In de middeleeuwen overheerste het silhouet van de Duinenabdij het Koksijdse landschap. Een bezoek aan het Abdijmuseum doet je in alle rust wandelen langsheen haar oude muuropstanden, omgeven door prachtige natuur. Verwonder je over unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden, over de abdijgeschiedenis en de belangrijke rol van de Duinheren in de streek.

Vandaag gesloten
Morgen open van 10.00 u. tot 18.00 u.
Alle openingsuren

Koninklijke Prinslaan 2
8670 Koksijde
Wegbeschrijving en bereikbaarheid

Wat kan je beleven tijdens de paasvakantie?

Rondleiding 'Leven in de middeleeuwse Duinenabdij'

wo 10 april 2019 14:30,
wo 17 april 2019 14:30

Nederlandstalige rondleiding voor volwassenen Rondleiding inbegrepen in toegangsprijs museum. Reservatie niet nodig. Max. 20 personen.

Lees verder

Franstalige rondleiding / visite guidée en français

do 11 april 2019 14:30,
do 18 april 2019 14:30

Le guide est compris dans le prix d’entrée. Max. 20 personnes.

Lees verder

Open Museumdag

za 6 april 2019 14:00 tot za 7 december 2019 14:00

Elke eerste zaterdag van de maand kan je gratis de gemeentelijke musea bezoeken: Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde en NAVIGO Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke! Hetzelfde geldt tijdens de zomervakantie voor het Kunstencentrum Ten Bogaerde! In het Abdijmuseum krijg je gratis toegang tot de abdijsite en het museum, exclusief de Virtual Reality beleving.

Lees verder

Virtual Reality: achter de schermen! (11-14 j.)

wo 17 april 2019 14:30

In het Abdijmuseum kan je de oude abdij virtueel bezoeken. Met een VR-bril op, ga je terug naar het jaar 1490! Maar hoe ging het museumteam te werk om dit Virtual Reality avontuur op poten te zetten? En hoe realistisch is het? Zag Koksijde er werkelijk zo uit in de middeleeuwen? Het museum geeft je een unieke blik op de ‘making of’. Je bezoekt de site en het museum om te zien waaruit ...

Lees verder

Lopen op geschiedenis (9-12 j.)

wo 10 april 2019 14:30

In 2019 neemt het Abdijmuseum de bouw van de abdij onder de loep. In juni mogen we alvast de tentoonstelling ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ verwachten. In deze rondleiding ‘Lopen op geschiedenis’ ontdekken we alvast de mooie tegelcollectie van het Abdijmuseum. De verschillende decors, motieven, thema’s en technieken geven een beeld van vier eeuwen vloerversiering in een grote abdij. In het ...

Lees verder
Omni-KUNSTkamp

Voor kinderen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar wordt er in de paasvakantie een omni-KUNSTkamp georganiseerd door de Westhoek Academie van Koksijde en het Abdijmuseum Ten Duinen. Een kamp voor alle kinderen die graag muzisch aan de slag gaan. Er is helemaal geen voorkennis vereist. Vorig jaar was dit kamp een echte topper, en dit jaar gaan we voor niet minder! Schrijf je nageslacht snel hier in.

Traag is ook mooi: met de huifkar langs natuur, kunst en geschiedenis

vr 19 april 2019 10:30

Grijp je kans om de abdijsite van Ten Duinen en het Kunstencentrum Ten Bogaerde in één klap te bezoeken met een gids! Start & einde: onthaalvilla Abdijmuseum Ten Duinen (tegenover de molen). Opgelet: neem je eigen picknick mee. Duur: +- 3 uur. Ticketprijs: 10 euro. 5 euro voor kinderen t.e.m. 12 jaar (huifkartocht, toegangstickets, gidsbeurten en drankje inbegrepen) – reserveer op voorhand ...

Lees verder
Nieuws

Achter de schermen werken we al een tijdje hard aan een nieuwe expo. Heel veel geven we nog niet prijs, maar we delen alvast de titel 'Bouwen voor de eeuwigheid', de affiche en enkele hoogtepunten mee! Deze expo over de bouwgeschiedenis van de abdij opent voor het grote publiek op 22 juni en zal lopen tot 5 januari.

