Detail titelblad Cisterciënzerkroniek door Albertus Miraeus

Cisterciënzerkroniek door Albertus Miraeus: een aanwinst voor het Abdijmuseum

Op een veiling kocht Koksijde recent een exemplaar van Miraeus’ Chronicon Cisterciensis oridinis…, gedrukt te Keulen in 1614, 326 pag. en een korte index. Het behoorde in de 18de eeuw tot de abdij van de reguliere kanunniken van St.-Jan in Chartres, leert een eigendomsmerk, en dat is meteen een indicatie voor de ruime verspreiding van dit boekje.

Vanaf p. 96 wordt het ontstaan van de Duinenabdij behandeld, vanaf de eremiet Ligerius, met aandacht voor de eerste cisterciënzerabt Robrecht van Brugge, tot de inwijding van de kerk. O.m. Meyerus is een van de geciteerde bronnen. Miraeus verwijst ook naar de indrukwekkende gebouwen en de vermaarde bibliotheek … van weleer. En daarna gaat de aandacht ook naar Clairmarais, want zoals bekend stond Duinenabt Fulco mee aan de basis van deze stichting en haar toetreding tot de cisterciënzerorde.

Het boekje brengt inhoudelijk misschien niet zoveel bij, maar het toont mooi hoe men in de 17de eeuw de Duinenabdij zag en op welke delen van de geschiedenis klemtonen gelegd werden - terzijde: Idesbald wordt niet eens genoemd. Voor de historiografie van de Koksijdse abdij is het boekje dus een mooie aanwinst. Het wordt opgenomen in de erfgoedcollectie. Wie het eens wil doorbladeren, kan best terecht op een digitaal exemplaar.

Vermelding Duinenabdij in Cisterciënzerkroniek door Albertus Miraeus
Geplaatst door Jan Van Acker

Wetenschappelijk medewerker historisch onderzoek

Ook interessant

De ruïnes van Vitskøl in Denemarken (www.kulturarv.dk)
museumbibliotheek

De cisterciënzerorde en het cisterciënzernetwerk: in overzichtswerken krijg je soms de indruk dat alle abdijen van de orde onder één noemer vallen. Daardoor vind je in zoveel geïllustreerde standaardwerken foto’s van de Duinenabdij volgens Pourbus of van de grote Vlaamse abdijschuren. Maar toch was er beslist ook regionale verscheidenheid. Dat is een van de onderzoekspistes van Éric Delaissé in zijn pas verschenen doctoraat over de Deense kloosters.

(c) Kris Vandevorst

Op 22 december 2016, tijdens de graafwerken op de werf van het nieuwe politiekantoor in de Ter Duinenlaan te Koksijde, vond een arbeider fragmenten van een menselijk skelet. Enige tijd later werd een vroegmiddeleeuwse begraafplaats met een vijftigtal graven blootgelegd, én de resten van een nederzetting met restanten van gebouwen van meer dan 13 eeuwen oud. Het agentschap Onroerend Erfgoed stond in voor de archeologische opgravingen en heeft nu het onderzoeksrapport volledig klaar.

Jozef Janssens is een zeer gewaardeerd specialist in de middeleeuwse letterkunde. Met een terugblik op zijn rijk gevulde carrière vat de hoogleraar-emeritus de ontwikkeling van de Middelnederlandse letterkundestudie samen in een vlot leesbare stijl. Het boek is ook rijkelijk geïllustreerd.