Abdijmuseum Ten Duinen
Nieuws
Op mmmonk.be kan je terecht om door diverse manuscripten te bladeren!

Ongeveer 760 manuscripten uit vier oude kloosterbibliotheken, waaronder die van de Duinenabdij! Op mmmonk.be kan je binnenkort terecht om digitaal door parels van middeleeuwse handschriften te bladeren. Een website die in volle ontwikkeling is, dankzij de samenwerking tussen Openbare bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent, waar al die manuscripten goed bewaard worden. Ook het Abdijmuseum stapt mee in dit avontuur. Het project wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid (departement Cultuur, Jeugd en Media) en zou in september 2022 afgerond zijn... na een waar monnikenwerk.

Het Mmmonk corpus

Het Mmmonk corpus bestaat uit de ca. 760 overgeleverde middeleeuwse manuscripten van de bibliotheken van vier belangrijke abdijen in middeleeuws Vlaanderen:

  • de cisterciënzerabdij Ter Doest in Lissewege (ca. 320 bewaarde manuscripten),
  • de cisterciënzerabdij Ten Duinen in Koksijde (ca. 250),
  • de benedictijnerabdij Sint-Baafs in Gent (ca. 110),
  • de benedictijnerabdij Sint-Pieters in Gent (ca. 70).

In de collecties van de vier deelnemende partners worden ca. 640 van deze manuscripten bewaard. De overige zijn verspreid over 40 instellingen in Europa en Noord-Amerika.

De manuscripten dateren uit de 7de tot de 15de eeuw. Naast religieuze teksten bestaan ze uit een brede waaier aan filosofisch-theologische, juridische en medische werken, wetenschappelijke werken en geschriften van humanistische en klassieke auteurs.

Waarom is het Abdijmuseum secundaire partner in dit project?

"Het Abdijmuseum Ten Duinen te Koksijde is onmiddellijk meegestapt in het Mmmonk-verhaal. De Duinenhandschriften zijn een topstuk van Vlaanderen en de ontsluiting ervan via IIIF (International Image Interoperability Framework) vormt een bijzonder mooi project waar we graag aan meewerken. Voortaan zullen geïnteresseerden wereldwijd de handschriften van de Duinenabdij kunnen ontdekken, in hun context met die van de belangrijkste Gentse abdijen."

"De - volkomen terechte - waardering en bewondering voor de prachtige handschriften van de bibliofiele abten krijgt met dit project een boost. Het Abdijmuseum is er van overtuigd dat het project ook de belangstelling zal aanscherpen voor de minder geïllustreerde boeken. Deze werken over wetenschappen, filosofische-theologische studies in combinatie met de archeologische collectie van het museum bieden kansen om een beter inzicht te krijgen in leefwereld van de monniken te Koksijde."