Speur door onze museumbibliotheek

Museumbibliotheek Ten Duinen
Museumbibliotheek Ten Duinen
De dienstbibliotheek van het Abdijmuseum is een stille groeier. Naast de aanwinsten door lopende abonnementen, breidt ook de boekencollectie langzaam uit. 

Cisterciensia, streekgeschiedenis en (monastieke) archeologie zijn de belangrijke groeipolen. Deze (en de andere) titels zijn door iedereen raadpleegbaar. De boeken worden niet uitgeleend, maar kan je dus wel raadplegen in de bibliotheek zelf.

 


De dienstbibliotheek van het Abdijmuseum is voor het publiek toegankelijk. Maak een telefonische afspraak met bibliothecaris Natascha Nowé via 058 53 39 55 of natascha.nowe@koksijde.be

Ook interessant

NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum en Abdijmuseum Ten Duinen behalen het Q-label!
Nieuws

Het Abdijmuseum Ten Duinen en het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum behalen beiden het Q-label! Dat is een kwaliteitslabel dat Westtoer uitreikt. Het bevestigt dat beide musea inzetten op kwalitatieve dienstverlening. En dit niet alleen museaal, maar zeker ook toeristisch!

Gerestaureerd schilderij monnik Niklaas De Roover © Art Salvage
Collectie

Niklaas De Roover (1750-1833). Dat is de man die afgebeeld staat op dit schilderij. Hij was de laatste monnik van de abdij Ten Duinen die al sinds de 17de eeuw verhuisd was naar Brugge. Dit schilderij werd overgekocht door het Koksijdse gemeentebestuur van de Karmelietessen in Brugge. De gemeenschap zusters wordt er immers opgegeven en de zusters zullen in andere kloosters intrekken. Ook voor het schilderij zochten ze dus een nieuwe thuis. Nu verrijkt het dus de collectie van het Abdijmuseum Ten Duinen.

Het wapen van Martinus Collé, geschilderd in het behandelde drukwerk  (Grootseminarie Brugge - foto door Abdijmuseum Ten Duinen)
Museumverhalen

Het Duinenarchief in het Grootseminarie blijft verbazen. Naast de grote reeksen, die min of meer beschreven zijn, diept de archivaris soms nog wat stukken boven waar ze nog niet aan toe raakte en waarvan enigszins onduidelijk is wat ze juist zijn. En dat levert soms mooie gelegenheidsvondsten op. Zoals een drukwerkje, schitterend verlucht met paginagrote afbeeldingen rond de overwinning van Duinenabt Martinus Collé op zijn tegenabt, Arnold Terrasse.