Schitterende handschriften, beeldhouwwerken, verbluffende schilderijen gemaakt door Vlaamse Meesters als Memling of van der Goes … Hoe prestigieus waren de abten van Ten Duinen in het bestellen van wat nu Topstukken van de Vlaamse Gemeenschap zijn? Waar vinden we vandaag dit prachtige kunstpatrimonium? En wat kon helaas niet meer gered worden?

Voor de conferentie ‘De Grisailles en het kunstpatrimonium van de Duinenabdij’ nodigt het team van Abdijmuseum Ten Duinen sprekers uit die terugblikken op vele eeuwen kunst tussen de abdijmuren van Ten Duinen.

Vooruitblikken doen we ook, naar de nieuwe museale opstelling op Ten Bogaerde, één van de vroegere uithoven van de Duinenabdij en zelfs even de abdij zelf.

Met o.a. directeur van het Abdijmuseum Dirk Vanclooster en Wouter Callebaut (Callebaut Architecten) over het nieuwe museale project op Ten Bogaerde, ere-hoofdarchivaris van Brugge Noël Geirnaert over het kunstpatrimonium van de Duinenabdij en gewezen hoofd Historisch Fonds Openbare Bibliotheek Brugge Ludo Vandamme over haar handschriften. Ook Karen Bonne (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium) neemt het woord over de grisailles of grijsschilderijen en het voorbereidend onderzoek voor de restauratie.

We sluiten af met een panelgesprek dat begeleid wordt door Jeroen Deploige (UGent). Over de vraag "Welke kansen biedt een nieuwe museale opstelling op Ten Bogaerde" buigen zich Wouter Callebaut, Noël Geirnaert, Dirk Vanclooster & burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche.

Onderaan deze pagina kan je het volledige programma downloaden.

Reserveer je plaats

>>>>>> Schrijf je hier in. (€ 4). (betaal online of via factuur) <<<<<<

Wens je een ticket op factuur aan te kopen? Reserveer je plaats via de webshop én vul het online formulier in.

Praktisch:

  • vrijdag 18 november 2022
  • Van 14 uur tot 17 uur met aansluitende receptie. Deuren open vanaf 13.30 uur.
  • cc CasinoKoksijde (Theaterzaal – ongenummerde plaatsen)
  • Openbaar vervoer/parking: Kom je met het openbaar vervoer vanuit het binnenland: dan neem je best de trein tot in De Panne (Halte ‘De Panne’) en aansluitend de tram richting Knokke (halte ‘Koksijde Bad’). Kom je met de wagen, dan kan je parkeren in de ondergrondse parking (max. hoogte wagen= 2m10; geen LPG). Adres: Kursaallaan 26, Koksijde.