Expo

Aan het eind van de 16de eeuw keerden de monniken van de Duinenabdij terug naar Koksijde. Het imposante gebouwencomplex van de Duinenabdij was een ruïne. Na hun verblijf in Nieuwpoort vestigden de abt en zijn monniken zich op het goed bewaarde landbouwdomein Ten Bogaerde, waar ze startten met verbouwingen om de gemeenschap onder te brengen. De comeback van de Duinheren was een feit...

Museumverhalen

In 1553 werd onder abt Robrecht de Clercq een cruciale beslissing genomen: de benoeming van een 'coadjutor' of vice-abt, die een belangrijke rol speelde in de bestuurlijke geschiedenis van de Duinenabdij...

Museumverhalen

De ‘bouwabten’ hadden grootse plannen voor de Duinenabdij. Robrecht de Clercq (1519-1557) is één van hen. Volgens hem was vooral het interieur van de abdijkerk toe aan vernieuwing. Zo liet hij onder andere een splinternieuwe sacramentstoren oprichten...

Het Abdijmuseum bezit een omvangrijke collectie van tegels. Met afbeeldingen van klauwende leeuwen, bloemmotieven en zelfs draken spreken die enorm tot de verbeelding. Prachtig versierd! Ook wapens van abten werden afgebeeld op tegels, zoals het geval was bij Robrecht de Clercq (1519-1557).

Nieuws

We zoeken een nieuwe molenaar! En dat is ook de VTM nieuwsredactie niet ontgaan…

Collectie

Het olieverfschilderij "Biddende Campmans bij de geopende kist van de Z. Idesbald" op paneel dateert vermoedelijk uit de vroege jaren van het bewind van de veertigste cisterciënzerabt van de Duinenabdij, voor 1750. Het was oorspronkelijk onderdeel van een veelluik en toont de H. Catharina, mogelijk verwijzend naar de herkomst.

Collectie

Spelen met vuur is nooit een goed idee. Het is een bijna niet te voorspellen of te controleren natuurelement. Je mag vuur nooit onveilig of onbemand achterlaten. Hoe vaak hoor je niet dat een huis is afgebrand doordat de bewoners het fornuis zijn vergeten of niet helemaal hebben afgezet? Dit was in de middeleeuwen niet anders. De herontdekking van meerdere ‘vuurdovers’ uit de Duinenabdij illustreert dit (fig. 1).

Museumverhalen

Idesbald, de zalig verklaarde derde abt van de Duinenabdij, is een interessante figuur. Hij vormde al het onderwerp van uiteenlopende onderzoeken, maar toch bleven er de nodige vraagtekens. Een daarvan is zijn exacte sterfdatum. Die lijkt nu opgedoken te zijn.

Nieuws

Walvisvangst in de middeleeuwen zorgde ervoor dat de Noord-Atlantische grijze walvis en de noordkaper, uitstierven in de oostelijke Noord-Atlantische oceaan.

Nieuws

NAVIGO Visserijmuseum en Abdijmuseum Ten Duinen krijgen respectievelijk 298.000 en 258.000 euro jaarlijkse werkingssubsidies van de Vlaamse Overheid voor de periode 2024-2028. In de huidige beleidsperiode was dit goed voor 120.000 euro per jaar per museum. Burgemeester Marc Vanden Bussche en schepen voor Cultuur Stéphanie Anseeuw zijn zeer blij met deze waardering.

Het middeleeuwse archief van de Duinenabdij en haar schitterende kaartboeken: dat zijn de onderwerpen die in het nieuwe Jaarboek van het Abdijmuseum aan bod komen. Prachtig om te zien, maar vooral interessant om mee te werken.

Museumverhalen

De Spreuken van de wijze koning Salomon vormen een van de bekendste boeken van de Bijbel. In 1687 publiceerde Judocus vander Cruycen, prior van de cisterciënzerstichting van Waarschoot, een Nederlandse vertaling met honderden verzen commentaar. Een tweede druk verscheen in 1705. Het enige bekende exemplaar van die tweede druk berust in het Abdijmuseum Ten Duinen.