Welkom in Abdijmuseum Ten Duinen. Hier voel je de geschiedenis!

In de middeleeuwen overheerste het silhouet van de Duinenabdij het Koksijdse landschap. Een bezoek aan het Abdijmuseum doet je in alle rust wandelen langsheen haar oude muuropstanden, omgeven door prachtige natuur. Verwonder je over unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden, over de abdijgeschiedenis en de belangrijke rol van de Duinheren in de streek.

Zoektocht voor gezinnen 'Monnik worden doe je zo!'

Plots zegt je nageslacht op een morgen: “dag moeder en dag vader, ik word monnik/non!” Om die dag voor te bereiden, schiet het Abdijmuseum te hulp. Met je gezin ga je op ontdekking in het museum. Je leert hoe het was voor een ‘novice’ of nieuweling om alles achter te laten en een nieuw leven te beginnen in de Duinenabdij. Breng de zoektocht tot een goed einde en je krijgt een verrassing!

  Lees meer

  Dag van de wetenschap: lezing 'Kaartmakers en -boeken in de Duinenabdij'

  Op zondag 27 november.

  Landmeters en kaartenboeken zijn altijd heel belangrijk geweest voor de Duinenabdij in Koksijde. Jan Van Acker, wetenschappelijk medewerker van het Abdijmuseum Ten Duinen, gaat dieper in op deze thematiek naar aanleiding van Dag van de Wetenschap.

  Lees meer

  Merovingen in Koksijde

  Nog t.e.m. 8/01/2023.

  Begin 2017 deden archeologen een spannende ontdekking op de bouwwerf van het nieuwe politiekantoor in Koksijde. Wie waren die Merovingen die er 1300 jaar terug leefden? Een themaopstelling met archeologische vondsten & bouwwerken uit LEGO ® bouwstenen.

  Lees meer

  Museum gesloten op vrijdag 2 december

  Het Abdijmuseum sluit de deuren op uitzonderlijk op vrijdag 2 december. 

  Lees meer

  Op woensdag 28 december.

  Welkom op onze vertelwandeling 'Toen de dieren nog spraken'. Er is een wandeling voor gezinnen en eentje voor volwassenen! Inspiratie voor de verhalen vinden de vertellers in het thema 'Duivels en draken bestaan!' - een thema dat onlosmakelijk met de abdij verbonden was...

  Op woensdag 7 en vrijdag 9 december.

  Het Abdijmuseum zet de spotlights op zijn shop! Welkom op ons 'Christmas shopping event'!

  Op zondag 11 december en zondag 22 januari.

  De vriendenkring van het Abdijmuseum 'Familiares de Dunis' organiseert deze boeiende dubbellezing in het Abdijmuseum. 

  Blog

  Museumbibliotheek

  Het is een vraag die regelmatig opduikt aan het onthaal van het Abdijmuseum. Van de toevallige toerist die geïntrigeerd door de site een korte toelichting wil, tot de ‘meerwaardezoeker’ die een diepgaander overzicht aankan. Wat bestaat er over Ten Duinen, en wat kan ik me aanschaffen?

  Museumverhalen

  Viel je oog al op het portret van abt de Hondt in het Abdijmuseum? Of heeft het prachtige interieur van de abtswoning uit de VR-ervaring je aandacht gegrepen? Het portret waarop de VR-ervaring zich baseert voor de abtswoning, maakt deel uit van een tweeluik bewaard in het KMSK van Antwerpen. De diptiek is een sleutelwerk voor de identificatie van de onbekende “Meester van 1499”. Ze toont een biddende abt de Hondt aan een bidbank, midden in het rijke interieur van zijn abtswoning. Het andere luik laat Maria met Kind in een kerk zien.

  Collectie

  Het nieuwe schilderij, aangekocht in 2021, toont een biddende abt Bernard Campmans, geknield aan een bidbank bij de geopende kist van de zalige Idesbald. Het blazoen en het motto “Deo Duce” [God als gids], onderaan rechts in het schilderij, zijn duidelijke verwijzingen naar deze abt.