In de middeleeuwen overheerste het silhouet van de Duinenabdij het Koksijdse landschap. Een bezoek aan het Abdijmuseum doet je in alle rust wandelen langsheen haar oude muuropstanden, omgeven door prachtige natuur. Verwonder je over unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden, over de abdijgeschiedenis en de belangrijke rol van de Duinheren in de streek.

Vandaag open van 14.00 u. tot 17.00 u.
Morgen gesloten
Alle openingsuren

A. Verbouwelaan 15
8670 Koksijde
Wegbeschrijving en bereikbaarheid

Reserveer je bezoek!

Het is mogelijk om het Abdijmuseum te bezoeken vanaf februari. We zorgen dat dit op een veilige manier gebeurt. Reserveer hier je ticket op voorhand.

Museumbezoek
Toen de dieren nog spraken - Smartphonewandeling

Het vertelfestival 'Toen de dieren nog spraken' is een jaarlijkse traditie tussen kerst en nieuwjaar in het Abdijmuseum. Voor deze editie zochten en vonden we een oplossing in een smartphonewandeling. Met spannende videoverhalen over de Duinenabdij voor families én volwassenen. Te beleven in je bubbel op onze abdijsite!

Smartphonefotografie challenges in Ten Duinen: welke mooie beelden maak jij met jouw mobieltje?

Foto's nemen met een smartphone, iedereen kan dat toch? Maar hoe kan jij jouw foto's naar een hoger niveau tillen? Je krijgt in Ten Duinen verschillende creatieve challenges, tussen de ruïnes buiten en de eeuwenoude schatten in het museum. Als kers op de taart plaats het museum de mooiste beelden in de kijker op haar instagram- en facebookpagina! Voor tieners en hun ouders.

Omleidingsplan Abdijmuseum tweede helft april 2021

Bij goed weer wordt de Koninklijke Prinslaan tussen 19 en 30 april 2021 afgesloten voor alle verkeer. Dit is de straat waarlangs het museumgebouw ligt. De rijweg wordt heringericht en er worden vrijliggende fietspaden aangelegd. Wandelpaden blijven wel vrij dus het museum blijft bereikbaar! Maar parkeren zal dus iets verderop moeten.

Tijdelijk geen Virtual Reality meer in het museum

Het museum sloot op zaterdag 24 oktober tijdelijk de Virtual Reality-beleving 'Ten Duinen @ 1490'. Via de online VR-toepassing kan je nog altijd genieten van de 360° beelden uit de VR-beleving. Dit kan zowel van thuis uit op de computer, als tijdens je bezoek aan de site via je smartphone of tablet. We houden jullie op de hoogte wanneer de VR terug open gaat.

Bekijk onze online VR-toepassing

Wie lag er begraven onder het politiekantoor van Koksijde? Naar aanleiding van Dag van de Wetenschap lanceerde HISTORIESvzw een gloednieuwe website én een podcast die meer vertellen over het wetenschappelijk onderzoek op de Koksijdse merovingers.

Nieuwe inkom Abdijmuseum Ten Duinen

De ingang van het museum veranderde op 27 oktober 2020. We wijzigen om organisatorische redenen de ingang van Koninklijke Prinslaan 2 naar de A. Verbouwelaan 15.

Beleef onze VR bij jou thuis

Ontdek verschillende ruimtes van de abdij in 1490 achter je tablet, smartphone of pc! Nog niet the real deal zoals de VR in het museum, maar wel heel leuk om te doen!

Ontdek onze Virtual Reality onlinebeleving

De collectie van het Abdijmuseum tonen we ook op het wereldwijde web! Scroll door een deel van onze objecten!

Thema 'Symbolen & Tekens' staat centraal in expo 2021

De kogel is door de kerk. Het is gebeurd! Jullie kozen 'Symbolen en tekens' als thema van onze volgende expo die zal plaatsvinden in 2021. Met maar liefst 53% van de online stemmen die we ontvingen in maart en april. Het museumteam gaat nu aan de slag dankzij jullie voorzet!

Blog

Verzameling leistenen uit de Duinenabdij (c) Abdijmuseum Ten Duinen

Bij de opgravingen van de Duinenabdij zijn er verschillende opmerkelijke vondsten aangetroffen met graffiti en inscripties, waaronder ook heel wat leistenen. Lobke Decrock neemt ze onder de loep in deze blog. Tijdens haar stage in het Abdijmuseum werkt ze aan de publieksgerichte vertaling van deze opvallende museumobjecten.

(c) Thought Catalog - Unsplash.com
museumbibliotheek

Het Abdijmuseum heeft nieuwe interessante boeken in haar museumbibliotheek en deelt ze graag met jou! De opvallendste nieuwkomer: 'Bodemvondsten uit Gent' door Denny Bogaert. Met het relaas van het archeologisch onderzoek dat gebeurde op de plek waar nu de nieuwe stadsbibliotheek in gent staat: De Krook.

Ten Duinen Ontpopt - Aflevering 5
Collectie

Het is zover. De laatste XL-aflevering van onze reeks 'Ten Duinen Ontpopt'! Met een handig overzicht van de objecten die we besproken hebben! En een warme oproep om ook echt langs te komen in het museum. Wij, de popjes, verdwijnen nu in het museum, aan het onthaal kan je ons vinden! De museumobjecten uit de reeks krijgen nu ook een tijdelijke plaats in het museum.