Cabin Art (c) Lambert J. Derenette

Cabin Art - 'De abdij & de zee'! Deel 2

Nieuws

Op het strand van Sint-Idesbald loopt nog tot en met 9 september weer de kleurrijke openluchttentoonstelling Cabin Art. Met dit jaar als inspiratiethema 'De Abdij en de Zee'! Een dertigtal authentieke strandcabines werden door verschillende kunstenaars onder handen genomen. In drie blogposts plaatsen we deze kunstwerken in de kijker! Cabin Art is een initiatief van de dienst Cultuur & Erfgoed  i.s.m. Rodeo en Baldus Beach. Onderstaande foto's zijn gemaakt door Linda Renette en Lambert J. Derenette!

11. Josiane Debatisse - 'Terug naar het verleden'                  

De Brusselse kunstenares Josiane Debatisse neemt voor de derde keer op rij deel aan Cabin Art. Zij realiseerde haar werk in gemengde technieken (collages en acrylverf) rechtstreeks op de strandcabine. Het dekzeilwerk is één van haar kunstwerken op zwarte plexiglas en vertegenwoordigt de zee (Acryl, plexi, collage).

Cabin Art - Josiane Debatisse

12. Woonzorgcentrum Dunecluze (titelloos)

Op de grens van land en zee tussen de natuurkrachten van wind en water zijn op verschillende momenten van de geschiedenis twee gemeenschappen ontstaan. Een eeuwenoude duinenabdij en een hedendaags woonzorgcentrum. Vandaag zijn we buren, goede buren zelfs, die enkele eigenheden delen. In het schilderij verwijzen we naar de zee en de duinen, naar de inplanting van woonhuisjes in de schaduw van de resten van de abdij. De stormen van het leven en van de geschiedenis hebben hun sporen getrokken in het landschap. De bewoners van Dunecluze hebben hun creatieve krachten ingezet, soms in het groter geheel, soms in kleine details, om dit keramieken werk te maken.

Cabin Art - Dunecluze

13. Marline Hemeryck - 'Diep in de ziel bewaard'        

Marline Hemeryck uit Beselare neemt reeds voor de tweede keer mee aan Cabin Art. Dit jaar beschildert ze een paneel met olieverf. De geluiden van de zee en de schoonheid van de natuur nemen je gedachten mee en brengen je naar een moment van bezinning.             

Cabin Art - Marline Hemeryck

14 .Johan Govaert - '360'

Johan Govaert komt uit Mechelen. Voor zijn werken experimenteert hij met gekende en/of nieuwe eigen technieken, zowel in de fotocomposities als filmprojecten. Deze keer ging hij voor een print op een draaiende installatie.

Ideeën komen voort door in simpele dingen iets magisch of mysterieus te zoeken en te verwerken. Verder te kijken dan de eerste indruk en je verliezen in bewegende beelden brengt soms verrassende eindresultaten met zich mee. De toeschouwer kan het werk naar eigen aanvoelen interpreteren, zich verliezen in het werk en er een betekenis aan geven.

Cabin Art - Johan Govaert

15. Rudy Impens - 'Pater op strand'                        

Gentenaar Rudy Impens studeerde aan de Gentse kunstacademie. Twintig jaar geleden volgde hij zijn muze naar Oostduinkerke. Hij stelde reeds tentoon in Laarne, Gent, Heusden, Lochristi en in de  Keunekapel in Sint-Idesbald.  Voor dit werk 'Pater op het strand' ging hij te werk met acryl & pastel.

Cabin Art - Rudy Impens

16. Senavon Kokou - 'De abdij en de zee'  

Senavon Kokou is afkomstig uit Togo en woont in Gent. De abdij en de zee (acryl) vertegenwoordigt het leven van de monniken in de abdij in de middeleeuwen. Zij deelden er het dagelijkse leven en zorgen voor het welzijn van de gemeenschap. Ze leefden een sober en nederig leven, gesterkt door hun geloof en vertrouwen in God.                                              

Cabin Art - Senavon Kokou

17. Sandra Claeys - 'San’s Sea Cabin'

Sandra Claeys uit Eeklo tekent in een street-art-cartoon-stijl rechtstreeks op de strandcabine. Het resultaat is een druk beeld van zwartwit-tekeningen waarbij men enige tijd kan blijven stilstaan. Na het staren komt een glimlach op je gelaat. 'San's Sea Cabin' werd geschilderd met Acryl.

