Zandlopers

Opzet en inhoud

In een eerste deel ontdekken de kinderen samen met een archeoloog-gids de archeologische site van de Duinenabdij. Door zelf voorwerpen op te graven, leren ze wat archeologie is, hoe een archeoloog te werk gaat en hoe de abdij er in de middeleeuwen uitzag.
Daarna neemt de gids de kinderen mee naar het museum. Verkleed als monnik volgen we het leven van een monnik uit de middeleeuwse abdij. Via allerlei opdrachtjes komen de kinderen te weten hoe de monniken elke dag doorbrachten.
 

Extra: leskoffer

Na de rondleiding kan een leskoffer kosteloos uitgeleend worden (reservatie noodzakelijk - waarborg: 50 euro). Via tips en materiaal wordt er aan de leerkrachten inspiratie en middelen aangereikt om de themaweek rond het leven in een middeleeuwse abdij zo boeiend mogelijk te maken. 
De handleiding geeft ook een overzicht van de eindtermen die toepasselijk zijn op Zandlopers. Nagenoeg in alle vakken kan het verhaal van het Abdijmuseum aan bod komen: Nederlands, wiskunde, muzische vorming, godsdienst/zedenleer, wereldoriëntatie en ja, ook lichamelijke opvoeding. Met de leskoffer wordt de opgedane ervaring en kennis tijdens het museumbezoek dus zeker geen dode letter!

Praktisch

  • Doelgroep: Lager onderwijs, vanaf 8 jaar. De rondleidingen zijn aangepast per graad en worden begeleid door een ervaren gids.
  • Duur: ca. 2 uur. Graag 10 minuten voor het voorziene aanvangsuur aanmelden aan de museumbalie.
  • Kostprijs: 5,50 euro per kind (min. 20 kinderen) In deze prijs is de gids inbegrepen, alsook de toegang van de leerkracht. Begeleiders zonder lerarenkaart betalen 5 euro. We rekenen op een actieve medewerking van de leerkracht/begeleider! Voor kleinere groepen (< 20 kinderen) wordt de effectieve kostprijs (110 euro) aangerekend.
  • De film van Stijn Coninx maakt geen deel uit van Zandlopers. Vanzelfsprekend kan de film na de rondleiding op zelfstandige basis bekeken worden.
  • Aanvraag: min. 3 weken op voorhand, via onze online webshop. 

Ook interessant

waterspuwertje
Collectie

Het museum is nog steeds gesloten, maar we brengen onze collectie digitaal tot in jouw kot! Ontdek een van de leukste stukjes uit onze collectie in dit filmpje!

Michelangelo. Het banket der verdoemden van auteur Didier Convard, scenarist Eric Adam en tekenaar Thibaud de Rochebrune.
museumbibliotheek

Op zoek naar iets anders dan de zoveelste serie op tv of de blockbuster die keer op keer opnieuw wordt uitgezonden? Waarom niet eens een beeldverhaal proberen? Het aanbod is groot en divers, zeker van historisch geïnspireerde verhalen.

Collectie

Het museum is nog steeds gesloten, maar we brengen onze collectie digitaal tot in jouw kot! Ontdek onze mysterieuze 'Greenman' in dit filmpje!