Toen de dieren nog spraken: programma

Het vertelfestival 'Toen de dieren nog spraken' is een jaarlijkse traditie tussen kerst en nieuwjaar in het Abdijmuseum. Voor deze editie zochten en vonden we een oplossing in een smartphonewandeling. Met spannende videoverhalen over de Duinenabdij voor families én volwassenen. Te beleven in je bubbel op onze abdijsite!

De vertellers en hun verhalen:

Hilde Rogge

Haar roots mogen dan in de Vlaamse Ardennen liggen, deze rasvertelster is zowat in het hele land thuis. Haar verhalen waarmee ze jong en oud weet te verwonderen sprokkelt ze uit oude legendes, mysterieuze literatuur en vaak ook uit eigen ervaringen. Liefst van al laat ze zich inspireren door plekjes met een geschiedenis, zoals hier: door de abdij van Koksijde!

  • De geheimen van de waterput /// voor families, vanaf 5 jaar /// NL /// Duur: 12’
  • De wraak van Pieter Peyt /// voor volwassenen /// NL /// Duur: 14’

Veerle Ernalsteen

Fris, eigenzinnig en met humor! Zo kan je Veerle Ernalsteen samenvatten. Met veel plezier en deugnieterij neemt ze je mee op sleeptouw. In bibliotheken, op evenementen en internationale vertelfestivals. Ze brengt sprookjes en volksverhalen voor een publiek van nu, fris en met een lichte draai eraan.

  • Hoge Blekker: de losgeslagen reus van Koksijde /// voor families, vanaf 5 jaar /// NL /// Duur: 11’
  • Ursula en haar 11.000 maagden /// voor volwassenen /// NL /// Duur: 17’

Herwig Deweerdt

Geacteerd met theatergezelschappen, op internationale verteltheatertour gegaan, theaterstukken geschreven en geregisseerd, meegewerkt aan films, boeken geschreven, documentaires gemaakt, voice-overs ingesproken, ... Deze verteller deed het allemaal. Herwig Deweerdt en verhalen, dat is als boterhammen met choco: een ideale combinatie.

  • De wonderen bij de inwijding van de abdijkerk /// voor families, vanaf 5 jaar /// NL /// Duur: 5’
  • Abt Maes en de twee pausen (voor volwassenen) /// voor volwassenen /// NL /// Duur: 5’

Julie Boitte

Julie Boitte est conteuse et vit à Bruxelles. Ses élans vont vers les contes merveilleux hauts en couleurs et vers la poésie contemporaine. Elle crée des spectacles en solo comme « Celle qui avait une plume », récits au bord de la folie ; et « Antre[s] », contes fantasmagoriques. En 10 ans, elle a participé à de nombreux projets en collectifs d’artistes.

  • Où est Idesbald? /// pour les familles, 5+ ans /// FR /// Durée: 10’
  • L'histoire de Margaretha Ghoys /// pour les adultes /// FR /// Durée: 12’

Ook interessant

Raadselsteen, opgegraven in 1954 in een puinlaag van de abtswoning en sindsdien voer voor diverse theorieën
Collectie Nieuws

Het Abdijmuseum Ten Duinen biedt vanaf 26 juni een verrassende themaopstelling aan: ‘Tekens & Symbolen’. En dat is dankzij het publiek zelf, dat dit thema koos begin 2020. In de aangepaste opstelling gaat de aandacht naar tekens en symbolen binnen de eigen collectie. Meerdere stukken worden voor het eerst tentoongesteld én er is ook een schattenzoektocht voor gezinnen die geen schrik hebben van draken.

Deze oorkonde uit 1228 werd aangekocht om de Abdijmuseumcollectie te verrijken.
Collectie Nieuws

Lokaal Bestuur Koksijde is er in geslaagd om tijdens een veiling in Brussel voor het Abdijmuseum Ten Duinen een unieke oorkonde aan te kopen. De originele oorkonde, nog voorzien van vier van de vijf zegels, dateert van Palmzondag 1228. Die ouderdom en de goed bewaarde zegels maken dat het stuk erg gegeerd bleek. De aankoopprijs bedroeg in totaal 15.625 euro inclusief kosten. Vanaf zaterdag 26 juni kan je de oorkonde bewonderen in het Abdijmuseum naar aanleiding van de thema-opstelling ‘Symbolen en tekens’.

Op mmmonk.be kan je terecht om door diverse manuscripten te bladeren!
Nieuws

Ongeveer 760 manuscripten uit vier oude kloosterbibliotheken, waaronder die van de Duinenabdij! Op mmmonk.be kan je binnenkort terecht om digitaal door parels van middeleeuwse handschriften te bladeren. Een website die in volle ontwikkeling is, dankzij de samenwerking tussen Openbare bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent, waar al die manuscripten goed bewaard worden. Ook het Abdijmuseum stapt mee in dit avontuur als partner.