Cabin Art - Strandcabines in sfeervol zonlicht
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

Cabin Art - 'De abdij & de zee'! Deel 1

Nieuws

Op het strand van Sint-Idesbald loopt nog tot en met 9 september weer de kleurrijke openluchttentoonstelling Cabin Art. Met dit jaar als inspiratiethema 'De Abdij en de Zee'! Een dertigtal authentieke strandcabines werden door verschillende kunstenaars onder handen genomen. In drie blogposts plaatsen we deze kunstwerken in de kijker! Cabin Art is een initiatief van de dienst Cultuur & Erfgoed  i.s.m. Rodeo en Baldus Beach. Onderstaande foto's zijn gemaakt door Linda Renette en Lambert J. Derenette!

1. Michel Dievart  (titelloos)                                                                        

Michel Dievart is een kunstschilder uit Ghyvelde, net over de grens in Frankrijk. Hij maakt deel uit van verschillende verenigingen in Le Touquet, Rijsel, Moeskroen en Duinkerke. Hij neemt reeds voor het tweede jaar op rij deel aan Cabin Art. Dievart werkt voornamelijk met olieverf en mes. Zijn werken zijn voornamelijk marines zowel realistisch als abstract. In dit olieverf-werk zien we dat hij zich geïnspireerd heeft op de ruïnes die vandaag nog te zien zijn in Koksijde.

Cabin Art - Michel Dievart
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

2. Wail Albadri - 'Koksijde'             

Wail Albadri is een grafisch ontwerper afkomstig uit Irak. Sinds enkele jaren woont hij met zijn gezin in Koksijde. Dit kunstwerk in acrylverf gaat over de spirituele band tussen de mensen in Koksijde en de oude kerken en kloosters. Ook het behoud en onderhoud liggen de kunstenaar nauw aan het hart. Dit is zijn tweede deelname aan Cabin Art. Wij zien hoe hij inspiratie haalde uit het logo van het Abdijmuseum en prachtige oude glasramen!

Cabin Art - Wail Albadri
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

3. Luc Modelo - 'Abdij zonder kaas & trappist?'    

Luc Modelo is afkomstig uit Tilburg. Hij creëert kunst met een speelse humor welke in schril contrast staat tot de huidige grijze kleurloze maatschappij. Zijn kunst is creatief, speels en zeer kleurrijk. Zijn werken vormen een combinatie van Pop-Art en abstracte portretten met een verslavend ritme op ieder werk. Hevige felle kleuren, grote abstracte figuren met dikke boldy lijnen afgewerkt, zijn kenmerkend en bepalend voor zijn huidige stijl. Ze lijken elektrisch geladen en dwingen zo een speciale manier van kijken op de wereld af.

Cabin Art - Luc Modelo
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

4. Marc Baddé - 'De verzonken abdij 1265'                   

Door het begeven van zeedijken teisterden grote overstromingen tussen 1265 en 1285 het Vlaamse binnenland. Marc Baddé uit Koksijde toont dankzij de nieuwste fractale computertechnologie deze monumentale onderzeese structuren. Zo kunnen we het mysterie van 'een verzonken abdij' doorgronden. Baddé maakte dit met fractale computertechnologie.

Cabin Art - Marc Baddé
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

5. Luciano  Bassi  - 'Er is nog hoop'                                   

Luciano Bassi werd geboren in Levanto, in Liguria, dichtbij het prachtige ‘Cinque Terre’ in Noord-Italië. Sinds lange tijd woont hij in Leuven. Hij is tekenaar van opleiding en kunstenaar in het hart. Hij studeerde af aan de Academie voor Schone Kunsten in Leuven als schilder, tekenaar en etser. Een manuscript van de vergane Duinenabdij werd in een fles achtergelaten om ooit terug gevonden te worden. Er is nog hoop. Gemaakt met olieverf.

Cabin Art - Luciano Bassi
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

6. Erik Demey - 'Mijmerend Paterke'

Het werk van Oostduinkerkenaar Erik Demey werd geschilderd op een canvas met olieverf en nadien weerbestendig vernist. Erik studeert dit jaar af aan de Westhoek Academie van Koksijde. Hij is vooral gespecialiseerd in marines. Recentelijk richt hij zich meer op onze befaamde paardenvissers en strandgezichten.

