Op dinsdag 11 juni

70 jaar al staat de Zuid-Abdijmolen te pronken in Koksijde! En dat is niet de enige reden waarom 2024 een mijlpaal is voor de erfgoedparel.

Een avond over de Zuid-Abdijmolen: Verhalen geweven in de wind

Op dinsdag 11 juni

70 jaar al staat de Zuid-Abdijmolen te pronken in Koksijde! En dat is niet de enige reden waarom 2024 een mijlpaal is voor de erfgoedparel.

Lees meer

NIEUW: onze heerlijke chocolade monniken zijn nu verkrijgbaar!

We verwelkomen een heerlijke toevoeging aan onze museumshop - ambachtelijke pralines!

Lees meer

NIEUW: kleuters & peuters verkennen het museum met Abby & Eddy

Vanaf zaterdag 30 maart

Een museumbezoek met de allerkleinsten kan tof zijn! Dat bewijzen paard Abby en ridder Eddy. Niet aankomen??? Vooral wel aankomen! Dat is de boodschap van dit peuter -en kleuterparcours.

Lees meer

Archeologiedagen: weekend 25 & 26 mei

Op zaterdag 25 & zondag 26 mei

Wil je even voelen wat het is om archeoloog te zijn? Tijdens de Archeologiedagen zet het Abdijmuseum deze avontuurlijke job in de kijker. Je botst samen met het hele gezin op allerlei taken die een echte archeoloog kan voorhebben op een dagdagelijkse werkdag. Klaar? Focus!! Let’s GO!!!

Op zondag 26 mei

Tijdens de Archeologiedagen organiseert de vriendenkring van Abdijmuseum Ten Duinen - de Familiares de Dunis - een lezing door gemeentearcheoloog van Koksijde en wetenschappelijk medewerker van Abdijmuseum Ten Duinen: Alexander Lehouck

Deze zondag 26 mei vindt het Belgisch Kampioenschap junioren voor mannen en vrouwen plaats in Koksijde. Leve de koers! Maar hou hiermee rekening als je naar het museum komt. Hier vind je het parcours en de tijdstippen. 

Je bent ouder van een prikkelgevoelig kind? Of je kan zelf niet goed tegen lawaai en drukte? Dan stap je niet zomaar een museum binnen. Vooral tijdens die bedrijvige dagen raken de zintuigen sneller overspoeld. Daar bedachten we met Abdijmuseum Ten Duinen een oplossing voor.

 

Op zaterdag 8 juni

Toerisme voor autisme komt met Come AUT & Play naar Abdijmuseum Ten Duinen: een activiteit voor jonge gezinnen!

De indoor virtual reality beleving 'Ten Duinen @1490' werd op 13.09.2023 buiten gebruik gesteld. De hoge kost voor een update van de hardware en een herwerking van de in 2017 opgestarte interactieve VR-beleving gaf de doorslag bij het nemen van deze moeilijke beslissing. De online 360°-beelden uit de VR-beleving blijven wel behouden en kan je buiten op de abdijsite nog steeds zien aan de hand van een QR-code.

Blog

Het Abdijmuseum bezit een omvangrijke collectie van tegels. Met afbeeldingen van klauwende leeuwen, bloemmotieven en zelfs draken spreken die enorm tot de verbeelding. Prachtig versierd! Ook wapens van abten werden afgebeeld op tegels, zoals het geval was bij Robrecht de Clercq (1519-1557).

Nieuws

We zoeken een nieuwe molenaar! En dat is ook de VTM nieuwsredactie niet ontgaan…

Collectie

Het olieverfschilderij "Biddende Campmans bij de geopende kist van de Z. Idesbald" op paneel dateert vermoedelijk uit de vroege jaren van het bewind van de veertigste cisterciënzerabt van de Duinenabdij, voor 1750. Het was oorspronkelijk onderdeel van een veelluik en toont de H. Catharina, mogelijk verwijzend naar de herkomst.