Raam uit Pandgang - Abdijmuseum Ten Duinen

Wegens de voorbereidingen van een gloednieuwe expo die zal starten op 22 juni 2019 is er wat veranderd in het museum. Zo is er geen toegang voorlopig tot de tweede verdieping en is er wat gewijzigd in de eerste zaal over de middeleeuwen.

Ruïnes, bouwstenen van de tijd campagnebeeld

Monumentenwacht en Abdijmuseum Ten Duinen bundelen de krachten rond behoud, beheer en ontsluiting van ruïnes in Vlaanderen en delen hun ervaring en kennis met het brede erfgoedveld. Het resultaat? Een activiteitenreeks in vijf provincies! Ontdek hier de data en de locaties.

Terug naar 1490 met Virtual Reality

VR BUITEN: Op ontdekkingstocht op de abdijsite

Het museum biedt ook een outdoor beleving aan, die weliswaar niet te vergelijken valt met de VR beleving die je binnen kan doen. Met een Google Cardboardbril (waarin elke smartphone past), ga je zelf op ontdekkingstocht op de site. Je kan zes locaties bekijken die ook voorkomen in de attractie: je ziet hoe de abdij eruit zag eind de 15de eeuw! Zo'n cardboardbril kan je kopen in het museum.

Start de app
VR binnen

Eens je de Virtual Reality-bril in Ten Duinen op hebt, lijkt het alsof je echt belandt in 1490 met een teletijdmachine. Alles werd zo accuraat mogelijk heropgebouwd in een virtuele wereld. Vanaf 10 jaar.

Jouw ontdekking waard:

De collectie van het Abdijmuseum tonen we ook op het wereldwijde web! Scroll door een deel van onze objecten!

3 goede redenen om een bezoek te plannen:

op ontdekking met het gezin op de abdijsite (c) Michel Maes Fotografie

In een oase van rust en omgeven door prachtige natuur, vind je de oude muuropstanden van de Duinenabdij.

eten en drinken in de middeleeuwen: op ontdekking met het gezin (c) Michel Maes Fotografie

Wonen, werken, bidden, eten, spelen, liefhebben in een middeleeuwse cisterciënzerabdij … het zal je verbazen hoe verschillend en gelijkaardig de middeleeuwer en de moderne mens wel zijn!

Beklim de Zuid-Abdijmolen (c) Michel Maes Fotografie

Bezoek één van de acht staakmolens van dit type ter wereld! Met de gepassioneerde uitleg door de enige fulltime molenaar in België op vandaag: Patrick Geryl.

Blog

Opgraven is een kunst. Een archeoloog tekent hier de sporen in. Elk archeologisch spoor dient netjes ingemeten en ingetekend te worden op plan. (Foto Monument Vandekerckhove nv)

Op de terreinen van Koksijde Golf ter Hille werden tussen 2008 en 2012 grootschalige opgravingen verricht. Dit gebeurde in fases. De uitvoering van het onderzoek en het schrijven van het archeologisch rapport is ondertussen afgerond. De resultaten zijn bijzonder verrassend!

Detail affiche 'Bouwen voor de eeuwigheid
Nieuws

Achter de schermen werken we al een tijdje hard aan een nieuwe expo. Heel veel geven we nog niet prijs, maar we delen alvast de titel 'Bouwen voor de eeuwigheid', de affiche en enkele hoogtepunten mee! Deze expo over de bouwgeschiedenis van de abdij opent voor het grote publiek op 22 juni en zal lopen tot 5 januari.

NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum en Abdijmuseum Ten Duinen behalen het Q-label!
Nieuws

Het Abdijmuseum Ten Duinen en het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum behalen beiden het Q-label! Dat is een kwaliteitslabel dat Westtoer uitreikt. Het bevestigt dat beide musea inzetten op kwalitatieve dienstverlening. En dit niet alleen museaal, maar zeker ook toeristisch!