Bouwen voor de eeuwigheid

In deze expo spit het museum de bouwgeschiedenis van de Duinenabdij uit! We gaan op zoek naar de sporen van de bouwabten en de vele ambachtslui. Door hun betrokkenheid en hun geloof in een wereldbeeld, hebben ze bergen verzet. Daarbij stelden ze zich ook aan enorme risico’s bloot. Hoewel hun verhaal ook voor grote delen verborgen blijft in de mist van de geschiedenis, is één ding wel duidelijk. De abdijgemeenschap van Ten Duinen had een doel: ‘bouwen voor de eeuwigheid’! Na je bezoek aan deze expo zal je versteld staan van hoe dicht het middeleeuwse bouwbedrijf bij het hedendaagse aanleunt.

Ontdek ook de maquettekunst die zal getoond worden. Een van de hoogtepunten voor families in deze expo wordt zonder meer de abdij in ... LEGO® blokjes! De artiesten van Amazings zullen jong en oud hiermee verrassen. Kunstenaar Rob Buelens toont je in deze tentoonstelling een collectie van zijn intrigerende maquettes. Je ziet hoe minuscule mannetjes aan vindingrijke constructies werken. Vanuit een ander perspectief kijk je naar 'mensen' die met een zelfde gedrevenheid dezelfde dromen en doelstellingen najagen.

Het bezoek aan de expo is inbegrepen in de prijs van je museumticket. Gezinnen: ontdek het plezante belevingsboekje, gemaakt in samenwerking met de Westhoekacademie!

Meer info & een overzicht van de randactiviteiten: www.tenduinen.be
Prijs: 
Basistarief: 7,00 €; museumpassmusées: 0,00 €
Telefoon: 
058 53 39 50
Wanneer:
za 22 juni 2019 tot zo 5 januari 2020
Abdijmuseum

Ook interessant

Destructief onderzoek op 4 december 2019 in het Abdijmuseum Ten Duinen op individu uit begraafplaats abdij (c) Sofhie Legein, gemeente Koksijde

Het Abdijmuseum Ten Duinen stapt met de KU Leuven, de VUB, de universiteit van de Estlandse stad Tartu en Histories vzw in een internationaal onderzoeksproject.

De Zuid-Abdijmolen en molenaar Patrick Geryl

Veel Koksijdenaars haalden op dinsdagmorgen 15 oktober opgelucht adem als ze hoorden of zagen dat hun molen bespaard bleef van stormschade. Het kon erger afgelopen zijn. In de nacht van maandag op dinsdag werd Koksijde geteisterd door een korte maar hevige storm. Heel wat bomen in de directe omgeving van de Zuid-Abdijmolen sneuvelden. Door de molenwieken net op tijd vast te zetten, voorkwam molenaar Patrick Geryl zware schade.

(c) Rob Buelens

Ook benieuwd of onze jeugd al een baksteen in de maag heeft? Het Abdijmuseum Ten Duinen daagt met de scholenwedstrijd ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ klassen uit hun ideale woon- en leefwijze voor te stellen aan de hand van een twee minuten durend filmpje. Deadline voor de scholen ligt op 15 november 2019. Deelnemende klassen winnen naast eeuwige roem toffe prijzen!