Detail cover boek ‘Vreemd Vertrouwd, de middeleeuwse mens en zijn ideeënwereld’ door Jozef Janssens

Boek in de kijker: ‘Vreemd Vertrouwd, de middeleeuwse mens en zijn ideeënwereld’ door Jozef Janssens

museumbibliotheek

Janssens wil de mogelijks vastgeroeste opvattingen over de middeleeuwse mens en zijn ideeën loswrikken bij elke lezer die zijn of haar kennis over de middeleeuwen wil verbreden. De schrijver waarschuwt voor populaire her-beleving van de middeleeuwen gezien vanuit onze hedendaagse volkscultuur.

Het waarom van de titelkeuze ‘Vreemd vertrouwd’ wordt duidelijk in twee van de zes hoofdstukken. Enerzijds wordt aan de hand van voorbeelden zoals kleurensymboliek duidelijk gemaakt dat de middeleeuwer ècht anders dacht dan wij tegenwoordig. De literair historicus wil echter ook aantonen dat sommige van onze huidige waarden en normen net hun oorsprong vinden in de hoofse cultuur van deze hele boeiende periode.

Om de onderwerpen hoofsheid en devotie te illustreren geeft de schrijver als afsluiter zijn interpretatie van het Middelnederlandse Beatrijsverhaal. Info: J. Janssens, Vreemd Vertrouwd, Amsterdam University Press, 2018.

Floris ende Blancefloer

Ook de eerdere publicatie ‘Floris ende Blancefloer’ van dezelfde auteur is in de museumbibliotheek aanwezig. Dit boek handelt over liefde in de middeleeuwse literatuur.

Zoals in zijn andere werken nodigt Jozef Janssens de lezer uit rekening te houden met het historisch kader waarbinnen het liefdesverhaal zich afspeelt. Info: J. Janssens e.a., Floris ende Blancefloer, Davidsfonds uitgeverij, 2015.

Meer weten?

Wil je er meer over weten of wil je een ander boek consulteren uit het aanbod van Abdijmuseum Ten Duinen? Ben je op zoek naar thema’s als monastieke geschiedenis, middeleeuwse archeologie, architectuurgeschiedenis of regionale studies? Dan ben je welkom in de museumbibliotheek!

De boeken worden niet uitgeleend, maar je kan ze wel raadplegen in de bibliotheek zelf. Via de catalogus op de website van de openbare bibliotheek van Koksijde kun je nagaan welke boeken bij ons beschikbaar zijn, maar vooral de meer gespecialiseerde literatuur dient nog ingevoerd en de collectie groeit regelmatig aan. Neem daarom gerust contact op met bibliotheekverantwoordelijke Natascha Nowé.

 

 

Geplaatst door Natascha Nowe

Ook interessant

Detail sacramentstoren van de 'oude kerk' (c) Grootseminarie Brugge
Museumverhalen

Primeurs bevat onze expositie ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ zeker. Heel wat opgegraven stukken uit het depot werden nooit eerder aan het publiek getoond. Maar ook uit het Duinenarchief komt een stuk dat beslist een primeur is: een afbeelding van een belangrijk stuk uit de abdijkerk in Koksijde, meteen de allereerste eigentijdse tekening van het kerkinterieur.

Detail affiche 'Bouwen voor de eeuwigheid'
Museumverhalen Collectie

Dirk Vanclooster is directeur van het Abdijmuseum Ten Duinen en klapt uit de biecht over de nieuwe expo 'Bouwen voor de eeuwigheid'. "Tot in de zestiende eeuw hebben de Duinheren gebouwen opgetrokken en verbouwd in functie van hun noden. Bij de vele bouwcampagnes hebben de ambachtslieden die er werkten, ongelofelijk veel sporen nagelaten. Het zijn aanwijzingen die je niet altijd onmiddellijk opmerkt of waar je niet bij stil staat. In deze tentoonstelling hebben we ze samengebracht en geconfronteerd met eigentijdse maquettekunst."

De ruïnes van Vitskøl in Denemarken (www.kulturarv.dk)
museumbibliotheek

De cisterciënzerorde en het cisterciënzernetwerk: in overzichtswerken krijg je soms de indruk dat alle abdijen van de orde onder één noemer vallen. Daardoor vind je in zoveel geïllustreerde standaardwerken foto’s van de Duinenabdij volgens Pourbus of van de grote Vlaamse abdijschuren. Maar toch was er beslist ook regionale verscheidenheid. Dat is een van de onderzoekspistes van Éric Delaissé in zijn pas verschenen doctoraat over de Deense kloosters.