Abdijmuseum Ten Duinen
Museumbibliotheek

Het is een vraag die regelmatig opduikt aan het onthaal van het Abdijmuseum. Van de toevallige toerist die geïntrigeerd door de site een korte toelichting wil, tot de ‘meerwaardezoeker’ die een diepgaander overzicht aankan. Wat bestaat er over Ten Duinen, en wat kan ik me aanschaffen?

Het is voor een groot klooster als de Duinenabdij met een geschiedenis van meer dan zeven eeuwen natuurlijk een open deur intrappen: er zijn massa’s publicaties over de abdij, haar geschiedenis, de site, de collectie… Maar niet alles is nog steeds relevant. De inzichten in een groot deel van de oudere publicaties corresponderen niet meer met de recentste inzichten. Ze maken deel uit van de literatuur over de Duinenabdij, maar moeten bij consultatie omzichtig en kritisch gelezen worden. Theorieën zijn soms voorbijgestreefd, maar dat belet niet dat oudere, soms erg toegankelijke, publicaties nog circuleren - en door bezoekers aangehaald worden met concrete vragen.

Aan K-Ambassadeurs die de gidsenopleiding voor het Abdijmuseum volgen, bezorgen wij een selectieve literatuurlijst van wat wij vandaag relevant beschouwen. En ja, waarom zouden wij dat eigenlijk niet delen? Digitaal, online, zodat we het ook regelmatig kunnen updaten. Op onze website is trouwens al een overzicht te vinden van de belangrijkste publicaties die wij verkopen of verkochten. 

Inderdaad: verkochten. Want dat is het slechte nieuws: niet alle publicaties die wij aanraden, zijn nog te koop. Dat geldt in het bijzonder voor het boek van dom Schockaert uit 2003 of voor de bundel o.l.v. D. Vanclooster uit 2005. Beide kleppers dateren al van even geleden en sommige delen zullen wel verouderd zijn, maar zij zijn niet vervangen.

Het goede nieuws: op de webpagina vind je enkele kortere, mooi geïllustreerde teksten, die je kan downloaden. En natuurlijk zijn publicaties die niet meer op de markt zijn, wel nog bij ons te raadplegen. Onze bibliotheek bevat trouwens nog heel wat andere interessante literatuur over cisterciënzers, architectuur, de regio…! Dit alles is toegankelijk via de online catalogus.

Kortom: de selectieve literatuurlijst op de website biedt een eerste oriëntatie. Met recente publicaties, die liefst het vele werk van voorgangers meenemen en kritisch verwerken, en soms met een kleine evaluatie. De meeste titels kan je ook bij ons in de bibliotheek consulteren. Maak gerust een afspraak!