In de middeleeuwen overheerste het silhouet van de Duinenabdij het Koksijdse landschap. Een bezoek aan het Abdijmuseum doet je in alle rust wandelen langsheen haar oude muuropstanden, omgeven door prachtige natuur. Verwonder je over unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden, over de abdijgeschiedenis en de belangrijke rol van de Duinheren in de streek.

Vandaag open van 10.00 u. tot 17.00 u.
Morgen open van 14.00 u. tot 17.00 u.
Alle openingsuren

Koninklijke Prinslaan 2
8670 Koksijde
Wegbeschrijving en bereikbaarheid

Terug naar 1490 met Virtual Reality

manuscript doorbladeren

Eens je de Virtual Reality-bril in Ten Duinen op hebt, lijkt het alsof je echt belandt in 1490 met een teletijdmachine. Alles werd zo accuraat mogelijk heropgebouwd in een virtuele wereld. Vanaf 10 jaar.

Op ontdekkingstocht op de abdijsite

Het museum biedt ook een outdoor beleving aan. Met een Google Cardboardbril (waarin elke smartphone past), ga je zelf op ontdekkingstocht op de site. Je kan zes locaties bekijken die ook voorkomen in de attractie: je ziet hoe de abdij eruit zag eind de 15de eeuw! Cardboardbrillen beschikbaar in het museum vanaf april 2018.

Start de app

Paasvakantie in het Abdijmuseum

Word jij de slimste mens van het Abdijmuseum? (8-14 j.)

wo 4 april 2018 14:30

Hoe goed ben jij in quizzzzen??? Samen met een gids verken je eerst het museum. Je leert de belangrijkste zaken over de abdij en het dagelijkse leven van de monniken. Wie goed oplet heeft een streepje voor, want na de rondleiding volgt een leuke quiz! We verdelen ons in groepjes. Misschien word jij wel ‘De slimste mens van het Abdijmuseum’ en krijg je een leuke prijs mee naar huis? Leeftijd: ...

Lees verder

Omni-KUNSTkamp

di 10 april 2018 tot vr 13 april 2018

Voor kinderen van 9 tot 12 jaar wordt er in de paasvakantie een omni-KUNSTkamp georganiseerd door de Westhoek Academie van Koksijde en het Abdijmuseum Ten Duinen. Een kamp voor alle kinderen die graag muzisch aan de slag gaan. Er is helemaal geen voorkennis vereist.

Lees verder

Rondleiding 'Zandlopers' (6-12 j.)

wo 11 april 2018 14:30

Zandlopers (6-12 j.): Je trekt samen met een gids naar de plaats waar ooit de grote Duinenabdij pronkte! Door er zelf voorwerpen op te graven, leer je wat archeologie is en leer je hoe de abdij er in de middeleeuwen uitzag. Daarna ga je naar het museum. Verkleed als monnik volg je het leven van een monnik uit de middeleeuwse abdij. Via allerlei opdrachtjes kom je te weten hoe de monniken elke ...

Lees verder

Franstalige rondleiding / visite guidée en français

do 5 april 2018 14:30,
do 12 april 2018 14:30

Le guide est compris dans le prix d’entrée. Max. 20 personnes.

Lees verder

Traag is ook mooi: met de huifkar langs natuur, kunst en geschiedenis

vr 6 april 2018 13:30

Op vrijdag 6 april slaan de dienst Cultuur & Erfgoed én het Abdijmuseum de handen in elkaar om je iets uniek aan te bieden! Je krijgt de kans om het Abdijmuseum Ten Duinen en het Kunstencentrum Ten Bogaerde op één namiddag te bezoeken! De groep verzamelt om 13.30 uur aan het onthaalgebouw van het Abdijmuseum Ten Duinen (Castel Fiertel, Koninklijke Prinslaan 2). Meteen daarna vertrekt de ...

Lees verder

Rondleiding 'Leven in de middeleeuwse Duinenabdij'

wo 4 april 2018 14:30,
wo 11 april 2018 14:30

Nederlandstalige rondleiding voor volwassenen Rondleiding inbegrepen in toegangsprijs museum. Reservatie niet nodig. Max. 20 personen.

Lees verder
De Gasterie, het museumcafé van Abdijmuseum Ten Duinen

Een lekker duinenbiertje of een stevige koffie? We leggen je deze paasvakantie in de watten voor of na je museumbezoek in ons museumcafé!

Open Museumdag

za 7 april 2018 14:00 tot za 1 december 2018 14:00

Elke eerste zaterdag van de maand kan je gratis de gemeentelijke musea bezoeken: Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde en NAVIGO Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke! Hetzelfde geldt tijdens de zomervakantie voor het Kunstencentrum Ten Bogaerde! In het Abdijmuseum krijg je gratis toegang tot de abdijsite en het museum, exclusief de Virtual Reality beleving.

Lees verder

3 goede redenen om een bezoek te plannen:

In een oase van rust en omgeven door prachtige natuur, vind je de oude muuropstanden van de Duinenabdij.

Raam uit Pandgang - Abdijmuseum Ten Duinen

Wonen, werken, bidden, eten, spelen, liefhebben in een middeleeuwse cisterciënzerabdij … het zal je verbazen hoe verschillend en gelijkaardig de middeleeuwer en de moderne mens wel zijn!

Bezoek aan de Zuid-Abdijmolen

Bezoek één van de acht staakmolens van dit type ter wereld! Met de gepassioneerde uitleg door de enige fulltime molenaar in België op vandaag: Patrick Geryl.