Zomer 2024: Familiepret

Expo

Van zaterdag 22.06 tot en met zondag 29.09.2024

Op locatie: in Ten Bogaerde

Na de razend populaire Playmobil expo over abt Idesbald in 2017 heeft Ten Duinen opnieuw de smaak te pakken om met dit fantastische speelgoed aan de slag te gaan. Deze keer komt de spannende geschiedenis van de Duinenabdij op Ten Bogaerde aan bod!  

Doorlopend te beleven in juli & augustus.

Wil je even voelen wat het is om archeoloog te zijn? Tijdens 'Schatten van Vlieg' zet het museum deze avontuurlijke job in de kijker. Je botst samen met het hele gezin op allerlei taken die een echte archeoloog kan voorhebben op een dagdagelijkse werkdag. Klaar? Focus!! Let’s GO!!!

Doorlopend te beleven in het museum.

Een museumbezoek met de allerkleinsten kan tof zijn! Dat bewijzen paard Abby en ridder Eddy. Niet aankomen??? Vooral wel aankomen! Dat is de boodschap van dit peuter -en kleuterparcours.

Doorlopend te beleven in juli & augustus.

Zoek mee naar de schatkist van Vlieg in het Vanneuvillehuis! 

Op zaterdag 17/08.

Dompel je tijdens dit festival  onder in een feestelijke middeleeuwse sfeer! Er is heel wat te beleven voor families: theater, middeleeuwse ambachten, roofvogeldemonstraties, animatie, …

Van 9 juli t.e.m. 25 augustus. Niet op maandagen

Ontdek Koksijdse erfgoedparels samen met één van de paardenvissers!

Zomer 2024: Muziek

Op woensdagen van 10/07 t.e.m. 14/08.

Beleef je zomerse woensdagavond met een sfeervol muziekoptreden op het terras van het museumcafé ‘De Gasterie’.
 

Op dinsdagen van 09/07 t.e.m. 13/08.

In het Vanneuvillehuis maken we het extra gezellig met verschillende aperitiefconcerten. Kom luisteren naar een intiem muzikaal optreden, midden in de duinen.

Van donderdag 18 juli tot 1 augustus om 17 uur

Vlak naast de abdijruïne schuilt het gezellige park van Koksijde. Kom er deze zomer toffe vibes opzoeken, want op verschillende donderdagen is er een bar open en kan je genieten van een gratis pop-up concert middenin het groen.

Op dinsdagen in juli & augustus.

Vraag je middeleeuws nummer aan! Stefaan Demoen zorgt voor de soundtrack bij je museumbezoek, met middeleeuwse muziek op luit, lier en viool.

Niet te missen

Maak kennis met één van de best bewaarde molens van ons landje. Op de plek waar ooit één van de molens van de abdij stond. Voel de wind met de molen spelen, ruik het erfgoed! 

Elke eerste zaterdag van de maand kan je gratis het museum bezoeken. Welkom!

Tijdens schoolvakanties.

Verscholen in de Noordduinen, vlakbij de Zuid-Abdijmolen, ligt het pittoreske Vanneuvillehuis. Ontdek er o.a. een vaste collectie kunstwerken gemaakt door wijlen Walter Vilain.

Op zondag 11 augustus.

Openluchtviering op de abdijsite van Abdijmuseum Ten Duinen. Organisatie door Genootschap van de Zalige Idesbaldus, de PE Ster der Zee en Gemeente Koksijde.

Van 9 juli t.e.m. 25 augustus. Niet op maandagen

Ontdek Koksijdse erfgoedparels samen met één van de paardenvissers!

In de zomervakantie is het museumcafé 'De Gasterie' van dinsdag tot en met zondag open van 14 uur tot 17.30 uur. Gesloten op maandagen. Welkom!

Zomer 2024: Rondleidingen

Op dinsdag 9, 23 juli & dinsdag 6, 20 augustus

Op deze inspirerende plek had wijlen Walter Vilain jarenlang zijn kunstatelier. Je ontdekt verschillende werken van hem, alsook de geschiedenis van deze plek.

