Detail cover boek ‘Vreemd Vertrouwd, de middeleeuwse mens en zijn ideeënwereld’ door Jozef Janssens

Boek in de kijker: ‘Vreemd Vertrouwd, de middeleeuwse mens en zijn ideeënwereld’ door Jozef Janssens

museumbibliotheek

Janssens wil de mogelijks vastgeroeste opvattingen over de middeleeuwse mens en zijn ideeën loswrikken bij elke lezer die zijn of haar kennis over de middeleeuwen wil verbreden. De schrijver waarschuwt voor populaire her-beleving van de middeleeuwen gezien vanuit onze hedendaagse volkscultuur.

Het waarom van de titelkeuze ‘Vreemd vertrouwd’ wordt duidelijk in twee van de zes hoofdstukken. Enerzijds wordt aan de hand van voorbeelden zoals kleurensymboliek duidelijk gemaakt dat de middeleeuwer ècht anders dacht dan wij tegenwoordig. De literair historicus wil echter ook aantonen dat sommige van onze huidige waarden en normen net hun oorsprong vinden in de hoofse cultuur van deze hele boeiende periode.

Om de onderwerpen hoofsheid en devotie te illustreren geeft de schrijver als afsluiter zijn interpretatie van het Middelnederlandse Beatrijsverhaal. Info: J. Janssens, Vreemd Vertrouwd, Amsterdam University Press, 2018.

Floris ende Blancefloer

Ook de eerdere publicatie ‘Floris ende Blancefloer’ van dezelfde auteur is in de museumbibliotheek aanwezig. Dit boek handelt over liefde in de middeleeuwse literatuur.

Zoals in zijn andere werken nodigt Jozef Janssens de lezer uit rekening te houden met het historisch kader waarbinnen het liefdesverhaal zich afspeelt. Info: J. Janssens e.a., Floris ende Blancefloer, Davidsfonds uitgeverij, 2015.

Meer weten?

Wil je er meer over weten of wil je een ander boek consulteren uit het aanbod van Abdijmuseum Ten Duinen? Ben je op zoek naar thema’s als monastieke geschiedenis, middeleeuwse archeologie, architectuurgeschiedenis of regionale studies? Dan ben je welkom in de museumbibliotheek!

De boeken worden niet uitgeleend, maar je kan ze wel raadplegen in de bibliotheek zelf. Via de catalogus op de website van de openbare bibliotheek van Koksijde kun je nagaan welke boeken bij ons beschikbaar zijn, maar vooral de meer gespecialiseerde literatuur dient nog ingevoerd en de collectie groeit regelmatig aan. Neem daarom gerust contact op met bibliotheekverantwoordelijke Natascha Nowé.

 

 

Geplaatst door Natascha Nowe

Ook interessant

De brouwinstallatie vindt stuk voor stuk haar weg door het dak van de nieuwe craftbrouwerij.
Nieuws

Op de site van Ten Bogaerde in Koksijde, zijn momenteel de werken aan de gang voor de bouw van een craftbrouwerij. De ruwbouwwerken werden eind februari 2019 opgestart. Lokaal Bestuur Koksijde en concessionaris ‘brouwerij Huyghe’ zouden graag de deuren openen voor de zomervakantie van dit jaar. Het project voorziet in een brouwerijgedeelte met een gelagzaal die ruimte zal bieden aan een 50-tal zitplaatsen. Vandaag een belangrijk moment in het bouw- en (toekomstig) brouwproces: de brouwinstallatie werd geplaatst.

Schaalmodel van de Duinenabdij, Amazings, schaal 1:50, naar het schilderij van Pieter Pourbus 'Plan van de Duinenabdij' (1580)

De tentoonstelling ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ (22/06/2019-05/01/2020) was met zo’n 16.000 bezoekers een succes. Een van de blikvangers was het schaalmodel in LEGO®-bouwsteentjes, 9 m² groot. Dat blijft ook de komende jaren  op de tweede verdieping van het museum, want het is geïntegreerd binnen de thema-opstelling over de bouwgeschiedenis van de cisterciënzerabdij te Koksijde. Benieuwd hoe deze maquette tot stand kwam?

Toen de dieren nog spraken in 2017, met vertellers Tom Van Outryve & Catherine Pierlot
Museumverhalen Nieuws

Het Abdijmuseum organiseert jaarlijks in december haar vertelwandeling ‘Toen de dieren nog spraken’. Verwacht geen theater en zeker geen voorleesuurtje. Wel ervaren vertellers die in interactie gaan met hun publiek. In deze blog staan we even stil bij het waarom van ‘Toen de dieren nog spraken’, samen met de twee curatoren van het festival Veerle Ernalsteen en Fred Versonnen.