In de middeleeuwen overheerste het silhouet van de Duinenabdij het Koksijdse landschap. Een bezoek aan het Abdijmuseum doet je in alle rust wandelen langsheen haar oude muuropstanden, omgeven door prachtige natuur. Verwonder je over unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden, over de abdijgeschiedenis en de belangrijke rol van de Duinheren in de streek.

Vandaag gesloten
Morgen open van 14.00 u. tot 18.00 u.
Alle openingsuren

A. Verbouwelaan 15
8670 Koksijde
Wegbeschrijving en bereikbaarheid

Gezins op bezoek bij het Abdijmuseum

Het is mogelijk om het Abdijmuseum te bezoeken. We zorgen dat dit op een veilige manier gebeurt. Reserveer hier je ticket op voorhand.

Bezoek de Zuid-Abdijmolen

Reserveer hier je tickets voor een molenbezoek! Molenaar Patrick Geryl verwelkomt je heel graag opnieuw in de molen, met de nodige veiligheidsmaatregelen. Wat je vooral moet doen op voorhand, is op tijd je bezoek reserveren omdat er met tijdsloten wordt gewerkt.

Het Vanneuvillehuis

Verscholen in de Noordduinen, vlakbij de Zuid-Abdijmolen, ligt het pittoreske Vanneuvillehuis. Een gebouw dat doet denken aan de typische lokale vissershuisjes. Maar achter de muren schuilt ook een prachtig verhaal. Dit was de plek waar wijlen Koksijds schilder Walter Vilain een tijd lang zijn atelier had. De gemeente Koksijde restaureerde het gebouw onlangs en nu kan je er werken van de kunstenaar ontdekken en je onderdompelen in zijn leefwereld.

VR binnen

Terug open vanaf donderdag 1 juli 2021. Eens je de Virtual Reality-bril in Ten Duinen op hebt, lijkt het alsof je echt belandt in 1490 met een teletijdmachine. Alles werd zo accuraat mogelijk heropgebouwd in een virtuele wereld. Vanaf 10 jaar.

Museumrondleiding

In de zomervakantie organiseert het Abdijmuseum opnieuw een reeks rondleidingen waar je individueel kan voor inschrijven. In het Nederlands en het Frans.

Expo DACH kan je nog tot en met 14 november 2021 ontdekken op Ten Bogaerde

Ontdek de expo 'DACH' met hedendaagse kunst uit de collectie van het S.M.A.K. Gent nog tot en met 14 november 2021 in Kunstencentrum Ten Bogaerde

Tegel met afgebeelde draak - tekening door Claire Van Nerom

Een nieuwe opstelling in het museum! Ontdek verwonderende ‘Tekens en symbolen’ van de Duinheren in het Abdijmuseum.

De muzikale zomer van 2021

Abdijavonden 2021 logo

De gezellige muzikale avonden op de abdijsite van Ten Duinen zijn terug. Zalig! Bij een drankje geniet je van een fijne muzikale ontdekking! Er zijn zeven woensdagconcerten: tussen 7 juli en 18 augustus.

Wat is dat geLUIT?

Vraag je middeleeuws nummer aan! Stefaan Demoen zorgt voor de soundtrack bij je museumbezoek, met middeleeuwse muziek op luit, lier en viool. Gratis, op elke dinsdag in juli en augustus (behalve op 27 juli) tussen 14 en 17 uur.

Lees verder

Familieactiviteiten

De schatten van Vlieg in Abdijmuseum Ten Duinen

do 1 juli 2021 tot di 31 augustus 2021

Het Abdijmuseum kampt momenteel met een echte drakenplaag. Maar liefst dertien draakjes zijn ontsnapt uit onze museumkelder. Volgens een oude legende komen ze elke nacht tot leven! Kan jij ze vinden? Doe je best, want ze zullen je helpen bij je zoektocht naar de Schat van Vlieg!...

Lees verder
(c) Jamie Street  - Unsplash.com

Het vertelfestival 'Toen de dieren nog spraken' is een jaarlijkse traditie in het Abdijmuseum. Voor de laatste editie zochten en vonden we een oplossing in een smartphonewandeling. Met spannende videoverhalen over de Duinenabdij voor families én volwassenen. Te beleven in je bubbel op onze abdijsite!

Foto's nemen met een smartphone, iedereen kan dat toch? Maar hoe kan jij jouw foto's naar een hoger niveau tillen? Je krijgt in Ten Duinen verschillende creatieve challenges, tussen de ruïnes buiten en de eeuwenoude schatten in het museum. Als kers op de taart plaats het museum de mooiste beelden in de kijker op haar instagram- en facebookpagina! Voor tieners en hun ouders.

Feest in de Abdij 2021

Welkom op Feest in de Abdij op zaterdag 14 augustus tussen 14 uur en 19 uur! Tijdens dit festival word je ondergedompeld in een feestelijke middeleeuwse sfeer. Er is heel wat te beleven voor families! Al enkele namen zijn bekend. Reserveer nu reeds je ticket!

(c) Lambert J. Derenette

Wist je dit...?

Gasterie terras

In de zomervakantie is het museumcafé 'De Gasterie' van dinsdag tot en met zondag open van 14 uur tot 17.30 uur. Gesloten op maandagen. Welkom!

