Welkom in Abdijmuseum Ten Duinen. Hier voel je de geschiedenis!

In de middeleeuwen overheerste het silhouet van de Duinenabdij het Koksijdse landschap. Een bezoek aan het Abdijmuseum doet je in alle rust wandelen langsheen haar oude muuropstanden, omgeven door prachtige natuur. Verwonder je over unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden, over de abdijgeschiedenis en de belangrijke rol van de Duinheren in de streek.

Indoor VR-beleving stopt maar outdoor 360° VR-beelden blijven

De indoor virtual reality beleving 'Ten Duinen @1490' werd op 13.09.2023 buiten gebruik gesteld. De hoge kost voor een update van de hardware en een herwerking van de in 2017 opgestarte interactieve VR-beleving gaf de doorslag bij het nemen van deze moeilijke beslissing. De online 360°-beelden uit de VR-beleving blijven wel behouden en kan je buiten op de abdijsite nog steeds zien aan de hand van een QR-code.

Lees meer

Terugblik: 20 jaar Abdijmuseum Ten Duinen

Nog tot eind 2023.

Eind mei 2023 blies Abdijmuseum Ten Duinen 20 kaarsen uit! Om die bijzondere verjaardag te vieren, nemen we je mee terug in de tijd. In het museum kan je vanaf 27 mei nog het hele jaar terugblikken op twee decennia wetenschappelijk onderzoek, evenementen, expo's... En kijken we al eens naar wat de toekomst brengt voor Ten Duinen.

Lees meer

Activiteiten 2023 vriendenkring 'Familiares de Dunis'

2023 heeft weer heel wat in petto voor onze vriendenkring 'Familiares de Dunis'! Ontdek hier de activiteiten die nu al bekend zijn. Nog geen lid? Hier vind je ook meer info hoe je een lidkaart kan bekomen.

Lees meer

No cash: vergeet je bankkaart niet wanneer je het museum bezoekt!

Sinds 1 juli kan je in het museum niet meer met cash geld betalen. Enkel nog contactloos met bankkaart of Payconiq. Zowel aan de ticketbalie als in ons museumcafé. Enkel in de museumshop en in de Zuid-Abdijmolen is betalen met cash wel nog mogelijk. 

Lees meer

Blog

Het middeleeuwse archief van de Duinenabdij en haar schitterende kaartboeken: dat zijn de onderwerpen die in het nieuwe Jaarboek van het Abdijmuseum aan bod komen. Prachtig om te zien, maar vooral interessant om mee te werken.

Museumverhalen

De Spreuken van de wijze koning Salomon vormen een van de bekendste boeken van de Bijbel. In 1687 publiceerde Judocus vander Cruycen, prior van de cisterciënzerstichting van Waarschoot, een Nederlandse vertaling met honderden verzen commentaar. Een tweede druk verscheen in 1705. Het enige bekende exemplaar van die tweede druk berust in het Abdijmuseum Ten Duinen.

Collectie

Dit jaar is het vierhonderd jaar geleden dat abt Bernard Campmans uit de ruïnes een loden kist bovenhaalde. Abt Campmans en Idesbald worden sindsdien vaak in één adem genoemd. Was dat ook het beeld dat Campmans zelf propageerde?