Wat is er te zien en te doen?

Bezoek de Zuid-Abdijmolen

De Zuid-Abdijmolen heropende de deuren op woensdag 1 juli na een lange sluitingsperiode door het coronavirus. Molenaar Patrick Geryl verwelkomt je heel graag opnieuw in de molen, met de nodige veiligheidsmaatregelen. Wat je vooral moet doen op voorhand, is op tijd je bezoek reserveren omdat er met tijdslots wordt gewerkt.

Corona-exit voor gemeentelijke musea Koksijde.

Het is opnieuw mogelijk om het Abdijmuseum te bezoeken! We zorgen dat dit op een veilige manier gebeurt. Reserveer hier je ticket op voorhand.

Wat is dat geLUIT?

Vraag je middeleeuws nummer aan! Stefaan Demoen zorgt voor de soundtrack bij je museumbezoek, met middeleeuwse muziek op luit, lier en viool. Gratis, op elke dinsdag in juli en augustus tussen 14 en 17 uur.

Lees verder
(c) Lambert J. Derenette

Op 6 mei stuurde de gemeente Koksijde een persbericht uit over het uitstellen van heel wat zomerevenementen dit jaar. Voor het Abdijmuseum betekent dit ook dat we heel wat traditionele zomeractiviteiten moeten uitstellen naar volgend jaar, om de gezondheid van onze bezoekers veilig te stellen.

De schatten van Vlieg in Abdijmuseum Ten Duinen

za 4 juli 2020 tot zo 30 augustus 2020

Hoe goed ben jij in speuren? ...

Lees verder

Vanaf 4 juli: Virtual Reality, museumshop & museumcafé terug open!

Goed nieuws, want vanaf zaterdag 4 juli kan je opnieuw de Virtual Reality 'Ten Duinen @ 1490' beleven! Niet alleen dat, maar ook de museumshop opent terug, alsook het museumcafé 'De Gasterie'. Zowel de shop als het museumcafé zijn open tijdens de openingsuren van het museum.

VR in ten duinen
Bezoek nu ook Abdijmuseum Ten Duinen met je Museumpas!

De Museumpas is razend populair. Samen met NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke is het Abdijmuseum heel fier dat het bij één van de meer dan 160 musea hoort die je gratis kan bezoeken met de pas!

Na melding van een toevalsvondst op de werf van het nieuwe politiekantoor werd begin 2017 een vroegmiddeleeuwse nederzetting en een grafveld opgegraven.

Onze vriendenkring ‘Familiares de Dunis organiseert drie lezingen die ons dichter brengen bij ‘de Merovingers’! UPDATE! De drie lezingen worden uitgesteld naar een latere datum dit jaar, als voorzorgsmaatregel tegen het COVID-19 virus. De raad van bestuur van onze vriendenkring Familiares de Dunis hoopt op jullie begrip. Van zodra er nieuwe data bekend zijn, delen we die mee. #coronavirus

Vaste toppers

Terug naar 1490 met Virtual Reality

Op ontdekkingstocht op de abdijsite

Het museum biedt ook een outdoor beleving aan. Met een Google Cardboardbril (waarin elke smartphone past), ga je zelf op ontdekkingstocht op de site. Je kan zes locaties bekijken die ook voorkomen in de attractie: je ziet hoe de abdij eruit zag eind de 15de eeuw! Cardboardbrillen beschikbaar in het museum vanaf april 2018.

Start de app
VR binnen

Eens je de Virtual Reality-bril in Ten Duinen op hebt, lijkt het alsof je echt belandt in 1490 met een teletijdmachine. Alles werd zo accuraat mogelijk heropgebouwd in een virtuele wereld. Vanaf 10 jaar.

eten en drinken in de middeleeuwen: op ontdekking met het gezin (c) Michel Maes Fotografie

Wonen, werken, bidden, eten, spelen, liefhebben in een middeleeuwse cisterciënzerabdij … het zal je verbazen hoe verschillend en gelijkaardig de middeleeuwer en de moderne mens wel zijn!

Cijnsregister (c) Michel Maes Fotografie

Wat mag je verwachten in het Abdijmuseum? Ontdek het museumverhaal aan de hand van unieke collectiestukken.

Gezinsbezoek Abdijmuseum

Gratis extraatjes voor een actief en leerrijk bezoek met (groot)ouders en (klein)kinderen!

op ontdekking met het gezin op de abdijsite (c) Michel Maes Fotografie

In een oase van rust en omgeven door prachtige natuur, vind je de oude muuropstanden van de Duinenabdij.

Beeld uit de film 'Ten Duinen'

Opgelet, voorlopig is de film niet toegankelijk door de coronamaatregelen. Deze kortfilm werd geregisseerd door niemand minder dan Stijn Coninx (regisseur van o.a. Daens, Sœur Sourire en Marina).

Beklim de Zuid-Abdijmolen (c) Michel Maes Fotografie

Bezoek één van de acht staakmolens van dit type ter wereld! Met de gepassioneerde uitleg door de enige fulltime molenaar in België op vandaag: Patrick Geryl.

picknick op de abdijsite (c) Michel Maes Fotografie

Zo veel plantensoorten! Biologen en natuurgidsen verwonderen er zich steeds over als ze op de site wandelen. In alle rust kan je hiervan meegenieten.

Museumshop Abdijmuseum Ten Duinen

De shop van het Abdijmuseum biedt verschillende boeken, erfgoedproducten en gadgets aan rond de geschiedenis van de Duinenabdij, de Orde van Cîteaux, de middeleeuwen en archeologie. Ontdek ons assortiment ter plaatse!