Korte beschrijving

Sinds 1 oktober hoef je geen mondmasker meer te dragen in het Abdijmuseum. Toch raden we het gebruik wel nog aan. Vooral in onze kleinere zalen.

Liften zijn tijdelijk defect

Korte beschrijving

Opgelet, er is op dit moment een defect aan onze liften. Onze excuses voor dit ongemak. Bezoek je vandaag of binnenkort het museum en kan je niet de trap nemen, bel dan even naar ons onthaal om te informeren of het probleem reeds opgelost is. 058 53 39 50.

Het museum is uiteraard open.

Lees meer

Schattenzoektocht: zoek de ontsnapte draken in het museum!

Korte beschrijving

Het Abdijmuseum kampt momenteel met een echte drakenplaag. Maar liefst dertien draakjes zijn ontsnapt uit onze museumkelder. Volgens een oude legende komen ze elke nacht tot leven! Kan jij ze vinden? Deze zoektocht kadert binnen onze nieuwe themaopstelling ‘Tekens & Symbolen’ en loopt tot en met 9 januari 2022.

Lees meer

Tekens & Symbolen: ontdek onze nieuwe themaopstelling

Korte beschrijving

Een nieuwe opstelling in het museum! Ontdek verwonderende ‘Tekens en symbolen’ van de Duinheren in het Abdijmuseum.

Lees meer

Conferentie ‘Het DNA van de Merovingen’ op 19/11: schrijf je hier in

Korte beschrijving

Benieuwd naar wie de Merovingen waren die in 2017 onverwacht werden ontdekt bij opgravingen in Koksijde? Reserveer dan nu al 19 november 2021 in jouw agenda! In het cultuurcentrum CasinoKoksijde vindt dan onze conferentie plaats met de allernieuwste inzichten over de Merovingen en het Koksijdse grafveld.

Lees meer

Programma Herfstvakantie 2021

Wil jij graag meer weten over Middeleeuwse kapsels en de link naar vandaag? Kom dan naar deze workshop op donderdag 4 november, voor vader en dochter. Als vader krijg je verschillende technieken mee die je ook thuis kan gebruiken om je dochter te helpen aan een beeldige haardos!

In het Vanneuvillehuis maken we het op woensdag 3 november gezellig. Dan komt Ariane Vyvey oude verhalen over Koksijde vertellen met muzikale begeleiding door Stefaan Demoen.

Nederlandstalige rondleiding voor volwassenen op woensdag 3 november om 10.15 uur.  Reserveer hier je ticket.

Eens je de Virtual Reality-bril in Ten Duinen op hebt, lijkt het alsof je echt belandt in 1490 met een teletijdmachine. Alles werd zo accuraat mogelijk heropgebouwd in een virtuele wereld. Vanaf 10 jaar.

Verscholen in de Noordduinen, vlakbij de Zuid-Abdijmolen, ligt het pittoreske Vanneuvillehuis. Een gebouw dat doet denken aan de typische lokale vissershuisjes.

Maak kennis met één van de best bewaarde molens van ons landje. Op de plek waar ooit één van de molens van de abdij stond. Voel de wind met de molen spelen, ruik het erfgoed! 

Blog

Nieuws

Het Abdijmuseum beheert en onderzoekt niet enkel de collectie die bij opgravingen op de site van Ten Duinen blootgelegd zijn. De ruimere geschiedenis van de cisterciënzerabdij, de gemeenschap van de abdij te Koksijde en de herinneringscultuur rond de figuur van Idesbald komen aan bod. Daarom verwerft het museum soms bijkomende stukken. Op een recente veiling werden zo twee loten aangekocht ...

Raadselsteen, opgegraven in 1954 in een puinlaag van de abtswoning en sindsdien voer voor diverse theorieën
Collectie

Het Abdijmuseum Ten Duinen biedt vanaf 26 juni een verrassende themaopstelling aan: ‘Tekens & Symbolen’. En dat is dankzij het publiek zelf, dat dit thema koos begin 2020. In de aangepaste opstelling gaat de aandacht naar tekens en symbolen binnen de eigen collectie. Meerdere stukken worden voor het eerst tentoongesteld én er is ook een schattenzoektocht voor gezinnen die geen schrik hebben van draken.

Deze oorkonde uit 1228 werd aangekocht om de Abdijmuseumcollectie te verrijken.
Collectie

Lokaal Bestuur Koksijde is er in geslaagd om tijdens een veiling in Brussel voor het Abdijmuseum Ten Duinen een unieke oorkonde aan te kopen. De originele oorkonde, nog voorzien van vier van de vijf zegels, dateert van Palmzondag 1228. Die ouderdom en de goed bewaarde zegels maken dat het stuk erg gegeerd bleek. De aankoopprijs bedroeg in totaal 15.625 euro inclusief kosten. Vanaf zaterdag 26 juni kan je de oorkonde bewonderen in het Abdijmuseum naar aanleiding van de thema-opstelling ‘Symbolen en tekens’.