Toen de dieren nog spraken: programma

Het vertelfestival 'Toen de dieren nog spraken' is een jaarlijkse traditie tussen kerst en nieuwjaar in het Abdijmuseum. Voor deze editie zochten en vonden we een oplossing in een smartphonewandeling. Met spannende videoverhalen over de Duinenabdij voor families én volwassenen. Te beleven in je bubbel op onze abdijsite!

De vertellers en hun verhalen:

Hilde Rogge

Haar roots mogen dan in de Vlaamse Ardennen liggen, deze rasvertelster is zowat in het hele land thuis. Haar verhalen waarmee ze jong en oud weet te verwonderen sprokkelt ze uit oude legendes, mysterieuze literatuur en vaak ook uit eigen ervaringen. Liefst van al laat ze zich inspireren door plekjes met een geschiedenis, zoals hier: door de abdij van Koksijde!

  • De geheimen van de waterput /// voor families, vanaf 5 jaar /// NL /// Duur: 12’
  • De wraak van Pieter Peyt /// voor volwassenen /// NL /// Duur: 14’

Veerle Ernalsteen

Fris, eigenzinnig en met humor! Zo kan je Veerle Ernalsteen samenvatten. Met veel plezier en deugnieterij neemt ze je mee op sleeptouw. In bibliotheken, op evenementen en internationale vertelfestivals. Ze brengt sprookjes en volksverhalen voor een publiek van nu, fris en met een lichte draai eraan.

  • Hoge Blekker: de losgeslagen reus van Koksijde /// voor families, vanaf 5 jaar /// NL /// Duur: 11’
  • Ursula en haar 11.000 maagden /// voor volwassenen /// NL /// Duur: 17’

Herwig Deweerdt

Geacteerd met theatergezelschappen, op internationale verteltheatertour gegaan, theaterstukken geschreven en geregisseerd, meegewerkt aan films, boeken geschreven, documentaires gemaakt, voice-overs ingesproken, ... Deze verteller deed het allemaal. Herwig Deweerdt en verhalen, dat is als boterhammen met choco: een ideale combinatie.

  • De wonderen bij de inwijding van de abdijkerk /// voor families, vanaf 5 jaar /// NL /// Duur: 5’
  • Abt Maes en de twee pausen (voor volwassenen) /// voor volwassenen /// NL /// Duur: 5’

Julie Boitte

Julie Boitte est conteuse et vit à Bruxelles. Ses élans vont vers les contes merveilleux hauts en couleurs et vers la poésie contemporaine. Elle crée des spectacles en solo comme « Celle qui avait une plume », récits au bord de la folie ; et « Antre[s] », contes fantasmagoriques. En 10 ans, elle a participé à de nombreux projets en collectifs d’artistes.

  • Où est Idesbald? /// pour les familles, 5+ ans /// FR /// Durée: 10’
  • L'histoire de Margaretha Ghoys /// pour les adultes /// FR /// Durée: 12’

Ook interessant

Cover van het boek 'Mediterranean Maiolica' door Robbert Attard & Romina Azzopardi
museumbibliotheek

In de collectie van de Duinenabdij hebben we tot nu meer dan 40 fragmenten van Spaanse ‘Azulejos’ (siertegels) aangetroffen. Deze modieuze en dure tegels in blauwe en witte tinten uit de streek van Valencia dateren uit de 15de eeuw. De Duinheren waren pioniers in Vlaanderen om deze exotische tegels aan te wenden in de Duinenabdij. We zijn dan ook blij met deze aanvulling in onze museumbibliotheek die naadloos aansluit bij onze collectie: het boek 'Mediterranean Maiolica' van auteurs Robbert Attard en Romina Azzopardi.

Figuur 2: Leisteenfragment met ingekraste (lege) notenbalken (Foto Abdijmuseum inv. nr. 043528)
Collectie

Welke rol speelde muziek in het middeleeuwse abdijleven, maar ook in het dagdagelijkse leven? In een vorige blog maakten we kennis met de ingekraste tekeningen op leisteenfragmenten aangetroffen in de Duinenabdij. Enkele opvallende stukken met ingekraste notenbalkjes worden in deze blog verder toegelicht.

Overzichtsfoto graafwerken begin 2017 (c) agentschap Onroerend Erfgoed
Nieuws

De website merovingerdna.be lanceerde op 18 maart een tweede podcast over het onderzoek rond de Merovingen die begin 2017 opgegraven zijn op de werf van het nieuwe politiekantoor in Koksijde. Onder andere Marc Dewilde die ter plaatse de archeologische opgravingen in goede banen leidde, blikt daarin terug op deze “belangrijke” vondst. Momenteel is het DNA-onderzoek op de gevonden skeletten nog volop aan de gang. Ondertussen maakt deze nieuwe podcast ons warm om nog meer te weten te komen over deze vroege kustbewoners.