deze pagina. En alles komt goed!

Hoe lang kan je de verhalen komen bekijken/beluisteren?

Je kan dit beleven op de abdijsite tijdens de openingstijden van het museum, nog zeker tot eind 2021.

Zijn de verhalen binnen of buiten te beleven?

We bieden de verhalen buiten op de abdijsite aan. Om opstoppingen in het museum te vermijden in deze corona-tijden. Je neemt dus best ook gepaste kledij mee voor een buitenwandeling.

Wat heb ik nodig?

Je hebt een smartphone nodig met 4G verbinding. Indien je ook oortjes of een hoofdtelefoon hebt, dan raden we ook heel erg aan om die mee te nemen. Zo zit je nóg meer in het verhaal. 

Hoe lang duurt één verhaal?

De duur van de verhalen varieert. Die schommelt tussen 5 minuten en 17 minuten. 

Hoeveel verhalen zijn er en voor welke leeftijd zijn ze?

  • drie verhalen voor families in het Nederlands (5+)
  • drie verhalen voor volwassenen in het Nederlands
  • één verhaal voor families in het Frans (5+)
  • één verhaal voor volwassenen in het Frans
Toen de dieren nog spraken - Smartphonewandeling
Toen de dieren nog spraken - Smartphonewandeling

Ook interessant

Cover van het boek 'Mediterranean Maiolica' door Robbert Attard & Romina Azzopardi
museumbibliotheek

In de collectie van de Duinenabdij hebben we tot nu meer dan 40 fragmenten van Spaanse ‘Azulejos’ (siertegels) aangetroffen. Deze modieuze en dure tegels in blauwe en witte tinten uit de streek van Valencia dateren uit de 15de eeuw. De Duinheren waren pioniers in Vlaanderen om deze exotische tegels aan te wenden in de Duinenabdij. We zijn dan ook blij met deze aanvulling in onze museumbibliotheek die naadloos aansluit bij onze collectie: het boek 'Mediterranean Maiolica' van auteurs Robbert Attard en Romina Azzopardi.

Figuur 2: Leisteenfragment met ingekraste (lege) notenbalken (Foto Abdijmuseum inv. nr. 043528)
Collectie

Welke rol speelde muziek in het middeleeuwse abdijleven, maar ook in het dagdagelijkse leven? In een vorige blog maakten we kennis met de ingekraste tekeningen op leisteenfragmenten aangetroffen in de Duinenabdij. Enkele opvallende stukken met ingekraste notenbalkjes worden in deze blog verder toegelicht.

Overzichtsfoto graafwerken begin 2017 (c) agentschap Onroerend Erfgoed
Nieuws

De website merovingerdna.be lanceerde op 18 maart een tweede podcast over het onderzoek rond de Merovingen die begin 2017 opgegraven zijn op de werf van het nieuwe politiekantoor in Koksijde. Onder andere Marc Dewilde die ter plaatse de archeologische opgravingen in goede banen leidde, blikt daarin terug op deze “belangrijke” vondst. Momenteel is het DNA-onderzoek op de gevonden skeletten nog volop aan de gang. Ondertussen maakt deze nieuwe podcast ons warm om nog meer te weten te komen over deze vroege kustbewoners.