Detail titelblad Cisterciënzerkroniek door Albertus Miraeus

Cisterciënzerkroniek door Albertus Miraeus: een aanwinst voor het Abdijmuseum

Collectie

Op een veiling kocht Koksijde recent een exemplaar van Miraeus’ Chronicon Cisterciensis oridinis…, gedrukt te Keulen in 1614, 326 pag. en een korte index. Het behoorde in de 18de eeuw tot de abdij van de reguliere kanunniken van St.-Jan in Chartres, leert een eigendomsmerk, en dat is meteen een indicatie voor de ruime verspreiding van dit boekje.

Vanaf p. 96 wordt het ontstaan van de Duinenabdij behandeld, vanaf de eremiet Ligerius, met aandacht voor de eerste cisterciënzerabt Robrecht van Brugge, tot de inwijding van de kerk. O.m. Meyerus is een van de geciteerde bronnen. Miraeus verwijst ook naar de indrukwekkende gebouwen en de vermaarde bibliotheek … van weleer. En daarna gaat de aandacht ook naar Clairmarais, want zoals bekend stond Duinenabt Fulco mee aan de basis van deze stichting en haar toetreding tot de cisterciënzerorde.

Het boekje brengt inhoudelijk misschien niet zoveel bij, maar het toont mooi hoe men in de 17de eeuw de Duinenabdij zag en op welke delen van de geschiedenis klemtonen gelegd werden - terzijde: Idesbald wordt niet eens genoemd. Voor de historiografie van de Koksijdse abdij is het boekje dus een mooie aanwinst. Het wordt opgenomen in de erfgoedcollectie. Wie het eens wil doorbladeren, kan best terecht op een digitaal exemplaar.

Vermelding Duinenabdij in Cisterciënzerkroniek door Albertus Miraeus
Geplaatst door Jan Van Acker

Wetenschappelijk medewerker historisch onderzoek

Ook interessant

Detail sacramentstoren van de 'oude kerk' (c) Grootseminarie Brugge
Museumverhalen

Primeurs bevat onze expositie ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ zeker. Heel wat opgegraven stukken uit het depot werden nooit eerder aan het publiek getoond. Maar ook uit het Duinenarchief komt een stuk dat beslist een primeur is: een afbeelding van een belangrijk stuk uit de abdijkerk in Koksijde, meteen de allereerste eigentijdse tekening van het kerkinterieur.

Detail affiche 'Bouwen voor de eeuwigheid'
Museumverhalen Collectie

Dirk Vanclooster is directeur van het Abdijmuseum Ten Duinen en klapt uit de biecht over de nieuwe expo 'Bouwen voor de eeuwigheid'. "Tot in de zestiende eeuw hebben de Duinheren gebouwen opgetrokken en verbouwd in functie van hun noden. Bij de vele bouwcampagnes hebben de ambachtslieden die er werkten, ongelofelijk veel sporen nagelaten. Het zijn aanwijzingen die je niet altijd onmiddellijk opmerkt of waar je niet bij stil staat. In deze tentoonstelling hebben we ze samengebracht en geconfronteerd met eigentijdse maquettekunst."

De ruïnes van Vitskøl in Denemarken (www.kulturarv.dk)
museumbibliotheek

De cisterciënzerorde en het cisterciënzernetwerk: in overzichtswerken krijg je soms de indruk dat alle abdijen van de orde onder één noemer vallen. Daardoor vind je in zoveel geïllustreerde standaardwerken foto’s van de Duinenabdij volgens Pourbus of van de grote Vlaamse abdijschuren. Maar toch was er beslist ook regionale verscheidenheid. Dat is een van de onderzoekspistes van Éric Delaissé in zijn pas verschenen doctoraat over de Deense kloosters.