Cabin Art - Sandra Claeys

18. Luc Leye - 'Abt en de Zeespiegel'                           

Luc Leye uit Nieuwpoort is een vaste waarde op Cabin Art. Zijn kunstwerk van deze editie in acryl betreft een silhouet van een abt met de zee als (dreigende) achtergrond. De abdij moest immers polders winnen op de zee om hun teelten te kunnen uitbreiden. De dreiging van de zeespiegelstijging was toen en ook heden nooit veraf. Reeds acht jaar actief in de schilderkunst bij Westhoek Academie Koksijde en deelnames aan diverse tentoonstellingen. Het liefst werkt hij driedimensionaal, soms met MDF, karton of wegwerpspullen. De visie op mens, milieu, omgeving, natuur, en dus ook op wat er met de natuur wordt aangericht, is daarbij een terugkerende boodschap.

Cabin Art - Luc Leye

19. Luc Verschuere - 'Oud en nieuw'

Luc Verschuere komt uit Waregem. Na een carrière als binnenhuisarchitect volgde hij nog 3 jaar academie schilderkunst in Waregem. Werken met een dubbele bodem, werken rond Hitchcock, Lize Spit en beweging behoren tot zijn interessesfeer.     

Cabin Art - Luc Verschuere

20. Filip Pillen - 'De Vespers'                    

Filip Pillen woont in Sint-Idesbald en is student aan de Stedelijke Kunstacademie van Brugge. Dit is reeds zijn tweede deelname. Op deze manier wil Filip het mooie van onze gemeente tonen aan zijn collega’s studenten en omgekeerd krijgt hij een onuitputtelijke informatie terug van hun mooie kunststad.

Cabin Art - Filip Pillen
Geplaatst door Abdijmuseum Ten Duinen

Ook interessant

NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum en Abdijmuseum Ten Duinen behalen het Q-label!
Nieuws

Het Abdijmuseum Ten Duinen en het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum behalen beiden het Q-label! Dat is een kwaliteitslabel dat Westtoer uitreikt. Het bevestigt dat beide musea inzetten op kwalitatieve dienstverlening. En dit niet alleen museaal, maar zeker ook toeristisch!

Gerestaureerd schilderij monnik Niklaas De Roover © Art Salvage
Collectie

Niklaas De Roover (1750-1833). Dat is de man die afgebeeld staat op dit schilderij. Hij was de laatste monnik van de abdij Ten Duinen die al sinds de 17de eeuw verhuisd was naar Brugge. Dit schilderij werd overgekocht door het Koksijdse gemeentebestuur van de Karmelietessen in Brugge. De gemeenschap zusters wordt er immers opgegeven en de zusters zullen in andere kloosters intrekken. Ook voor het schilderij zochten ze dus een nieuwe thuis. Nu verrijkt het dus de collectie van het Abdijmuseum Ten Duinen.

Het wapen van Martinus Collé, geschilderd in het behandelde drukwerk  (Grootseminarie Brugge - foto door Abdijmuseum Ten Duinen)
Museumverhalen

Het Duinenarchief in het Grootseminarie blijft verbazen. Naast de grote reeksen, die min of meer beschreven zijn, diept de archivaris soms nog wat stukken boven waar ze nog niet aan toe raakte en waarvan enigszins onduidelijk is wat ze juist zijn. En dat levert soms mooie gelegenheidsvondsten op. Zoals een drukwerkje, schitterend verlucht met paginagrote afbeeldingen rond de overwinning van Duinenabt Martinus Collé op zijn tegenabt, Arnold Terrasse.