(c) Rob Buelens
(c) Rob Buelens

Abdijmuseum Ten Duinen daagt scholen uit om te bouwen

Expo

Ook benieuwd of onze jeugd al een baksteen in de maag heeft? Het Abdijmuseum Ten Duinen daagt met de scholenwedstrijd ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ klassen uit hun ideale woon- en leefwijze voor te stellen aan de hand van een twee minuten durend filmpje. Deadline voor de scholen ligt op 15 november 2019. Deelnemende klassen winnen naast eeuwige roem toffe prijzen!

De expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ ademt samenwerking uit: misschien wel hét cruciale lijmmiddel binnen de bouwgeschiedenis van de beroemde Duinenabdij in Koksijde? De abt, CEO avant la lettre, kon als geen ander jong en oud laten samenwonen én werken. Met de scholenwedstrijd speurt het museum naar wat er onder de jongeren leeft naar hun ideeën over samenleven en -werken. Het museum moedigt hen aan om hun ideale leef-, woon- en schoolomgeving voor te stellen. De materialen die bij de bouw van de maquette gebruikt worden, kiest de school zelf uit.

Tot in de zestiende eeuw bouwden en verbouwden monniken in functie van hun noden. Dat ze geen wereldvreemde kluizenaars waren, merk je aan hun technisch, vernuftige bouwsystemen en de sociale netwerken om materialen en kennis tot op de bouwwerf in Koksijde te krijgen. Van het mega-abdijcomplex resten vandaag op de site van het Abdijmuseum alleen nog muuropstanden. Aan de hand van eeuwenoude archeologische vondsten, gereedschap, archiefstukken en de indrukwekkende LEGO® maquette van Amazings krijg je als bezoeker een idee van de monumentale omvang en de wereldwijde samenwerkingen. Interpreteer je de maquettes met al die minuscule ‘mannetjes’ anders dan je metgezel? Ideaal! Deze dialoog wil het museum samen met kunstenaar Rob Buelens net laten starten: Hoe zorgen we samen voor een leefbare en duurzame plek?

Schaalmodel van de Duinenabdij, Amazings, schaal 1:50, naar het schilderij van Pieter Pourbus 'Plan van de Duinenabdij' (1580)
Schaalmodel van de Duinenabdij, Amazings, schaal 1:50, naar het schilderij van Pieter Pourbus 'Plan van de Duinenabdij' (1580). (c) Lambert J. Derenette & Linda Renette

Je kan er niet naast kijken. Onze jeugd is gedreven en wil hun ideeën voor een betere wereld tonen en delen met andere generaties. In politieke debatten en in lifestyle trends geven jonge influencers, vloggers en TikTokkers spontaan hun opvattingen. Ludiek of bloedernstig. Wetende dat vijftienjarigen in de middeleeuwen als volwassenen werden beschouwd, vindt het Abdijmuseum dit niet zo verwonderend. Het zit in de genen van jonge generaties om je te laten horen in je directe omgeving! Hét moment dus om klassen van de lagere en secundaire scholen aan te sporen om na te denken over hun leef-, woon- en schoolomgeving en deze aan een de hand van een schaalmodel te laten zien. En, wie weet toont het museum vanaf 22 november de video’s van maquettes waar architecten jaloers op zijn en zich door laten inspireren!

Ben je gebeten door samenwerking en durf je de toekomst in de ogen kijken en wil je die mee vorm geven? Neem dan met je klas deel aan de challenge! Stuur tot en met 15 november je filmpje in. Vanaf 22 november 2019 t.e.m. 22 december 2019 plaatst het Abdijmuseum alle bouwprojecten in de kijker en kan er per graad geliket worden. Een jury, bestaande uit de directeur van het museum, Dirk Vanclooster en kunstenaar Rob Buelens oordelen op 3 januari 2020 welke 5 klassen het origineelste ontwerp instuurden. In de prijzenpot zitten voor de lagere scholen onder meer twee grote KAPLA bouwdozen en voor middelbare scholen de kans om op school een workshop steenkappen te volgen.

Praktische wedstrijdinfo voor scholen:  Stuur je klasfilmpje t.e.m. 15 november 2019 via WeTransfer naar abdijmuseum@koksijde.be. Na een bevestiging ben je zeker van je deelname. Alle wedstrijdinfo vind je ook hier op onze website.

Ben je zelf leerkracht en wil je de expo bezoeken met je klas? Hier vind je daar alle info over!

Geplaatst door Abdijmuseum Ten Duinen

Ook interessant

(c) Lambert J. Derenette
Collectie

Het museum is dan wel gesloten door de coronamaatregelen, toch nemen we jullie digitaal mee om onze collectie te ontdekken!
In de kijker: de maquette van de Duinenabdij in LEGO®-bouwstenen, gemaakt door Amazings!

Expo

Medewerker en tekenaar bij het Abdijmuseum Wail Albadry blikt terug op de succesvolle expo 'Bouwen voor de eeuwigheid' die in 2019 liep en de bouw van de Duinenabdij in kaart bracht.

Collectie

Het museum is dan wel gesloten door de coronamaatregelen, toch nemen we jullie digitaal mee om onze collectie te ontdekken! In de kijker: enkele majolicategels die gebruikt werden in de Duinenabdij!