Op woensdag 10, 17, 24, 31 juli & 7, 14, 21, 28 augustus.

Nederlandstalige rondleiding voor volwassenen. Reserveer hier je ticket.

Jeudi 18, 25 juillet et 1, 8, 22 août, chaque fois à 10h15

Un guide francophone vous guide durant environ 1h30 dans le musée et sur le site archéologique.

Expo's & Themaopstellingen

Expo

Van zaterdag 22.06 tot en met zondag 29.09.2024

Op locatie: in Ten Bogaerde

Na de razend populaire Playmobil expo over abt Idesbald in 2017 heeft Ten Duinen opnieuw de smaak te pakken om met dit fantastische speelgoed aan de slag te gaan. Deze keer komt de spannende geschiedenis van de Duinenabdij op Ten Bogaerde aan bod!  

Begin 2017 deden archeologen een spannende ontdekking op de bouwwerf van het nieuwe politiekantoor in Koksijde. Wie waren die Merovingen die er 1300 jaar terug leefden? Een themaopstelling met archeologische vondsten & bouwwerken uit LEGO ® bouwstenen.

Activiteiten vriendenkring Abdijmuseum

2024-2025 heeft weer heel wat in petto voor onze vriendenkring 'Familiares de Dunis'! Ontdek hier de activiteiten die nu al bekend zijn. Nog geen lid? Hier vind je ook meer info over hoe je een lidkaart kan bekomen.

Vast in ons aanbod

Onze directeur Dirk Vanclooster legt het uit in dit filmpje!

Bidden en werken. Ora et labora. De monniken konden er niet onderuit. Maar laat ons eerlijk zijn: de boog moest ook niet altijd gespannen staan! Op het grondplan van de abdij dat Pieter Pourbus schilderde in de 16de eeuw, zijn duidelijk een bolle-, kaats- en kegelbaan te zien. Het museum heeft ze nagemaakt en je kan er je naar hartelust op amuseren!

Op zoek naar een origineel cadeau of een tastbare herinnering na je bezoek aan het Abdijmuseum? In onze museumshop vind je een breed aanbod voor jong en oud!

Aanbod rondleidingen voor volwassenen & scholen.

De museumPASSmusées is razend populair. Het Abdijmuseum is heel fier dat het bij één van de meer dan 200 musea hoort die je gratis kan bezoeken met de pas!

Na verschillende eeuwen is er opnieuw een brouwerij op Koksijdse abdijgrond! Ontdek de nieuwe parel op de historische locatie Ten Bogaerde. Waar geschiedenis, cultuur en smaken botvieren. Ideaal om te combineren met een bezoek aan het museum.

Deze mooie fietstocht verkent in ongeveer 30 km de streek tussen Koksijde en Veurne. Ideaal om te combineren met een bezoekje aan het Abdijmuseum, waar de tocht start en eindigt. 

Het vertelfestival 'Toen de dieren nog spraken' is een jaarlijkse traditie in het Abdijmuseum. Eind 2020 ontwikkelden we in volle coronatijd een smartphonewandeling. Deze spannende videoverhalen over de Duinenabdij voor families én volwassenen kan je vandaag nog steeds vinden op onze abdijsite!

Plots zegt je nageslacht op een morgen: “dag moeder en dag vader, ik word monnik/non!” Om die dag voor te bereiden, schiet het Abdijmuseum te hulp. Met je gezin ga je op ontdekking in het museum. Je leert hoe het was voor een ‘novice’ of nieuweling om alles achter te laten en een nieuw leven te beginnen in de Duinenabdij. Breng de zoektocht tot een goed einde en je krijgt een verrassing!

Foto's nemen met een smartphone, iedereen kan dat toch? Maar hoe kan jij jouw foto's naar een hoger niveau tillen? Je krijgt in Ten Duinen verschillende creatieve challenges, tussen de ruïnes buiten en de eeuwenoude schatten in het museum. Voor tieners en hun ouders.

Op zoek naar een unieke locatie voor je vergadering, lezing of feest? Ontdek hier de voorwaarden.