De eerste bezoekers die via de nieuwe ingang het museum bezoeken.
De blije eerste bezoekers die via de nieuwe ingang het museum bezoeken.

Eerste bezoekers via de nieuwe ingang van het museum!

Nieuws

Proficiat aan dit stralende koppel uit Esen! Dhr. & mevr. Lescrauwaet hadden, zonder dat ze het zelf wisten, de eerste tickets gereserveerd voor een bezoek via de nieuwe museumingang! 

"We wilden nog een bezoekje brengen aan het Abdijmuseum. Want wie weet sluiten de musea opnieuw binnenkort met steeds strengere corona maatregelen.", vertellen ze bij het binnenkomen van het museum. Ze kregen van het museumteam een verrassingspakket uit de museumshop.

Het Abdijmuseum wijzigde haar inkom recent, omwille van organisatorische redenen. De ingang ligt nu terug in het bezoekerscentrum in de A. Verbouwelaan, waar de ingang vroeger ook was tussen 2003 en 2015. Uiteraard zetten we nog steeds alles op alles om de bezoeker een rustig en coronaproof bezoek te bezorgen, ook via deze nieuwe inkom. Boek daarom ook online op voorhand je tickets.

Geplaatst door nick

Publieksmedewerker Ten Duinen

Ook interessant

Op mmmonk.be kan je terecht om door diverse manuscripten te bladeren!

Ongeveer 760 manuscripten uit vier oude kloosterbibliotheken, waaronder die van de Duinenabdij! Op mmmonk.be kan je binnenkort terecht om digitaal door parels van middeleeuwse handschriften te bladeren. Een website die in volle ontwikkeling is, dankzij de samenwerking tussen Openbare bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent, waar al die manuscripten goed bewaard worden. Ook het Abdijmuseum stapt mee in dit avontuur als partner. 

Deze grenspaal tussen Frankrijk en België werd een paar meter opgeschoven (c) Facebook David Lavaux.jpg

Opschudding in Bousignies-sur-Roc, net over de Franse grens. Daar merkten ze op dat een grenspaal een paar meter verplaatst werd. Wellicht door een Belgische landbouwer uit het Henegouwse grensdorp Erquelinnes. Gevolg: België werd als het ware even groter! Frankrijk dan weer wat kleiner. Ondertussen smult de internationale pers van dit bizarre verhaal. Met het museumteam vroegen we ons af: hoe zat dat met de grenzen van de Duinenabdij en haar gebieden? Hoe bakenden zij hun grenzen af? En ontstonden daar nu en dan eens conflicten over?

Cover van het boek 'Mediterranean Maiolica' door Robbert Attard & Romina Azzopardi
museumbibliotheek

In de collectie van de Duinenabdij hebben we tot nu meer dan 40 fragmenten van Spaanse ‘Azulejos’ (siertegels) aangetroffen. Deze modieuze en dure tegels in blauwe en witte tinten uit de streek van Valencia dateren uit de 15de eeuw. De Duinheren waren pioniers in Vlaanderen om deze exotische tegels aan te wenden in de Duinenabdij. We zijn dan ook blij met deze aanvulling in onze museumbibliotheek die naadloos aansluit bij onze collectie: het boek 'Mediterranean Maiolica' van auteurs Robbert Attard en Romina Azzopardi.