Het dragen van een mondmasker is opnieuw verplicht bij een museumbezoek, vanaf 10 jaar. Alvast bedankt om je mondmasker mee te nemen! 

Week van de smaak: 'De Smaak van Ten Duinen'

Op woensdag 24 november schakelt Abdijmuseum Ten Duinen de hulp in van foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh, Hotelschool Ter Duinen en Huisbrouwerij Sint-Idesbald naar aanleiding van 'Week van de Smaak'!

Lees meer

Schattenzoektocht: zoek de ontsnapte draken in het museum!

Het Abdijmuseum kampt momenteel met een echte drakenplaag. Maar liefst dertien draakjes zijn ontsnapt uit onze museumkelder. Volgens een oude legende komen ze elke nacht tot leven! Kan jij ze vinden? Deze zoektocht kadert binnen onze nieuwe themaopstelling ‘Tekens & Symbolen’ en loopt tot en met 9 januari 2022.

Lees meer

Tekens & Symbolen: ontdek onze themaopstelling

Een nieuwe opstelling in het museum! Ontdek verwonderende ‘Tekens en symbolen’ van de Duinheren in het Abdijmuseum.

Lees meer

De iconografie van abt Idesbald

Op 28 november neemt het museumteam de iconografie van Idesbald onder de loep in de Sint-Pieterskerk. Als kers op de taart onthult het museumteam op deze dag ook een recent verworven schilderij met de beeltenis van de abt.

Lees meer

De vriendenkring van het Abdijmuseum 'Familiares de Dunis' organiseert een boeiende reeks die ingaat op de vondst van de Merovingische nederzetting met grafveld in Koksijde begin 2017. In de lezingenreeks worden bepaalde thema's verder uitgediept. Ontdek hier de vijf sprekers en data. 

Eens je de Virtual Reality-bril in Ten Duinen op hebt, lijkt het alsof je echt belandt in 1490 met een teletijdmachine. Alles werd zo accuraat mogelijk heropgebouwd in een virtuele wereld. Vanaf 10 jaar.

Verscholen in de Noordduinen, vlakbij de Zuid-Abdijmolen, ligt het pittoreske Vanneuvillehuis. Een gebouw dat doet denken aan de typische lokale vissershuisjes.

Maak kennis met één van de best bewaarde molens van ons landje. Op de plek waar ooit één van de molens van de abdij stond. Voel de wind met de molen spelen, ruik het erfgoed! 

Blog

Schilderij over de opgraving van Idesbald - anonieme schilder
Collectie

Het Abdijmuseum verwelkomt een nieuwe beeltenis van abt Idesbald in zijn collectie! Dankzij een tip van een antiquariaat uit Mons kwam het oude schilderij in 2020 bij het museum terecht. Ondertussen kreeg het ook een grondige restauratie. Vanaf februari 2022 zal het schilderij in het museum te zien zijn.

Nieuws

Het Abdijmuseum beheert en onderzoekt niet enkel de collectie die bij opgravingen op de site van Ten Duinen blootgelegd zijn. De ruimere geschiedenis van de cisterciënzerabdij, de gemeenschap van de abdij te Koksijde en de herinneringscultuur rond de figuur van Idesbald komen aan bod. Daarom verwerft het museum soms bijkomende stukken. Op een recente veiling werden zo twee loten aangekocht ...

Raadselsteen, opgegraven in 1954 in een puinlaag van de abtswoning en sindsdien voer voor diverse theorieën
Collectie

Het Abdijmuseum Ten Duinen biedt vanaf 26 juni een verrassende themaopstelling aan: ‘Tekens & Symbolen’. En dat is dankzij het publiek zelf, dat dit thema koos begin 2020. In de aangepaste opstelling gaat de aandacht naar tekens en symbolen binnen de eigen collectie. Meerdere stukken worden voor het eerst tentoongesteld én er is ook een schattenzoektocht voor gezinnen die geen schrik hebben van draken.