Cabin Art - Erik Demey
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

7. Viviane Delobel-Verlinde - 'Zomer 2018'

Viviane Verlinde uit Koksijde gebruikt voor haar werk acrylverf en zand op hout. In haar werk probeert zij een verbinding te maken tussen de zee en het kunstwerk van William Sweetlove dat voor haar een weerspiegeling is van de duinenabdij.

Cabin Art - Viviane Delobel-Verlinde
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

8. Véronique Cuvelier Gillis - 'Monnik aan zee'

Véronique woont in Brussel en neemt reeds voor de tweede keer deel aan Cabin Art. Ze houdt enorm van dit project omdat de beschilderde cabines zoveel wandelaars aantrekken. Haar‘Monnik aan zee’ in Acryl toont de leefwereld van de monnik tijdens de middeleeuwen in de Duinenabdij.

Cabin Art - Véronique Cuvelier Gillis
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

9. Michaël Marek - 'U-boot '                       

Het is voor Michaël Marek uit Oud-Turnhout niet de bedoeling om zomaar de werkelijkheid op een realistische wijze na te bootsen maar wel om een bepaalde sfeer weer te geven in dit Acryl-werk. Michaël kiest ervoor om verleden en vergankelijkheid een prominente rol te laten spelen. Onderhuids spelen elementen uit vervlogen tijden nog een rol in het heden. Dit wordt gesymboliseerd door het wrak van de U-boot onder de zeespiegel, maar ook door het dominerende silhouet van de duinenabdij in de verte (hier gesymboliseerd met het Abdijmuseumgebouw). De skyline van Sint-Idesbald met zijn typische strandcabines wordt vanaf de zee gezien weergegeven.

Cabin Art - Michaël Marek
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

10. Pim Willems-Geurts  - 'Anno 1138'                          

Al 51 jaar brengt de Nederlandse Pim Willems-Geurts met haar gezin de vakanties door in Oostduinkerke. Als kunstenaar en lerares schilderen vindt zij Cabin Art een geweldig project. Kleur is kenmerkend voor haar werk -  hier in Acryl! 

Cabin Art - Pim Willems-Geurts
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette
Geplaatst door Abdijmuseum Ten Duinen

Ook interessant

Gerestaureerd schilderij monnik Niklaas De Roover © Art Salvage
Collectie

Niklaas De Roover (1750-1833). Dat is de man die afgebeeld staat op dit schilderij. Hij was de laatste monnik van de abdij Ten Duinen die al sinds de 17de eeuw verhuisd was naar Brugge. Dit schilderij werd overgekocht door het Koksijdse gemeentebestuur van de Karmelietessen in Brugge. De gemeenschap zusters wordt er immers opgegeven en de zusters zullen in andere kloosters intrekken. Ook voor het schilderij zochten ze dus een nieuwe thuis. Nu verrijkt het dus de collectie van het Abdijmuseum Ten Duinen.

Het wapen van Martinus Collé, geschilderd in het behandelde drukwerk  (Grootseminarie Brugge - foto door Abdijmuseum Ten Duinen)
Museumverhalen

Het Duinenarchief in het Grootseminarie blijft verbazen. Naast de grote reeksen, die min of meer beschreven zijn, diept de archivaris soms nog wat stukken boven waar ze nog niet aan toe raakte en waarvan enigszins onduidelijk is wat ze juist zijn. En dat levert soms mooie gelegenheidsvondsten op. Zoals een drukwerkje, schitterend verlucht met paginagrote afbeeldingen rond de overwinning van Duinenabt Martinus Collé op zijn tegenabt, Arnold Terrasse.

Baksteen met molenspel  © Abdijmuseum Ten Duinen, inv.nr. 033880
Collectie

In Vlaanderen werden vanaf de 13de eeuw bakstenen geproduceerd. Dit materiaal was al enkele decennia bekend in Noordwest Europa en won steeds meer aan belang. Ook de Duinenabdij was grotendeels gebouwd in baksteen. De collectie van het Abdijmuseum herbergt meer dan 600 verschillende types: goed voor meer dan 1200 digitaal geregistreerde bakstenen. Niet enkel de grote hoeveelheid bakstenen en vormvariëteiten zijn indrukwekkend. Sommige bouwkeramiek valt op door ingekraste of geschilderde motieven, inscripties, voet- en pootafdrukken.