Kunstenaar Rob Buelens naast zijn creatie 'Beset by stone'
Kunstenaar Rob Buelens naast zijn creatie 'Beset by stone'

Familiares de Dunis schenkt kunstwerk van Rob Buelens aan Abdijmuseum

Nieuws Collectie Expo

De vriendenkring van het Abdijmuseum Ten Duinen liet een kunstwerk maken door Rob Buelens en schonk het resultaat ‘Beset by stone’ op 10 december officieel aan het museum. De indrukwekkende maquette is momenteel te zien in de tentoonstelling ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ samen met andere werken van de jonge Belgische kunstenaar.


Je herkent ze uit de duizend, de typische houten maquettes die Rob Buelens maakt. Piepkleine mannetjes uit ijzerdraad werken erin samen om iets groots te verwezenlijken, vaak met verschillende bouwtechnieken. Een tiental van die werken kan je momenteel bezichtigen in de expo ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ van het Abdijmuseum die nog tot 5 januari 2020 loopt. Maar ééntje blijft dus langer staan, dankzij een initiatief van de Familiares de Dunis. Dat is de vriendenkring van het Abdijmuseum. Zij lieten speciaal een werk maken door de kunstenaar om het daarna te schenken aan het museum.

Detail 'Beset by stone' © Lambert J. Derenette & Linda Renette
Detail 'Beset by stone' © Lambert J. Derenette & Linda Renette

Schenking door vriendenkring


Samen met voorzitster Francine Lefèvre en Daniël Degryse van de vriendenkring staan we te kijken naar het geschonken werk. Die avond zelf krijgen ze met een dertigtal leden nog een rondleiding van de kunstenaar himself langsheen zijn werken, als kers op de taart. “Eén van de doelen van onze vereniging is om het museum steeds in de kijker te plaatsen”, legt voorzitter Francine Lefèvre uit. De vriendenkring van het museum onderneemt jaarlijks bijvoorbeeld verschillende uitstappen in binnen -en buitenland, telkens met een link naar het erfgoed van Ten Duinen. “We wilden dit jaar opnieuw iets doen voor het museum, en dit leek ons een goed initiatief. Om te investeren in een kunstwerk dat in het museum blijft en heel wat bezoekers zal bereiken.” Paul Soete van de vriendenkring komt ook bij het kunstwerk staan en vult aan. “In het verleden maakten we het bijvoorbeeld mogelijk om een boek te laten drukken bij een expo. Zo zijn er veel initiatieven die we reeds ondersteund hebben, telkens met een hart voor het museum."

De vriendenkring van het museum schonk het kunstwerk 'Beset by stone' aan het Abdijmuseum, in het bijzijn van schepen van Cultuur S. Anseeuw, burgemeester M. Vanden Bussche en kunstenaar R. Buelens.
De vriendenkring van het museum schonk het kunstwerk 'Beset by stone' aan het Abdijmuseum, in het bijzijn van schepen van Cultuur S. Anseeuw, burgemeester M. Vanden Bussche en kunstenaar R. Buelens.

Monnikenwerk


Daniël is onder de indruk van de maquette. “We hadden al werken gezien van Rob Buelens op voorhand, maar dit werk werd toch wel iets heel speciaal. Fantastisch hoe hij dit tafereel uitgebeeld heeft. Je ziet er teamwerk in. Maar voor de kunstenaar zal het vooral een monnikenwerk geweest zijn om dit te maken.” Het reusachtige werk ‘Beset by stone’ maakte Rob Buelens begin 2019. Hij deed daar welgeteld vier maanden over. Het toont hoe een gemeenschap onbewust van het gevaar doorgaat met het alledaagse leven. Ze blijven bouwen en optochten houden bijvoorbeeld. Maar ze zijn zich niet bewust van een dreiging uit het verleden, die roet in het eten komt gooien. Dat gevaar wordt voorgesteld door een spinachtig wezen, bestaande uit een stuk natuursteen van de Duinenabdij dat in de tweede helft van de vorige eeuw werd opgegraven. Francine pikt in: “toen ik het voor het eerst zag, deed het mij even terugdenken aan mijn kindertijd, toen ik met Meccano speelde”, vertelt ze. Paul vult aan: “ik vind het schitterend, het toont dat de nietige mens capabel is om zo’n reusachtige constructies in elkaar te steken. De expo in zijn geheel is trouwens één van de beste die ik al gezien heb van het Abdijmuseum.”


Toptentoonstelling


Kunstenaar Rob Buelens is ook heel blij met de tentoonstelling in het Abdijmuseum, die ondertussen reeds 15.000 bezoekers telt. “Voor mij is het nu al mijn meest bezochte tentoonstelling waarbij ik alleen als kunstenaar exposeer”, vertelt de kunstenaar die ook vindt dat zijn werken heel goed tot hun recht komen tussen de archeologische pronkstukken die ook in de expo te zien zijn. Burgemeester Marc Vanden Bussche is heel blij met dit geschenk. “Ik wil vooreerst de Familiares de Dunis bedanken. Proficiat ook aan de Rob. Het is knap om te zien hoe hij met eenvoudige middelen zoiets mooi kan maken.” Schepen van Cultuur Stéphanie Anseeuw bedankt ook de vriendenkring: “we appreciëren dit heel erg als gemeente. Het werk krijgt ook na de tentoonstelling een mooie plek in het museum. Ik had het al gezien bij de opening van de expo en was toen reeds onder de indruk. Om dit te maken heb je heel veel inspiratie en geduld nodig. Je ziet dat er goed nagedacht is over het technische luik in de werken van Rob Buelens, die ook internationaal scoort met zijn oeuvre.”


De tentoonstelling ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ over de bouw van de Duinenabdij met onder andere de abdij in LEGO® blokjes, prachtige archeologische vondsten en de werken van Rob Buelens kan je nog tot en met 5 januari 2020 bezoeken in het Abdijmuseum.

Geplaatst door nick

Publieksmedewerker Ten Duinen

Ook interessant

waterspuwertje
Collectie

Het museum is nog steeds gesloten, maar we brengen onze collectie digitaal tot in jouw kot! Ontdek een van de leukste stukjes uit onze collectie in dit filmpje!

Michelangelo. Het banket der verdoemden van auteur Didier Convard, scenarist Eric Adam en tekenaar Thibaud de Rochebrune.
museumbibliotheek

Op zoek naar iets anders dan de zoveelste serie op tv of de blockbuster die keer op keer opnieuw wordt uitgezonden? Waarom niet eens een beeldverhaal proberen? Het aanbod is groot en divers, zeker van historisch geïnspireerde verhalen.

Collectie

Het museum is nog steeds gesloten, maar we brengen onze collectie digitaal tot in jouw kot! Ontdek onze mysterieuze 'Greenman' in dit filmpje!