Cabin Art - Strandcabines in sfeervol zonlicht
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

Cabin Art - 'De abdij & de zee'! Deel 1

Nieuws

Op het strand van Sint-Idesbald loopt nog tot en met 9 september weer de kleurrijke openluchttentoonstelling Cabin Art. Met dit jaar als inspiratiethema 'De Abdij en de Zee'! Een dertigtal authentieke strandcabines werden door verschillende kunstenaars onder handen genomen. In drie blogposts plaatsen we deze kunstwerken in de kijker! Cabin Art is een initiatief van de dienst Cultuur & Erfgoed  i.s.m. Rodeo en Baldus Beach. Onderstaande foto's zijn gemaakt door Linda Renette en Lambert J. Derenette!

1. Michel Dievart  (titelloos)                                                                        

Michel Dievart is een kunstschilder uit Ghyvelde, net over de grens in Frankrijk. Hij maakt deel uit van verschillende verenigingen in Le Touquet, Rijsel, Moeskroen en Duinkerke. Hij neemt reeds voor het tweede jaar op rij deel aan Cabin Art. Dievart werkt voornamelijk met olieverf en mes. Zijn werken zijn voornamelijk marines zowel realistisch als abstract. In dit olieverf-werk zien we dat hij zich geïnspireerd heeft op de ruïnes die vandaag nog te zien zijn in Koksijde.

Cabin Art - Michel Dievart
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

2. Wail Albadri - 'Koksijde'             

Wail Albadri is een grafisch ontwerper afkomstig uit Irak. Sinds enkele jaren woont hij met zijn gezin in Koksijde. Dit kunstwerk in acrylverf gaat over de spirituele band tussen de mensen in Koksijde en de oude kerken en kloosters. Ook het behoud en onderhoud liggen de kunstenaar nauw aan het hart. Dit is zijn tweede deelname aan Cabin Art. Wij zien hoe hij inspiratie haalde uit het logo van het Abdijmuseum en prachtige oude glasramen!

Cabin Art - Wail Albadri
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

3. Luc Modelo - 'Abdij zonder kaas & trappist?'    

Luc Modelo is afkomstig uit Tilburg. Hij creëert kunst met een speelse humor welke in schril contrast staat tot de huidige grijze kleurloze maatschappij. Zijn kunst is creatief, speels en zeer kleurrijk. Zijn werken vormen een combinatie van Pop-Art en abstracte portretten met een verslavend ritme op ieder werk. Hevige felle kleuren, grote abstracte figuren met dikke boldy lijnen afgewerkt, zijn kenmerkend en bepalend voor zijn huidige stijl. Ze lijken elektrisch geladen en dwingen zo een speciale manier van kijken op de wereld af.

Cabin Art - Luc Modelo
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

4. Marc Baddé - 'De verzonken abdij 1265'                   

Door het begeven van zeedijken teisterden grote overstromingen tussen 1265 en 1285 het Vlaamse binnenland. Marc Baddé uit Koksijde toont dankzij de nieuwste fractale computertechnologie deze monumentale onderzeese structuren. Zo kunnen we het mysterie van 'een verzonken abdij' doorgronden. Baddé maakte dit met fractale computertechnologie.

Cabin Art - Marc Baddé
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

5. Luciano  Bassi  - 'Er is nog hoop'                                   

Luciano Bassi werd geboren in Levanto, in Liguria, dichtbij het prachtige ‘Cinque Terre’ in Noord-Italië. Sinds lange tijd woont hij in Leuven. Hij is tekenaar van opleiding en kunstenaar in het hart. Hij studeerde af aan de Academie voor Schone Kunsten in Leuven als schilder, tekenaar en etser. Een manuscript van de vergane Duinenabdij werd in een fles achtergelaten om ooit terug gevonden te worden. Er is nog hoop. Gemaakt met olieverf.

Cabin Art - Luciano Bassi
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

6. Erik Demey - 'Mijmerend Paterke'

Het werk van Oostduinkerkenaar Erik Demey werd geschilderd op een canvas met olieverf en nadien weerbestendig vernist. Erik studeert dit jaar af aan de Westhoek Academie van Koksijde. Hij is vooral gespecialiseerd in marines. Recentelijk richt hij zich meer op onze befaamde paardenvissers en strandgezichten.

