Zomer 2021: rondleidingen 'Leven in de Middeleeuwse Duinenabdij'

In de zomervakantie organiseert het Abdijmuseum opnieuw een reeks rondleidingen waar je individueel kan voor inschrijven. In het Nederlands en het Frans. De rondleiding zelf is gratis, je betaalt enkel je museumticket. In de rondleiding 'Leven in de Middeleeuwse Duinenabdij' kom je te weten hoe het was om te leven als monnik in de Duinenabdij....

Je brengt een bezoek aan de ruïne van de abdij buiten én je maakt kennis met de vele prachtige archeologische vondsten in het museum. Het bezoek duurt ongeveer twee uur.

Bijna elke week in juli en augustus is er zowel een Nederlandstalige als een Franstalige rondleiding. De plaatsen zijn beperkt, dus schrijf je snel in! Dit zijn de data:

Deze maatregelen namen we zodat de rondleiding veilig kan verlopen:

  • Het dragen van een mondmasker is verplicht voor elke deelnemer.
  • Neem aub je eigen mondmasker mee.
  • Ook de gids zal een mondmasker dragen. 
  • Er zijn maximum 10 deelnemers, exclusief de gids.
  • Bij hevige wind vanaf 6 BF. wordt de abdijsite met haar hoge bomen gesloten en vindt de rondleiding enkel plaats in het museum.
  • We doen de rondleiding telkens in de voormiddag, om 10u15. Een unieke kans, want er zullen geen andere bezoekers in het museum rondlopen. We zijn namelijk enkel in de namiddag open voor indivituele bezoekers. Op die manier vermijden we dat er in één ruimte te veel bezoekers zouden komen.
  • Indien de gidsbeurt volzet is, zullen geen andere bezoekers toegelaten worden de dag zelf om aan te sluiten.
Museumrondleiding
Museumrondleiding

Ook interessant

Raadselsteen, opgegraven in 1954 in een puinlaag van de abtswoning en sindsdien voer voor diverse theorieën
Collectie Nieuws

Het Abdijmuseum Ten Duinen biedt vanaf 26 juni een verrassende themaopstelling aan: ‘Tekens & Symbolen’. En dat is dankzij het publiek zelf, dat dit thema koos begin 2020. In de aangepaste opstelling gaat de aandacht naar tekens en symbolen binnen de eigen collectie. Meerdere stukken worden voor het eerst tentoongesteld én er is ook een schattenzoektocht voor gezinnen die geen schrik hebben van draken.

Deze oorkonde uit 1228 werd aangekocht om de Abdijmuseumcollectie te verrijken.
Collectie Nieuws

Lokaal Bestuur Koksijde is er in geslaagd om tijdens een veiling in Brussel voor het Abdijmuseum Ten Duinen een unieke oorkonde aan te kopen. De originele oorkonde, nog voorzien van vier van de vijf zegels, dateert van Palmzondag 1228. Die ouderdom en de goed bewaarde zegels maken dat het stuk erg gegeerd bleek. De aankoopprijs bedroeg in totaal 15.625 euro inclusief kosten. Vanaf zaterdag 26 juni kan je de oorkonde bewonderen in het Abdijmuseum naar aanleiding van de thema-opstelling ‘Symbolen en tekens’.

Op mmmonk.be kan je terecht om door diverse manuscripten te bladeren!
Nieuws

Ongeveer 760 manuscripten uit vier oude kloosterbibliotheken, waaronder die van de Duinenabdij! Op mmmonk.be kan je binnenkort terecht om digitaal door parels van middeleeuwse handschriften te bladeren. Een website die in volle ontwikkeling is, dankzij de samenwerking tussen Openbare bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent, waar al die manuscripten goed bewaard worden. Ook het Abdijmuseum stapt mee in dit avontuur als partner.