In de middeleeuwen overheerste het silhouet van de Duinenabdij het Koksijdse landschap. Een bezoek aan het Abdijmuseum doet je in alle rust wandelen langsheen haar oude muuropstanden, omgeven door prachtige natuur. Verwonder je over unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden, over de abdijgeschiedenis en de belangrijke rol van de Duinheren in de streek.

Vandaag gesloten
Morgen open van 10.00 u. tot 17.00 u.
Alle openingsuren

Koninklijke Prinslaan 2
8670 Koksijde
Wegbeschrijving en bereikbaarheid

Krokusvakantie in Ten Duinen:

Rondleiding met gids in het Abdijmuseum Ten Duinen

Nederlandstalige rondleiding voor volwassenen op woensdag 26 februari om 14.30 uur. Deze rondleiding is inbegrepen in de toegangsprijs van het museum. Reserveren is niet nodig.

Zandlopers: voor even een monnik!

VOLZET - Op woensdag 26 februari om 14.30 uur neemt een gids jouw gezin mee naar de plaats waar ooit de grote Duinenabdij pronkte! Kruip in de huid van een archeoloog en een monnik.

Rondleiding 'Leven in de middeleeuwse Duinenabdij'

Jeudi 27.02 à 14 h 30, un guide francophone vous guide durant environ 1h30 dans le musée.
Les explications du guide sont comprises dans le ticket d'entrée! Inscrire n'est pas nécessaire.

In de directe omgeving van het museum sneuvelden verschillende bomen tijdens de storm van 14 oktober. (c) Luchtbeeld Politie Westkust

Op 14 oktober werd ook Koksijde geteisterd door een zware storm. In de directe omgeving van het museum sneuvelden verschillende bomen. Ook op de abdijsite. Momenteel is er hierdoor geen doorgang mogelijk van het museum naar de ruïnes. De abdijsite blijft hierdoor voor onbepaalde tijd niet toegankelijk voor onze bezoekers. Het museum met de expo 'bouwen voor de eeuwigheid', alsook de Virtual Reality beleving, blijven uiteraard wel toegankelijk.

Bezoek nu ook Abdijmuseum Ten Duinen met je Museumpas!

De Museumpas is razend populair. Samen met NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke is het Abdijmuseum heel fier dat het bij één van de meer dan 160 musea hoort die je gratis kan bezoeken met de pas!

Wil je ook meer weten over de oudste Koksijdenaars?

Het Abdijmuseum organiseert samen met haar vriendenkring ‘Familiares de Dunis’ drie lezingen die ons dichter brengen bij ‘de Merovingers’, drie jaar geleden in Koksijde gevonden. Drie boeiende sprekers komen naar het Abdijmuseum, op zondag 15 maart, zondag 29 maart en zondag 10 mei.

Na melding van een toevalsvondst op de werf van het nieuwe politiekantoor werd begin 2017 een vroegmiddeleeuwse nederzetting en een grafveld opgegraven.

Ruïnes, bouwstenen van de tijd

Download de presentaties van de lezingenreeks 'Ruïnes, bouwstenen van de tijd' die we samen met Monumentenwacht organiseerden rond behoud, beheer en ontsluiting van ruïnes in Vlaanderen.

Ruïnes, bouwstenen van de tijd campagnebeeld

Terug naar 1490 met Virtual Reality

VR BUITEN: Op ontdekkingstocht op de abdijsite

Het museum biedt ook een outdoor beleving aan, die weliswaar niet te vergelijken valt met de VR beleving die je binnen kan doen. Met een Google Cardboardbril (waarin elke smartphone past), ga je zelf op ontdekkingstocht op de site. Je kan zes locaties bekijken die ook voorkomen in de attractie: je ziet hoe de abdij eruit zag eind de 15de eeuw! Zo'n cardboardbril kan je kopen in het museum.

Start de app
VR binnen

Eens je de Virtual Reality-bril in Ten Duinen op hebt, lijkt het alsof je echt belandt in 1490 met een teletijdmachine. Alles werd zo accuraat mogelijk heropgebouwd in een virtuele wereld. Vanaf 10 jaar.

Jouw ontdekking waard:

De collectie van het Abdijmuseum tonen we ook op het wereldwijde web! Scroll door een deel van onze objecten!

3 goede redenen om een bezoek te plannen:

op ontdekking met het gezin op de abdijsite (c) Michel Maes Fotografie

In een oase van rust en omgeven door prachtige natuur, vind je de oude muuropstanden van de Duinenabdij.

eten en drinken in de middeleeuwen: op ontdekking met het gezin (c) Michel Maes Fotografie

Wonen, werken, bidden, eten, spelen, liefhebben in een middeleeuwse cisterciënzerabdij … het zal je verbazen hoe verschillend en gelijkaardig de middeleeuwer en de moderne mens wel zijn!

Beklim de Zuid-Abdijmolen (c) Michel Maes Fotografie

Bezoek één van de acht staakmolens van dit type ter wereld! Met de gepassioneerde uitleg door de enige fulltime molenaar in België op vandaag: Patrick Geryl.

Blog

De brouwinstallatie vindt stuk voor stuk haar weg door het dak van de nieuwe craftbrouwerij.
Nieuws

Op de site van Ten Bogaerde in Koksijde, zijn momenteel de werken aan de gang voor de bouw van een craftbrouwerij. De ruwbouwwerken werden eind februari 2019 opgestart. Lokaal Bestuur Koksijde en concessionaris ‘brouwerij Huyghe’ zouden graag de deuren openen voor de zomervakantie van dit jaar. Het project voorziet in een brouwerijgedeelte met een gelagzaal die ruimte zal bieden aan een 50-tal zitplaatsen. Vandaag een belangrijk moment in het bouw- en (toekomstig) brouwproces: de brouwinstallatie werd geplaatst.

Schaalmodel van de Duinenabdij, Amazings, schaal 1:50, naar het schilderij van Pieter Pourbus 'Plan van de Duinenabdij' (1580)

De tentoonstelling ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ (22/06/2019-05/01/2020) was met zo’n 16.000 bezoekers een succes. Een van de blikvangers was het schaalmodel in LEGO®-bouwsteentjes, 9 m² groot. Dat blijft ook de komende jaren  op de tweede verdieping van het museum, want het is geïntegreerd binnen de thema-opstelling over de bouwgeschiedenis van de cisterciënzerabdij te Koksijde. Benieuwd hoe deze maquette tot stand kwam?

Toen de dieren nog spraken in 2017, met vertellers Tom Van Outryve & Catherine Pierlot
Museumverhalen Nieuws

Het Abdijmuseum organiseert jaarlijks in december haar vertelwandeling ‘Toen de dieren nog spraken’. Verwacht geen theater en zeker geen voorleesuurtje. Wel ervaren vertellers die in interactie gaan met hun publiek. In deze blog staan we even stil bij het waarom van ‘Toen de dieren nog spraken’, samen met de twee curatoren van het festival Veerle Ernalsteen en Fred Versonnen.