Abdijmuseum Ten Duinen
Nieuws

Detail uit een Crabbehandschrift uit het Grootseminarie - nr 154/44

Geen boek over de roemrijke Duinenabdij, of er zitten wel afbeeldingen bij uit de rijke collectie handschriften, die erkend zijn als Vlaams Topstuk. Droomde je er altijd van om die handschriften zelf eens te doorbladeren? Op je eigen tempo, en stilstaand bij wat jij leuk vindt? Dat kan nu - digitaal.

Het Abdijmuseum Ten Duinen participeert in Mmmonk, een belangrijk Vlaams project. Dat stelt de wereldberoemde Duinenhandschriften digitaal gratis ter beschikking via het internet. De stukken behoren tot de topcollecties van Grootseminarie en de Openbare Bibliotheek van Brugge. Samen met de handschriften van de twee grootste Gentse abdijen worden ze in één gezamenlijk project toegankelijk gemaakt.

Eerst is een oplijsting gemaakt van de middeleeuwse handschriften en is hun materiële toestand nagegaan. Sommige zijn immers aangetast door inktvraat die letters echt wegvreet, van andere is de boekband beschadigd… Soms was er dus eerst een restauratie nodig..

Heel scherpe scanopnames

Ongelooflijk scherpe scanopnames door een gespecialiseerde firma zijn dan de volgende stap. Die beelden worden als IIIF (spreek uit als triple ai ef) daarna op internet beschikbaar gesteld. Dat heeft het voordeel dat je de beelden steeds online kan bekijken en niet moet downloaden, of vermijdt dat die na enige tijd plots niet meer te vinden zijn, bijvoorbeeld omdat een update weer eens roet in het eten gegooid heeft.

Honderden handschriften online

En voilà: honderden manuscripten staan nu online via de website mmmonk.be. Meer dan 600 handschriften komen uit de bibliotheek van de Duinenabdij, en net iets meer dan de helft heeft als herkomst Ter Doest. Dat is de dochterabdij in Lissewege, die weer met de Duinenabdij versmolt zodat de oude abdijbibliotheken samengevoegd werden. Daarnaast zijn er een 100-tal van de Gentse abdijen, en die massa handschriften is nu voor iedereen toegankelijk. Een schitterende kans om zelf vanuit je luie zetel kennis te maken met de vermaarde handschriften van bibliofiele abten als Jan Crabbe en Robrecht de Clercq, maar ook met de meer ingetogen theologische, filosofische, natuurwetenschappelijke of nog andere traktaten van hun voorgangers. In te zoomen tot in de fijnste details. En te mijmeren over de tijd dat veel van die pareltjes in Koksijde lagen…

De lijst met de reeds beschikbare manuscripten op mmmonk.be vind je via deze link.