Wat is er te zien en te doen?

Zomerprogramma 2019

Bouwen voor de eeuwigheid: expo & randprogramma

In deze expo die loopt van 22 juni tot en met 5 januari, zoomen we in op de bouwgeschiedenis van de Duinenabdij! Hier vind je meer info, ook over het uitgebreide randprogramma.

Detail affiche 'Bouwen voor de eeuwigheid

Families: leef je uit!

(c) KAPLA / shutterstock

Elke woensdagnamiddag in de maanden juli en augustus is er een leuke workshop of rondleiding voor kinderen in het museum. Tegelijkertijd is er ook een interessante rondleiding voor de (groot)ouders! Ontdek wat we in petto hebben voor je nageslacht.

Gezinsboekje 'Bouwen voor de eeuwigheid'

za 22 juni 2019 tot zo 5 januari 2020

Bouwmeester Lambrecht gidst gezinnen doorheen de tentoonstelling! Aan de hand van leuke opdrachtjes in dit boekje leer je op een speelse manier bij over de bouw van de Duinenabdij. Eens je de kleuren van de verschillende LEGO® blokjes verzameld hebt, maak je kans op een leuke prijs!

Lees verder

De Schatten van Vlieg in het Abdijmuseum: de abdij in LEGO® blokjes!

za 29 juni 2019 tot za 31 augustus 2019

Hoe goed ben jij in speuren? Goed hopen we, want jij moet het doen gebeuren! Ga op zoektocht, open deuren. 't Is een echt familiegebeuren! Volg de tips van Vlieg in de expo 'Bouwen voor de eeuwigheid' waar ook de LEGO® maquette staat van de Duinenabdij die gemaakt werd door de artiesten van Amazings, en misschien vind je wel een schat die je zal ... opbeuren! Aan de hand van een leuke ...

Lees verder

Welkom op Feest in de Abdij op zaterdag 17 augustus tussen 14 uur en 19 uur! Tijdens dit festival word je ondergedompeld in een feestelijke middeleeuwse sfeer. Er is heel wat te beleven voor families! Ontdek hier het volledige programma in detail.

Abdijavonden 2019

Beleef je zomerse woensdagavond met een sfeervol muziekoptreden op het terras van het museumcafé ‘De Gasterie’. Het museum zorgde voor een gevarieerd programma waarbij stilzitten vaak moeilijk zal zijn! Ontdek hier het programma.

Abdijavonden 2019
Gasterie terras

In de zomervakantie is het museumcafé 'De Gasterie' van dinsdag tot en met vrijdag open van 10.30 en 17.30 uur. In weekends en op feestdagen open tussen 14.00 en 17.30 uur. Gesloten op maandagen. Welkom!

Traag is ook mooi: met de huifkar langs natuur, kunst en geschiedenis

vr 12 juli 2019 10:30,
vr 2 augustus 2019 10:30,
vr 16 augustus 2019 10:30

Grijp je kans om de abdijsite van Ten Duinen en het Kunstencentrum Ten Bogaerde in één klap te bezoeken met een gids! Start & einde: onthaalvilla Abdijmuseum Ten Duinen (tegenover de molen). Opgelet: neem je eigen picknick mee. Duur: +- 4 uur. Ticketprijs: 10 euro. 5 euro voor kinderen t.e.m. 12 jaar (huifkartocht, toegangstickets, gidsbeurten en drankje inbegrepen) – reserveer op voorhand ...

Lees verder

Wat is dat geLUIT?

di 9 juli 2019 14:00 tot di 20 augustus 2019 14:00

Vraag je middeleeuws nummer aan! Stefaan Demoen zorgt voor de soundtrack bij je museum- en expobezoek, met middeleeuwse muziek op luit, lier en viool.

Lees verder

Onze rondleidingen in de zomervakantie:

Franstalige rondleiding / visite guidée en français

do 4 juli 2019 14:30 tot do 29 augustus 2019 14:30

Le guide est compris dans le prix d’entrée. Max. 20 personnes.

Lees verder

Rondleiding 'Leven in de middeleeuwse Duinenabdij'

wo 3 juli 2019 14:30 tot wo 28 augustus 2019 14:30

Nederlandstalige rondleiding voor volwassenen Rondleiding inbegrepen in toegangsprijs museum. Reservatie niet nodig. Max. 20 personen.

