Update - omwille van corona kreeg de lezing een nieuwe datum: zondag 15 mei om 10.30 uur.

Wist je dat de wolf tijdens de Middeleeuwen alomtegenwoordig was in onze streek? Wat betekende de aanwezigheid van dit roofdier voor mens en dier in het duinenlandschap? Wat betekent de aanwezigheid van de wolf op vandaag? Twee ervaren sprekers, dr Anton Ervynck, onderzoeker bij het Agentschap Onroerend Erfgoed, en Jan Gouwy, onderzoeker bij INBO, brengen het historische en het hedendaagse verhaal van de canis lupus.

De wolf na 240 jaar terug in Vlaanderen

Meerdere zwervende wolven hebben de voorbije jaren het oosten van Vlaanderen doorkruist. In de provincie Limburg werd er voor het tweede jaar op rij een nest jongen grootgebracht. Sensatie en desinformatie tieren welig. Jan Gouwy (INBO) volgt de enige roedel in Vlaanderen van zeer nabij op en geeft deze avond een lezing over de wolf. 

De dagen van Isegrim

In een ver verleden was de band tussen mens en wolf zo nauw dat er de hond uit ontstond. Later raakte de relatie vertroebeld, toen de mens steeds meer de wilde natuur inpalmde, waardoor roofdieren tot ‘probleem’ werden verklaard. Anton Ervynck (agentschap Onroerend Erfgoed) legt via archeologisch en historisch onderzoek uit hoe de wolf uiteindelijk het loodje legde, alhoewel die zich af en toe, in tijden van oorlog en andere ellende, nog eens sterk roerde. Een verhaal met een droevig einde? Niet helemaal, ...

Praktisch:

  • Zondag 15 mei om 10.30 u.
  • Locatie: Duinenhuis Koksijde, Bettystraat 7
  • Toegang gratis
  • Vooraf inschrijven, via deze link

I.s.m. Duinenhuis en Natuurwerkgroep De Kerkuil