Detail titelblad Cisterciënzerkroniek door Albertus Miraeus

Cisterciënzerkroniek door Albertus Miraeus: een aanwinst voor het Abdijmuseum

Collectie

Op een veiling kocht Koksijde recent een exemplaar van Miraeus’ Chronicon Cisterciensis oridinis…, gedrukt te Keulen in 1614, 326 pag. en een korte index. Het behoorde in de 18de eeuw tot de abdij van de reguliere kanunniken van St.-Jan in Chartres, leert een eigendomsmerk, en dat is meteen een indicatie voor de ruime verspreiding van dit boekje.

Vanaf p. 96 wordt het ontstaan van de Duinenabdij behandeld, vanaf de eremiet Ligerius, met aandacht voor de eerste cisterciënzerabt Robrecht van Brugge, tot de inwijding van de kerk. O.m. Meyerus is een van de geciteerde bronnen. Miraeus verwijst ook naar de indrukwekkende gebouwen en de vermaarde bibliotheek … van weleer. En daarna gaat de aandacht ook naar Clairmarais, want zoals bekend stond Duinenabt Fulco mee aan de basis van deze stichting en haar toetreding tot de cisterciënzerorde.

Het boekje brengt inhoudelijk misschien niet zoveel bij, maar het toont mooi hoe men in de 17de eeuw de Duinenabdij zag en op welke delen van de geschiedenis klemtonen gelegd werden - terzijde: Idesbald wordt niet eens genoemd. Voor de historiografie van de Koksijdse abdij is het boekje dus een mooie aanwinst. Het wordt opgenomen in de erfgoedcollectie. Wie het eens wil doorbladeren, kan best terecht op een digitaal exemplaar.

Vermelding Duinenabdij in Cisterciënzerkroniek door Albertus Miraeus
Geplaatst door Jan Van Acker

Wetenschappelijk medewerker historisch onderzoek

Ook interessant

Toen de dieren nog spraken in 2017, met vertellers Tom Van Outryve & Catherine Pierlot
Museumverhalen Nieuws

Op 28 december 2019 organiseert het Abdijmuseum voor de vierde keer haar vertelwandeling ‘Toen de dieren nog spraken’. Verwacht geen theater en zeker geen voorleesuurtje. Wel ervaren vertellers die in interactie gaan met hun publiek. In deze blog staan we even stil bij het waarom van ‘Toen de dieren nog spraken’, samen met de twee curatoren van het festival Veerle Ernalsteen en Fred Versonnen.

Sisyphus Sugar 9 - door Rob Buelens (c) Lambert Derenette
Expo

Tot het einde van de kerstvakantie kan je in de tentoonstelling ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ de miniwerelden van Rob Buelens bewonderen. Het zijn schaalmodellen, gemaakt uit hout, ijzerdraad, garen en eigentijdse objecten. Boeiend in het kader van de tentoonstelling is dat ze ook takels en hijskranen met tredmolens, geïnspireerd op historische afbeeldingen, laten zien. Hedendaagse kunst als opstap naar het middeleeuws bouwbedrijf, in ons geval de bouw van de Duinenabdij.

Kunstenaar Rob Buelens naast zijn creatie 'Beset by stone'
Nieuws Collectie Expo

De vriendenkring van het Abdijmuseum Ten Duinen liet een kunstwerk maken door Rob Buelens en schonk het resultaat ‘Beset by stone’ op 10 december officieel aan het museum. De indrukwekkende maquette is momenteel te zien in de tentoonstelling ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ samen met andere werken van de jonge Belgische kunstenaar.