Abdijmuseum Ten Duinen
Collectie
Raadselsteen, opgegraven in 1954 in een puinlaag van de abtswoning en sindsdien voer voor diverse theorieën

Het Abdijmuseum Ten Duinen biedt vanaf 26 juni een verrassende themaopstelling aan: ‘Tekens & Symbolen’. En dat is dankzij het publiek zelf, dat dit thema koos begin 2020. In de aangepaste opstelling gaat de aandacht naar tekens en symbolen binnen de eigen collectie. Meerdere stukken worden voor het eerst tentoongesteld én er is ook een schattenzoektocht voor gezinnen die geen schrik hebben van draken.

“Het Abdijmuseumteam dook voor deze verbazende themaopstelling in haar eigen collectie en haalde er de meest intrigerende stukken met tekens en symbolen uit”, zegt Stéphanie Anseeuw, schepen van Cultuur. Tekens vind je overal in ons dagelijks leven terug. Dat was in de periode van de Duinenabdij niet anders. De mens gebruikt ze al eeuwen als communicatiemiddel. Sommige tekens zijn eenduidig. Andere zijn dat niet, of toch niet voor iedereen.
 


Fictie vs. werkelijkheid
We zien in de opstelling onder andere een draak ingekerfd op een leisteen. Museumdirecteur Dirk Vanclooster wijst op de verschillende interpretaties van draken doorheen de geschiedenis en de culturen. “Eeuwenoude, traditionele symbolen hebben soms een heel andere betekenis volgens de tijd of de culturele context. Zo heb je deze draak, een bekend mythologisch wezen. In de westerse symboliek gelinkt aan het kwaad, de duivel, en onder meer bestreden door Sint-Joris. In Azië daarentegen staat de draak voor een positieve boodschap. Daar wordt de draak geassocieerd met vruchtbaarheid en activiteit… Ook fictieverhalen gebruiken tekens en symbolen. Zo ontstaat een beeld dat blijft hangen, maar strookt dat met de waarheid, de oorspronkelijke betekenis? Ook bij de interpretatie van de vele vondsten met tekens en symbolen van de Duinenabdij loert dat gevaar om de hoek. Daarom zijn we benieuwd naar de reacties van de bezoekers op de stukken en wat ze voor hen betekenen.”


Wereldlijk, religieus of mysterieus?
Voor veel stukken zijn de herkomst en de context duidelijk. We kunnen ze duidelijk als wereldlijk onderscheiden, met linken naar de handel bijvoorbeeld. Of als religieus, denk maar aan een roos die naargelang de kleur vaak verwees naar de heilige maagd Maria of naar het bloed van de martelaren. Maar andere blijven ook voor het wetenschappelijk team van het museum bedekt door een waas van mysterie; tekens waar ze niet met zekerheid kunnen zeggen wat ze betekenden. De opstelling belicht deze aparte categorieën.


Topstuk voor het eerst voorgesteld aan publiek
“Een van de topstukken in de opstelling is de pas verworven oorkonde van de abdij uit 1228. We zijn heel blij dat we dit stuk met Lokaal Bestuur Koksijde konden aankopen voor het Abdijmuseum”, merkt Stéphanie Anseeuw, schepen van Cultuur, trots op. De zegels garanderen de echtheid van het document. Ze symboliseren de autoriteiten die de materiële oorkonde afleverden. Soms gebruikten die nog een tegenzegel tegen misbruik en vervalsingen. Een stempel voor zo’n tegenzegel van de Duinenabdij werd recent herontdekt bij het herverpakken van de collectie.

Deze oorkonde uit 1228 werd aangekocht om de Abdijmuseumcollectie te verrijken.

Digitale gids
Via een digitale brochure op je smartphone kan je de opstelling op eigen tempo verkennen. Laat je verrassen, struin doorheen de vaste opstelling met de vele tekens en symbolen die je misschien nooit hebt opgemerkt. Maak kennis met hun betekenis en laat je verwonderen door het mysterie van het verleden. Ontdek en beleef de fascinerende wereld van de Duinheren en de rijke collectie van het Abdijmuseum, een onuitputtelijke bron aan verhalen en mysterie…


Schattenzoektocht voor gezinnen die geen schrik hebben van draken
Ook voor de gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar is er een leuke manier om samen op avontuur te gaan doorheen de opstelling. Want er zijn verschillende draakjes verstopt. Elk draakje heeft een vraag voor je. Los je alle vragen op, dan krijg je dé tip die je brengt naar de ‘Schat van Vlieg’.

Praktisch: de nieuwe opstelling ‘Tekens & Symbolen’ ontdek je vanaf 26 juni en loopt tot en met 9 januari 2022 in het Abdijmuseum. Reserveer je museumticket hier op de website. De digitale gids en de schattenzoektocht krijg je er gratis bij als je een museumticket geboekt hebt.