Cabin Art - Erik Demey
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

7. Viviane Delobel-Verlinde - 'Zomer 2018'

Viviane Verlinde uit Koksijde gebruikt voor haar werk acrylverf en zand op hout. In haar werk probeert zij een verbinding te maken tussen de zee en het kunstwerk van William Sweetlove dat voor haar een weerspiegeling is van de duinenabdij.

Cabin Art - Viviane Delobel-Verlinde
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

8. Véronique Cuvelier Gillis - 'Monnik aan zee'

Véronique woont in Brussel en neemt reeds voor de tweede keer deel aan Cabin Art. Ze houdt enorm van dit project omdat de beschilderde cabines zoveel wandelaars aantrekken. Haar‘Monnik aan zee’ in Acryl toont de leefwereld van de monnik tijdens de middeleeuwen in de Duinenabdij.

Cabin Art - Véronique Cuvelier Gillis
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

9. Michaël Marek - 'U-boot '                       

Het is voor Michaël Marek uit Oud-Turnhout niet de bedoeling om zomaar de werkelijkheid op een realistische wijze na te bootsen maar wel om een bepaalde sfeer weer te geven in dit Acryl-werk. Michaël kiest ervoor om verleden en vergankelijkheid een prominente rol te laten spelen. Onderhuids spelen elementen uit vervlogen tijden nog een rol in het heden. Dit wordt gesymboliseerd door het wrak van de U-boot onder de zeespiegel, maar ook door het dominerende silhouet van de duinenabdij in de verte (hier gesymboliseerd met het Abdijmuseumgebouw). De skyline van Sint-Idesbald met zijn typische strandcabines wordt vanaf de zee gezien weergegeven.

Cabin Art - Michaël Marek
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette

10. Pim Willems-Geurts  - 'Anno 1138'                          

Al 51 jaar brengt de Nederlandse Pim Willems-Geurts met haar gezin de vakanties door in Oostduinkerke. Als kunstenaar en lerares schilderen vindt zij Cabin Art een geweldig project. Kleur is kenmerkend voor haar werk -  hier in Acryl! 

Cabin Art - Pim Willems-Geurts
(c) Linda Renette & Lambert J. Derenette
Geplaatst door Abdijmuseum Ten Duinen

Ook interessant

Detail sacramentstoren van de 'oude kerk' (c) Grootseminarie Brugge
Museumverhalen

Primeurs bevat onze expositie ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ zeker. Heel wat opgegraven stukken uit het depot werden nooit eerder aan het publiek getoond. Maar ook uit het Duinenarchief komt een stuk dat beslist een primeur is: een afbeelding van een belangrijk stuk uit de abdijkerk in Koksijde, meteen de allereerste eigentijdse tekening van het kerkinterieur.

Detail affiche 'Bouwen voor de eeuwigheid'
Museumverhalen Collectie

Dirk Vanclooster is directeur van het Abdijmuseum Ten Duinen en klapt uit de biecht over de nieuwe expo 'Bouwen voor de eeuwigheid'. "Tot in de zestiende eeuw hebben de Duinheren gebouwen opgetrokken en verbouwd in functie van hun noden. Bij de vele bouwcampagnes hebben de ambachtslieden die er werkten, ongelofelijk veel sporen nagelaten. Het zijn aanwijzingen die je niet altijd onmiddellijk opmerkt of waar je niet bij stil staat. In deze tentoonstelling hebben we ze samengebracht en geconfronteerd met eigentijdse maquettekunst."

De ruïnes van Vitskøl in Denemarken (www.kulturarv.dk)
museumbibliotheek

De cisterciënzerorde en het cisterciënzernetwerk: in overzichtswerken krijg je soms de indruk dat alle abdijen van de orde onder één noemer vallen. Daardoor vind je in zoveel geïllustreerde standaardwerken foto’s van de Duinenabdij volgens Pourbus of van de grote Vlaamse abdijschuren. Maar toch was er beslist ook regionale verscheidenheid. Dat is een van de onderzoekspistes van Éric Delaissé in zijn pas verschenen doctoraat over de Deense kloosters.