Welkom in Abdijmuseum Ten Duinen. Hier voel je de geschiedenis!

In de middeleeuwen overheerste het silhouet van de Duinenabdij het Koksijdse landschap. Een bezoek aan het Abdijmuseum doet je in alle rust wandelen langsheen haar oude muuropstanden, omgeven door prachtige natuur. Verwonder je over unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden, over de abdijgeschiedenis en de belangrijke rol van de Duinheren in de streek.

1/10 Open Museumdag: abdijsite beperkt toegankelijk

Op 1/10 is er een Open Museumdag, dat wil zeggen gratis toegang tot het museum voor iedereen! Opgelet wel: er vindt op die dag ook een familiefestival 'Ridders & Acrobaten' plaats op de buitensite, waardoor de ruïne pas om 17 uur kan opengesteld worden voor museumbezoekers. 

Lees meer

UITVERKOCHT: Familiefestival Ridders & Acrobaten

Op zaterdag 1 oktober.

Een klein maar uiterst charmant circus- en theaterfestival. Place to be: onze historische abdijsite! Kom met één all-in ticket genieten van drie topvoorstellingen voor jong (5+) en oud.

Lees meer

Merovingen in Koksijde

Nog t.e.m. 8/01/2023.

Begin 2017 deden archeologen een spannende ontdekking op de bouwwerf van het nieuwe politiekantoor in Koksijde. Wie waren die Merovingen die er 1300 jaar terug leefden? Een themaopstelling met archeologische vondsten & bouwwerken uit LEGO ® bouwstenen.

Lees meer

Zoektocht voor gezinnen 'Monnik worden doe je zo!'

Plots zegt je nageslacht op een morgen: “dag moeder en dag vader, ik word monnik/non!” Om die dag voor te bereiden, schiet het Abdijmuseum te hulp. Met je gezin ga je op ontdekking in het museum. Je leert hoe het was voor een ‘novice’ of nieuweling om alles achter te laten en een nieuw leven te beginnen in de Duinenabdij. Breng de zoektocht tot een goed einde en je krijgt een verrassing!

  Lees meer

  Herfstvakantie 2022

  Op woensdag 2 november.

  Wil jij graag meer weten over Middeleeuwse kapsels en de link naar vandaag? Kom dan naar deze workshop voor vader en dochter (14u) of moeder en dochter (16 uur). Als ouder krijg je verschillende technieken mee die je ook thuis kan gebruiken om je dochter te helpen aan een beeldige haardos!

  In het Vanneuvillehuis maken we het op donderdag 3 november gezellig. Dan komt Ariane Vyvey oude verhalen over Koksijde vertellen met muzikale begeleiding door Stefaan Demoen.

  Verscholen in de Noordduinen, vlakbij de Zuid-Abdijmolen, ligt het pittoreske Vanneuvillehuis. Een gebouw dat doet denken aan de typische lokale vissershuisjes.

  Op woensdag 2 november

  Nederlandstalige rondleiding voor volwassenen . Reserveer hier je ticket.

  Le jeudi 3 novembre.

  Un guide francophone vous guide durant environ 1h30 dans le musée et sur le site archéologique.

  Op dinsdag 1.11 om 14.30 uur.

  Op deze inspirerende plek had wijlen Walter Vilain jarenlang zijn kunstatelier. Je ontdekt verschillende werken van hem, alsook de geschiedenis van deze plek.

  Blog

  Collectie

  Het nieuwe schilderij, aangekocht in 2021, toont een biddende abt Bernard Campmans, geknield aan een bidbank bij de geopende kist van de zalige Idesbald. Het blazoen en het motto “Deo Duce” [God als gids], onderaan rechts in het schilderij, zijn duidelijke verwijzingen naar deze abt.

  Museumverhalen

  Canvas Curiosa vroeg ons wetenschappelijk team naar het verhaal achter de geheimzinnige groene steen die in ons museum ligt. Benieuwd? Lees snel verder!

  Collectie

  Enkele jaren geleden dook op een buitenlandse veiling een gedenkpenning aan abt Bernard Campmans op. Een alerte verzamelaar uit Vlaanderen kon het stuk verwerven. Samen met het Abdijmuseum onderzocht en publiceerde hij de geschiedenis. Toen hij een herbestemming zocht voor een deel van zijn collectie, kreeg Koksijde voor de penning uit 1642 de eerste kans. Zo is de collectie van het Abdijmuseum verrijkt met een uniek stuk, dat herinnert aan “de tweede stichter van de Duinenabdij”.