In de middeleeuwen overheerste het silhouet van de Duinenabdij het Koksijdse landschap. Een bezoek aan het Abdijmuseum doet je in alle rust wandelen langsheen haar oude muuropstanden, omgeven door prachtige natuur. Verwonder je over unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden, over de abdijgeschiedenis en de belangrijke rol van de Duinheren in de streek.

Vandaag gesloten
Morgen gesloten
Alle openingsuren

A. Verbouwelaan 15
8670 Koksijde
Wegbeschrijving en bereikbaarheid

Reserveer je museumbezoek!

Het is mogelijk om het Abdijmuseum te bezoeken. We zorgen dat dit op een veilige manier gebeurt. Reserveer hier je ticket op voorhand.

Gezins op bezoek bij het Abdijmuseum
(c) Jamie Street  - Unsplash.com

Het vertelfestival 'Toen de dieren nog spraken' is een jaarlijkse traditie in het Abdijmuseum. Voor de laatste editie zochten en vonden we een oplossing in een smartphonewandeling. Met spannende videoverhalen over de Duinenabdij voor families én volwassenen. Te beleven in je bubbel op onze abdijsite!

Foto's nemen met een smartphone, iedereen kan dat toch? Maar hoe kan jij jouw foto's naar een hoger niveau tillen? Je krijgt in Ten Duinen verschillende creatieve challenges, tussen de ruïnes buiten en de eeuwenoude schatten in het museum. Als kers op de taart plaats het museum de mooiste beelden in de kijker op haar instagram- en facebookpagina! Voor tieners en hun ouders.

Omleidingsplan Abdijmuseum tweede helft april 2021

Bij goed weer wordt de Koninklijke Prinslaan tussen 19 en 30 april 2021 afgesloten voor alle verkeer. Dit is de straat waarlangs het museumgebouw ligt. De rijweg wordt heringericht en er worden vrijliggende fietspaden aangelegd. Wandelpaden blijven wel vrij dus het museum blijft bereikbaar! Maar parkeren zal dus iets verderop moeten.

Erfgoeddag: wie wordt het Koksieds erfgoed kraksje?

Doe op zaterdag 24 april mee met onze digitale erfgoedquiz. Wat weet jij écht over de geschiedenis van de Duinenabdij of onze vissers?

erfgoeddag 2021 banner quiz

Tijdelijk geen Virtual Reality meer in het museum

Het museum sloot op zaterdag 24 oktober tijdelijk de Virtual Reality-beleving 'Ten Duinen @ 1490'. Via de online VR-toepassing kan je nog altijd genieten van de 360° beelden uit de VR-beleving. Dit kan zowel van thuis uit op de computer, als tijdens je bezoek aan de site via je smartphone of tablet. We houden jullie op de hoogte wanneer de VR terug open gaat.

Bekijk onze online VR-toepassing
Merovinger DNA algemeen beeld

Wie lag er begraven onder het politiekantoor van Koksijde? Histories vzw maakte reeds twee podcasts die ons dichter brengen bij de Koksijdse Merovingen.

Nieuwe inkom Abdijmuseum Ten Duinen

De ingang van het museum veranderde op 27 oktober 2020. We wijzigen om organisatorische redenen de ingang van Koninklijke Prinslaan 2 naar de A. Verbouwelaan 15.

Beleef onze VR bij jou thuis

Ontdek verschillende ruimtes van de abdij in 1490 achter je tablet, smartphone of pc! Nog niet the real deal zoals de VR in het museum, maar wel heel leuk om te doen!

Ontdek onze Virtual Reality onlinebeleving

De collectie van het Abdijmuseum tonen we ook op het wereldwijde web! Scroll door een deel van onze objecten!

Thema 'Symbolen & Tekens' staat centraal in 2021

De kogel is door de kerk. Het is gebeurd! Jullie kozen 'Symbolen en tekens' als thema van een van onze volgende opstellingen in het museum in 2021. Met maar liefst 53% van de online stemmen die we ontvingen in maart en april. Het museumteam gaat nu aan de slag dankzij jullie voorzet!

Blog

Cover van het boek 'Mediterranean Maiolica' door Robbert Attard & Romina Azzopardi
museumbibliotheek

In de collectie van de Duinenabdij hebben we tot nu meer dan 40 fragmenten van Spaanse ‘Azulejos’ (siertegels) aangetroffen. Deze modieuze en dure tegels in blauwe en witte tinten uit de streek van Valencia dateren uit de 15de eeuw. De Duinheren waren pioniers in Vlaanderen om deze exotische tegels aan te wenden in de Duinenabdij. We zijn dan ook blij met deze aanvulling in onze museumbibliotheek die naadloos aansluit bij onze collectie: het boek 'Mediterranean Maiolica' van auteurs Robbert Attard en Romina Azzopardi.

Figuur 2: Leisteenfragment met ingekraste (lege) notenbalken (Foto Abdijmuseum inv. nr. 043528)
Collectie

Welke rol speelde muziek in het middeleeuwse abdijleven, maar ook in het dagdagelijkse leven? In een vorige blog maakten we kennis met de ingekraste tekeningen op leisteenfragmenten aangetroffen in de Duinenabdij. Enkele opvallende stukken met ingekraste notenbalkjes worden in deze blog verder toegelicht.

Overzichtsfoto graafwerken begin 2017 (c) agentschap Onroerend Erfgoed
Nieuws

De website merovingerdna.be lanceerde op 18 maart een tweede podcast over het onderzoek rond de Merovingen die begin 2017 opgegraven zijn op de werf van het nieuwe politiekantoor in Koksijde. Onder andere Marc Dewilde die ter plaatse de archeologische opgravingen in goede banen leidde, blikt daarin terug op deze “belangrijke” vondst. Momenteel is het DNA-onderzoek op de gevonden skeletten nog volop aan de gang. Ondertussen maakt deze nieuwe podcast ons warm om nog meer te weten te komen over deze vroege kustbewoners.