Lees verder

Rondleiding in de expo 'Bouwen voor de eeuwigheid'

za 29 juni 2019 14:30 tot za 4 januari 2020 14:30

Een gids neemt je mee in de tentoonstelling 'Bouwen voor de eeuwigheid'. Deze gidsbeurt is inbegrepen in de prijs van je museumticket. Reserveren is niet nodig. In deze expo gaat het Abdijmuseum op zoek naar de bouwgeschiedenis van de Duinenabdij. Een van de hoogtepunten in deze expo is maquettekunst. Je ziet de abdij in LEGO® blokjes en ontdekt de miniatuurmaquettes van kunstenaar Rob ...

Lees verder

Weekend van 27 & 28 september = feestweekend expo in cultuurcentrum CasinKoksijde!

De Nwe Tijd - Heimat 3 (how to build a home) - (theater)

za 28 september 2019 20:00

Hartverwarmend theater voor dolende zielen! Helemaal in het thema van de expo 'Bouwen voor de eeuwigheid'.

Lees verder

Hoogbouw met woorden

vr 27 september 2019 20:00

In het kader van de expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ nodigen het Abdijmuseum en Poëziecentrum drie eigentijdse, gedreven woordkunstenaars uit. Ze bouwen vandaag, met woorden en klank, hun visie op een samenleving in verandering. Ze wonen in de stad maar zoeken graag de rand. Ze vangen in ijzersterke poëzie wat er nú toe doet: identiteit, # MeToo, onderdrukking, aandacht voor de natuur, bewust ...

Lees verder

Elke eerste zaterdag van de maand: Open Museumdag!

Open Museumdag

za 6 april 2019 14:00 tot za 7 december 2019 14:00

Elke eerste zaterdag van de maand kan je gratis de gemeentelijke musea bezoeken: Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde en NAVIGO Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke! Hetzelfde geldt tijdens de zomervakantie voor het Kunstencentrum Ten Bogaerde! In het Abdijmuseum krijg je gratis toegang tot de abdijsite en het museum, exclusief de Virtual Reality beleving.

Lees verder

Vaste toppers

Terug naar 1490 met Virtual Reality

Op ontdekkingstocht op de abdijsite

Het museum biedt ook een outdoor beleving aan. Met een Google Cardboardbril (waarin elke smartphone past), ga je zelf op ontdekkingstocht op de site. Je kan zes locaties bekijken die ook voorkomen in de attractie: je ziet hoe de abdij eruit zag eind de 15de eeuw! Cardboardbrillen beschikbaar in het museum vanaf april 2018.

Start de app
VR binnen

Eens je de Virtual Reality-bril in Ten Duinen op hebt, lijkt het alsof je echt belandt in 1490 met een teletijdmachine. Alles werd zo accuraat mogelijk heropgebouwd in een virtuele wereld. Vanaf 10 jaar.

Ontdek het museum in 10 objecten

Wat mag je verwachten in het Abdijmuseum? Ontdek het museumverhaal aan de hand van unieke collectiestukken.

Cijnsregister (c) Michel Maes Fotografie
Gezinsbezoek Abdijmuseum

Gratis extraatjes voor een actief en leerrijk bezoek met (groot)ouders en (klein)kinderen!

op ontdekking met het gezin op de abdijsite (c) Michel Maes Fotografie

In een oase van rust en omgeven door prachtige natuur, vind je de oude muuropstanden van de Duinenabdij.

Beeld uit de film 'Ten Duinen'

Een van de hoogtepunten van je bezoek wordt ongetwijfeld de film 'Ten Duinen'. Deze kortfilm werd geregisseerd door niemand minder dan Stijn Coninx (regisseur van o.a. Daens, Sœur Sourire en Marina).

Beklim de Zuid-Abdijmolen (c) Michel Maes Fotografie

Bezoek één van de acht staakmolens van dit type ter wereld! Met de gepassioneerde uitleg door de enige fulltime molenaar in België op vandaag: Patrick Geryl.

picknick op de abdijsite (c) Michel Maes Fotografie

Zo veel plantensoorten! Biologen en natuurgidsen verwonderen er zich steeds over als ze op de site wandelen. In alle rust kan je hiervan meegenieten.

Museumshop Abdijmuseum Ten Duinen

De shop van het Abdijmuseum biedt verschillende boeken, erfgoedproducten en gadgets aan rond de geschiedenis van de Duinenabdij, de Orde van Cîteaux, de middeleeuwen en archeologie. Ontdek ons assortiment ter plaatse!