Welkom in Abdijmuseum Ten Duinen. Hier voel je de geschiedenis!

In de middeleeuwen overheerste het silhouet van de Duinenabdij het Koksijdse landschap. Een bezoek aan het Abdijmuseum doet je in alle rust wandelen langsheen haar oude muuropstanden, omgeven door prachtige natuur. Verwonder je over unieke collectiestukken die archeologen ter plaatse vonden, over de abdijgeschiedenis en de belangrijke rol van de Duinheren in de streek.

Activiteiten 2024 vriendenkring 'Familiares de Dunis'

2024 heeft weer heel wat in petto voor onze vriendenkring 'Familiares de Dunis'! Ontdek hier de activiteiten die nu al bekend zijn. Nog geen lid? Hier vind je ook meer info over hoe je een lidkaart kan bekomen.

Lees meer

NIEUW: onze heerlijke chocolade monniken zijn nu verkrijgbaar!

We verwelkomen een heerlijke toevoeging aan onze museumshop - ambachtelijke pralines!

Lees meer

No cash: vergeet je bankkaart niet wanneer je het museum bezoekt!

Sinds 1 juli kan je in het museum niet meer met cash geld betalen. Enkel nog contactloos met bankkaart of Payconiq. Zowel aan de ticketbalie als in ons museumcafé. Enkel in de museumshop en in de Zuid-Abdijmolen is betalen met cash wel nog mogelijk. 

Lees meer

NIEUW: kleuters & peuters verkennen het museum met Abby & Eddy

Vanaf zaterdag 30 maart

Een museumbezoek met de allerkleinsten kan tof zijn! Dat bewijzen paard Abby en ridder Eddy. Niet aankomen??? Vooral wel aankomen! Dat is de boodschap van dit peuter -en kleuterparcours.

Lees meer

Nog tot en met april 2024

Eind mei 2023 blies Abdijmuseum Ten Duinen 20 kaarsen uit! Om die bijzondere verjaardag te vieren, nemen we je mee terug in de tijd. In het museum kan je vanaf 27 mei nog het hele jaar terugblikken op twee decennia wetenschappelijk onderzoek, evenementen, expo's... En kijken we al eens naar wat de toekomst brengt voor Ten Duinen.

Je bent ouder van een prikkelgevoelig kind? Of je kan zelf niet goed tegen lawaai en drukte? Dan stap je niet zomaar een museum binnen. Vooral tijdens die bedrijvige dagen raken de zintuigen sneller overspoeld. Daar bedachten we met Abdijmuseum Ten Duinen een oplossing voor.

 

De indoor virtual reality beleving 'Ten Duinen @1490' werd op 13.09.2023 buiten gebruik gesteld. De hoge kost voor een update van de hardware en een herwerking van de in 2017 opgestarte interactieve VR-beleving gaf de doorslag bij het nemen van deze moeilijke beslissing. De online 360°-beelden uit de VR-beleving blijven wel behouden en kan je buiten op de abdijsite nog steeds zien aan de hand van een QR-code.

Blog

Nieuws

We zoeken een nieuwe molenaar! En dat is ook de VTM nieuwsredactie niet ontgaan…

Collectie

Het olieverfschilderij "Biddende Campmans bij de geopende kist van de Z. Idesbald" op paneel dateert vermoedelijk uit de vroege jaren van het bewind van de veertigste cisterciënzerabt van de Duinenabdij, voor 1750. Het was oorspronkelijk onderdeel van een veelluik en toont de H. Catharina, mogelijk verwijzend naar de herkomst.

Collectie

Spelen met vuur is nooit een goed idee. Het is een bijna niet te voorspellen of te controleren natuurelement. Je mag vuur nooit onveilig of onbemand achterlaten. Hoe vaak hoor je niet dat een huis is afgebrand doordat de bewoners het fornuis zijn vergeten of niet helemaal hebben afgezet? Dit was in de middeleeuwen niet anders. De herontdekking van meerdere ‘vuurdovers’ uit de Duinenabdij illustreert dit (fig. 1).