Welkom in Abdijmuseum Ten Duinen. Hier voel je de geschiedenis!

In de middeleeuwen overheerste het silhouet van de Duinenabdij het Koksijdse landschap. Een bezoek aan het Abdijmuseum doet je in alle rust wandelen langsheen haar oude muuropstanden, omgeven door prachtige natuur. Verwonder je over unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden, over de abdijgeschiedenis en de belangrijke rol van de Duinheren in de streek.

Museum gesloten van 9 januari tot eind januari

Het museum is na de kerstvakantie gesloten tijdens de maand januari: van 9 tot en met 31 januari. Dit omwille van onze jaarlijkse 'grote kuis'. Achter de schermen bereiden we een nieuw museumjaar voor! Op woensdag 1 februari verwelkomen we jullie opnieuw. 

Lees meer

Onze TV-tip: Het verhaal van Vlaanderen

​​​​​Ontdek de tiendelige televisiereeks over geschiedenis in onze streken op Eén en VRT MAX. In aflevering 3 & 4 komen de middeleeuwen aan bod! Een overzicht van musea met thema’s uit het Verhaal van Vlaanderen? Dat bundelt museumPASSmusées netjes voor ons.

Lees meer

Opgelet: onze openingstijden zijn veranderd!

De gemeente Koksijde doet inspanningen om energie te besparen. Dat is ook het geval in het Abdijmuseum, op vlak van verlichting. Daarom wijzigt het Abdijmuseum tijdelijk haar openingsuren.

Lees meer

Krokuskriebels 2023

Ze organiseren het tweejaarlijks tijdens de krokusvakantie, en elke editie is een groot succes bij gezinnen. We heben het over 'Krokuskriebels', een activiteit van De Gezinsbond in samenwerking met maar liefst 90 musea verspreid over Vlaanderen en Brussel. Het thema dit jaar: Alle families welkom in het museum!

Een toegankelijke zoektocht voor families met kinderen van 6 tot 12 jaar in het Abdijmuseum. 

Van 18 t.e.m. 26 februari.

Een toegankelijke workshop voor families met kinderen van alle leeftijden i.s.m. Westhoek Academie Koksijde.

Op vrijdag 24 februari.

Ook te beleven in de krokusvakantie:

Op woensdag 22 februari om 10.15 uur.

Nederlandstalige rondleiding voor volwassenen . Reserveer hier je ticket.

Op dinsdag 21 februari om 11 uur.

In het Vanneuvillehuis maken we het extra gezellig met de ‘Matinee bij Walter’ sessies in de schoolvakanties. Ook in de krokusvakantie is er een concert, van Nir Shemmer. Een Oostendse singer-songwriter met Israëlische roots en een hart voor americana -en rootsmuziek! 

Verscholen in de Noordduinen, vlakbij de Zuid-Abdijmolen, ligt het pittoreske Vanneuvillehuis. Een gebouw dat doet denken aan de typische lokale vissershuisjes.

Op dinsdag 21.02 om 14.30 uur.

Op deze inspirerende plek had wijlen Walter Vilain jarenlang zijn kunstatelier. Je ontdekt verschillende werken van hem, alsook de geschiedenis van deze plek.

Blog

Museumverhalen

Op vrijdag 18 november 2022 vond in cc CasinoKoksijde de conferentie 'De Grisailles & het kunstpatrimonium van de Duinenabdij' plaats. Goed nieuws voor wie het gemist heeft: we namen de lezingen op! Je kan het hier (her)beleven.

Volgens een oud gezegde moet iemands status via kledij en uiterlijk te zien zijn. Vroeger was dit niet anders en zeker in religieuze milieus bestonden er strenge kledingvoorschriften. Zo toont de kledij meteen tot welke orde iemand behoorde en hoe de religieuze rangen onderling verdeeld waren. De portretten van de Duinenabten geven ons hierin een inkijk.

Museumbibliotheek

Het is een vraag die regelmatig opduikt aan het onthaal van het Abdijmuseum. Van de toevallige toerist die geïntrigeerd door de site een korte toelichting wil, tot de ‘meerwaardezoeker’ die een diepgaander overzicht aankan. Wat bestaat er over Ten Duinen, en wat kan ik me aanschaffen?