Openluchtmis (c) Lambert J. Derenette

Het Genootschap van de Zalige Idesbaldus is voor het tweede jaar op rij genoodzaakt om haar openluchtviering te annuleren. De viering stond gepland op 1 augustus maar kan door de corona-maatregelen niet op een gepaste en serene manier georganiseerd worden.

Vrije rondleidingen

Museumrondleiding

In de zomervakantie organiseert het Abdijmuseum opnieuw een reeks rondleidingen waar je individueel kan voor inschrijven. In het Nederlands en het Frans.

Huifkar

De dienst Cultuur en Erfgoed en het Abdijmuseum Ten Duinen slaan opnieuw de handen in elkaar en bieden deze zomer drie boeiende huifkartochten aan: op vrijdag 23 juli, 6 en 20 augustus, telkens om 10.30 uur. Bezoek de buitensite van Abdijmuseum Ten Duinen én Kunstencentrum Ten Bogaerde in één klap, met een gids!

Onze tips:

Het vers gebrouwen bier vloeit er rechtstreeks uit de vaten in je glas. Je hebt er één van de mooiste uitzichten in Koksijde. En het is een ideale tussenstop tijdens je fietstocht… Need we say more? Na verschillende eeuwen is er opnieuw een brouwerij op Koksijdse abdijgrond! Ontdek de nieuwe parel op de historische locatie Ten Bogaerde. Waar geschiedenis, cultuur en smaken botvieren. Ideaal om te combineren met een bezoek aan het museum.

De museumpas brengt je voordelig tot in heel wat Belgische musea. Een aanrader!

De Museumpas is razend populair. Samen met NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke is het Abdijmuseum heel fier dat het bij één van de meer dan 160 musea hoort die je gratis kan bezoeken met de pas!

De VR beleving 'Ten Duinen @ 1490' is terug!

Reserveer je VR-beleving 'Ten Duinen 1490' (10+)

Terug open vanaf donderdag 1 juli 2021. Eens je de Virtual Reality-bril in Ten Duinen op hebt, lijkt het alsof je echt belandt in 1490 met een teletijdmachine. Alles werd zo accuraat mogelijk heropgebouwd in een virtuele wereld. Vanaf 10 jaar.

VR binnen
Na melding van een toevalsvondst op de werf van het nieuwe politiekantoor werd begin 2017 een vroegmiddeleeuwse nederzetting en een grafveld opgegraven.

Wie lag er begraven onder het politiekantoor van Koksijde? Histories vzw maakte reeds twee podcasts die ons dichter brengen bij de Koksijdse Merovingen.

Merovinger DNA algemeen beeld

Benieuwd naar wie de Merovingen waren die in 2017 onverwacht werden ontdekt bij opgravingen in Koksijde? Reserveer dan nu al 19 november 2021 in jouw agenda! In het cultuurcentrum CasinoKokijde vindt dan onze conferentie plaats met de allernieuwste inzichten over de Merovingen en het Koksijdse grafveld.

Beleef onze VR bij jou thuis

Ontdek verschillende ruimtes van de abdij in 1490 achter je tablet, smartphone of pc! Nog niet the real deal zoals de VR in het museum, maar wel heel leuk om te doen!

Ontdek onze Virtual Reality onlinebeleving

De collectie van het Abdijmuseum tonen we ook op het wereldwijde web! Scroll door een deel van onze objecten!

Blog

Raadselsteen, opgegraven in 1954 in een puinlaag van de abtswoning en sindsdien voer voor diverse theorieën
Collectie Nieuws

Het Abdijmuseum Ten Duinen biedt vanaf 26 juni een verrassende themaopstelling aan: ‘Tekens & Symbolen’. En dat is dankzij het publiek zelf, dat dit thema koos begin 2020. In de aangepaste opstelling gaat de aandacht naar tekens en symbolen binnen de eigen collectie. Meerdere stukken worden voor het eerst tentoongesteld én er is ook een schattenzoektocht voor gezinnen die geen schrik hebben van draken.

Deze oorkonde uit 1228 werd aangekocht om de Abdijmuseumcollectie te verrijken.
Collectie Nieuws

Lokaal Bestuur Koksijde is er in geslaagd om tijdens een veiling in Brussel voor het Abdijmuseum Ten Duinen een unieke oorkonde aan te kopen. De originele oorkonde, nog voorzien van vier van de vijf zegels, dateert van Palmzondag 1228. Die ouderdom en de goed bewaarde zegels maken dat het stuk erg gegeerd bleek. De aankoopprijs bedroeg in totaal 15.625 euro inclusief kosten. Vanaf zaterdag 26 juni kan je de oorkonde bewonderen in het Abdijmuseum naar aanleiding van de thema-opstelling ‘Symbolen en tekens’.

Op mmmonk.be kan je terecht om door diverse manuscripten te bladeren!
Nieuws

Ongeveer 760 manuscripten uit vier oude kloosterbibliotheken, waaronder die van de Duinenabdij! Op mmmonk.be kan je binnenkort terecht om digitaal door parels van middeleeuwse handschriften te bladeren. Een website die in volle ontwikkeling is, dankzij de samenwerking tussen Openbare bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent, waar al die manuscripten goed bewaard worden. Ook het Abdijmuseum stapt mee in dit avontuur als partner.