Begin 2017 deden archeologen een spannende ontdekking op de bouwwerf van het nieuwe politiekantoor in Koksijde. Een grafveld en de restanten van oude gebouwen werden blootgelegd, waarna wetenschappelijk onderzoek volgde. Wie waren die Merovingen die 1300 jaar terug leefden in Koksijde? Ontdek het aan de hand van archeologische vondsten en prachtige bouwwerken uit LEGO ® bouwstenen, gemaakt door David Vanhee aka Little Brickroom.

Ons zomerprogramma in een notendop!

Zomerprogramma 2022

Vlak naast de abdijruïne schuilt het gezellige park van Koksijde. Deze zomer kan je er op donderdag 14/07, 4/08, 11/08, 18/08 & 25/08 tussen 14 en 19 uur de gezelligheid opzoeken met een bar, een rondleiding en een optreden.

Beleef je zomerse woensdagavond tussen 13 juli en 24 augustus met een sfeervol muziekoptreden op het terras van het museumcafé ‘De Gasterie’. Ontdek hier het programma en de praktische info.
 

De dienst Cultuur en Erfgoed en het Abdijmuseum Ten Duinen slaan opnieuw de handen in elkaar en bieden deze zomer drie boeiende huifkartochten aan: op vrijdag 23 juli, 6 en 20 augustus, telkens om 10.30 uur. Bezoek de buitensite van Abdijmuseum Ten Duinen én Kunstencentrum Ten Bogaerde in één klap, met een gids!

Nederlandstalige rondleiding voor volwassenen op woensdagen in de zomervakantie. Reserveer hier je ticket.

Ga op schattenzoektocht in de nieuwe themaopstelling van het Abdijmuseum! 

Dompel je tijdens dit festival op zaterdag 13 augustus onder in een feestelijke middeleeuwse sfeer! Er is heel wat te beleven voor families: theater, middeleeuwse ambachten, roofvogeldemonstraties, animatie, …

Vraag je middeleeuws nummer aan! Stefaan Demoen zorgt voor de soundtrack bij je museumbezoek, met middeleeuwse muziek op luit, lier en viool. Gratis, op elke dinsdag in juli en augustus tussen 14 en 17 uur.

Elke woensdagnamiddag en juli & augustus (behalve op 31 augustus) is er een leuke workshop voor het hele gezin! Met pottenbakken, tekenworkshops, kalligrafie, rondleidingen met quiz, ...

Openluchtviering op de abdijsite van Abdijmuseum Ten Duinen op zondag 7 augustus om 10 uur. Organisatie door Genootschap van de Zalige Idesbaldus, de PE Ster der Zee en Gemeente Koksijde.

Andere voorjaarsactiviteiten

Plots zegt je nageslacht op een morgen: “dag moeder en dag vader, ik word monnik/non!” Om die dag voor te bereiden, schiet het Abdijmuseum te hulp. Met je gezin ga je op ontdekking in het museum. Je leert hoe het was voor een ‘novice’ of nieuweling om alles achter te laten en een nieuw leven te beginnen in de Duinenabdij. Breng de zoektocht tot een goed einde en je krijgt een verrassing!

  Verscholen in de Noordduinen, vlakbij de Zuid-Abdijmolen, ligt het pittoreske Vanneuvillehuis. Een gebouw dat doet denken aan de typische lokale vissershuisjes.

  Vast in ons aanbod

  Aanbod rondleidingen voor volwassenen & scholen.

  De Museumpas is razend populair. Het Abdijmuseum is heel fier dat het bij één van de meer dan 200 musea hoort die je gratis kan bezoeken met de pas!

  Bidden en werken. Ora et labora. De monniken konden er niet onderuit. Maar laat ons eerlijk zijn: de boog moest ook niet altijd gespannen staan! Op het grondplan van de abdij dat Pieter Pourbus schilderde in de 16de eeuw, zijn duidelijk een bolle-, kaats- en kegelbaan te zien. Het museum heeft ze nagemaakt en je kan er je naar hartelust op amuseren!

  Na verschillende eeuwen is er opnieuw een brouwerij op Koksijdse abdijgrond! Ontdek de nieuwe parel op de historische locatie Ten Bogaerde. Waar geschiedenis, cultuur en smaken botvieren. Ideaal om te combineren met een bezoek aan het museum.

  Eens je de Virtual Reality-bril in Ten Duinen op hebt, lijkt het alsof je echt belandt in 1490 met een teletijdmachine. Alles werd zo accuraat mogelijk heropgebouwd in een virtuele wereld. Vanaf 10 jaar.

  Deze mooie fietstocht verkent in ongeveer 30 km de streek tussen Koksijde en Veurne. Ideaal om te combineren met een bezoekje aan het Abdijmuseum, waar de tocht start en eindigt. 

  Maak kennis met één van de best bewaarde molens van ons landje. Op de plek waar ooit één van de molens van de abdij stond. Voel de wind met de molen spelen, ruik het erfgoed! 

  Elke eerste zaterdag van de maand kan je gratis het museum bezoeken. Het is wel belangrijk om op voorhand je gratis ticket online te reserveren.

  Op zoek naar een origineel cadeau of een tastbare herinnering na je bezoek aan het Abdijmuseum? In onze museumshop vind je een breed aanbod voor jong en oud!

  Het vertelfestival 'Toen de dieren nog spraken' is een jaarlijkse traditie in het Abdijmuseum. Eind 2020 ontwikkelden we in volle coronatijd een smartphonewandeling. Deze spannende videoverhalen over de Duinenabdij voor families én volwassenen kan je vandaag nog steeds vinden op onze abdijsite!

  Foto's nemen met een smartphone, iedereen kan dat toch? Maar hoe kan jij jouw foto's naar een hoger niveau tillen? Je krijgt in Ten Duinen verschillende creatieve challenges, tussen de ruïnes buiten en de eeuwenoude schatten in het museum. Voor tieners en hun ouders.