Detail titelblad Cisterciënzerkroniek door Albertus Miraeus

Cisterciënzerkroniek door Albertus Miraeus: een aanwinst voor het Abdijmuseum

Collectie

Op een veiling kocht Koksijde recent een exemplaar van Miraeus’ Chronicon Cisterciensis oridinis…, gedrukt te Keulen in 1614, 326 pag. en een korte index. Het behoorde in de 18de eeuw tot de abdij van de reguliere kanunniken van St.-Jan in Chartres, leert een eigendomsmerk, en dat is meteen een indicatie voor de ruime verspreiding van dit boekje.

Vanaf p. 96 wordt het ontstaan van de Duinenabdij behandeld, vanaf de eremiet Ligerius, met aandacht voor de eerste cisterciënzerabt Robrecht van Brugge, tot de inwijding van de kerk. O.m. Meyerus is een van de geciteerde bronnen. Miraeus verwijst ook naar de indrukwekkende gebouwen en de vermaarde bibliotheek … van weleer. En daarna gaat de aandacht ook naar Clairmarais, want zoals bekend stond Duinenabt Fulco mee aan de basis van deze stichting en haar toetreding tot de cisterciënzerorde.

Het boekje brengt inhoudelijk misschien niet zoveel bij, maar het toont mooi hoe men in de 17de eeuw de Duinenabdij zag en op welke delen van de geschiedenis klemtonen gelegd werden - terzijde: Idesbald wordt niet eens genoemd. Voor de historiografie van de Koksijdse abdij is het boekje dus een mooie aanwinst. Het wordt opgenomen in de erfgoedcollectie. Wie het eens wil doorbladeren, kan best terecht op een digitaal exemplaar.

Vermelding Duinenabdij in Cisterciënzerkroniek door Albertus Miraeus
Geplaatst door Jan Van Acker

Wetenschappelijk medewerker historisch onderzoek

Ook interessant

waterspuwertje
Collectie

Het museum is nog steeds gesloten, maar we brengen onze collectie digitaal tot in jouw kot! Ontdek een van de leukste stukjes uit onze collectie in dit filmpje!

Michelangelo. Het banket der verdoemden van auteur Didier Convard, scenarist Eric Adam en tekenaar Thibaud de Rochebrune.
museumbibliotheek

Op zoek naar iets anders dan de zoveelste serie op tv of de blockbuster die keer op keer opnieuw wordt uitgezonden? Waarom niet eens een beeldverhaal proberen? Het aanbod is groot en divers, zeker van historisch geïnspireerde verhalen.

Collectie

Het museum is nog steeds gesloten, maar we brengen onze collectie digitaal tot in jouw kot! Ontdek onze mysterieuze 'Greenman' in dit filmpje!